Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τηλεφωνικές επαφές,ανακοινώσεις,δηλώσεις αλλά από ουσία τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει το θέμα της Συρίας σαν μια οποιαδήποτε άλλη κρίση. Και της διαφεύγει ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η κρίση στην Μέση Ανατολή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.
Ευκαιρία να αναλάβει επιτέλους ενεργό ρόλο στην περιοχή,να βγει από το καβούκι της και να αξιοποιήσει τις όποιες σχέσεις έχουν μείνει όρθιες από την "εθνική εσωστρέφεια" που μας τυραννά πολλά χρόνια τώρα.
Η ηγεσία του ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει το θέμα με την λογική "εμείς θα λύσουμε το Μεσανατολικό"; Όχι βέβαια . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να "παπαγαλίζει" όσα δηλώνουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Για τους μεν πρώτους βέβαια είναι αστείο και να κουβεντιάζουμε αφού και στην κρίση της Συρίας αποδείχτηκαν ανίκανοι και ανύπαρκτοι. Γι΄ αυτό και οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ για επικοινωνία του Βενιζέλου με την λαίδη που είναι υποτίθεται αυτη που εκφράζει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ δεν έχουν καμία απολύτως ουσία.
Επιπλέον πρέπει να αποδεχτούμε ότι τα συμφέροντα της ανύπαρκτης Ευρώπης δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας. Και να πάψουμε να ζούμε στην αυταπάτη που θέλει την όποια ευρωπαϊκή άποψη να υιοθετείται αυτομάτως ως ελληνική θέση γιατί έτσι πρέπει. Μέχρι να σοβαρευτεί η Ευρώπη έστω στην εξωτερική της πολιτική καλό θα είναι να κοιτάξουμε αποκλειστικά τα δικά μας συμφέροντα. Η απόλυτη ταύτισή μας στην καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ δεν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αμερικανοί από την άλλη έχουν πλέον καταλάβει ότι αυτό που πίστεψαν -αν πίστεψαν- για την αραβική άνοιξη δεν υπάρχει. Τα λάθη που διέπραξαν είναι μεγάλα και αναζητούν τρόπους να βάλουν τάξη σε μια περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται με κύρια εστία αυτή τη στιγμή τη Συρία. Αναζητούν στηρίγματα και "χρήσιμους συμμάχους".
Η Ελλάδα το ΄χουμε πολλές φορές στο παρελθόν μπορεί να παίξει ρόλο στην περιοχή και μπορεί να αποδειχτεί όχι "πρόθυμος" αλλά χρήσιμος σύμμαχος των αμερικανών και όποιων άλλων επιχειρήσουν να δρομολογήσουν έστω μια λύση στο θέμα της Συρίας πρωτίστως, μακρυά από τη λογική των όπλων. Γιατί έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και οι ίδιοι οι αμερικανοί κατανοούν ότι όσους "ΤΟΜΑΧΩΚ" κι αν ρίξουν το πρόβλημα δεν το λύνουν.
Για να αποκτήσει αυτόν το ρόλο η Ελλάδα θα πρέπει να τον διεκδικήσει. Όπως μας έλεγε κυβερνητικός παράγοντας που είναι υπέρ της "ενεργής διπλωματίας" , ¨θα έπρεπε ήδη κάποιος να έχει ταξιδέψει μέχρι τη Δαμασκό και να συνομιλήσει με το καθεστώς Άσαντ". Είναι μια λογική ιδέα η οποία όμως φαίνεται ότι δεν έχει απασχολήσει κανέναν στο ΥΠΕΞ.
Είναι σκληρό γιατί χάνονται ανθρώπινες αθώες ψυχές κάθε μέρα, αλλά είναι και πραγματικότητα: η κρίση στη Συρία και γενικότερα στην Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα. Είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει ότι είναι μια χώρα με λόγο ,άποψη και προτάσεις σ΄ οτι αφορά στην περιφέρειά της την οποία γνωρίζει πολύ καλά και στην οποία υπάρχουν ακόμη "ζωντανές" σχέσεις με πολιτικά καθεστώτα και λαούς. Σχέσεις που είχαν "χτιστεί" στο παρελθόν και εμείς οι ίδιοι εγκαταλείψαμε όταν αρχίσαμε να είμαστε "οπαδοί" της διπλωματίας του "παπαγάλου". Καιρός να λοιπόν να αρχίσουμε να κινούμαστε και να σταματήσουμε να μιλάμε ...με τη λαίδη.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου