GuidePedia

0

Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες για ενέργεια στα χωρικά της ύδατα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεσμεύτηκε να βρει μια φιλική λύση με την Τουρκία για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα στις αρχές Μαρτίου, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο μπορούν να καλύψουν μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Ο ίδιος, όπως σημειώνει το Bloomberg, θέλει όλα τα κράτη να υπογράψουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει στα ναυτικά κράτη να οριοθετούν περιοχές, γνωστές ως Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, που εκτείνονται από τον βυθό έως την επιφάνεια και έως και 200 ναυτικά μίλια από τα όρια των χωρικών υδάτων.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, να κηρύξει ΑΟΖ όποτε θέλει», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Μαζί με την Κύπρο, μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων για την προμήθεια της Ευρώπης από ευρωπαϊκούς πόρους».

Η όποια κίνηση από την πλευρά της Ελλάδας για τη δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από την Τουρκία, η οποία αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ. Οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο μέγεθος των χωρικών υδάτων τους ή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σημειώνει το Bloomberg.

Σχόλιο ιστολογίου: Αφού θέλει, τι τον εμποδίζει από το να λύσει -επιτέλους- το θέμα του Αιγαίου; Τι τον εμποδίζει από το να θέσει Casus Belli σε οποιαδήποτε "παρασπονδία", παρενόχληση ή πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας; Είναι προφανές πως αυτό που εμποδίζει τον Αντώνη Σαμαρά από την λήψη καίριων εθνικών αποφάσεων, είναι οι προσωπικές του δεσμεύσεις και η φοβικότητά του (κύριο γνώρισμα των ελληνόφωνων κυβερνώντων). Ας αφήσει, λοιπόν, τα λόγια και τις διαρροές και ας περάσει στην πράξη. Αν μπορεί. Ειδάλλως, ας σωπάσει...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top