«Αχτίδα» ελπίδας διαφαίνεται για την αμυντική επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά την απόφαση σύγκλισης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στις 2 Ιανουαρίου.
Με μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, η κυβέρνηση εμμέσως διαβιβάζει το μήνυμα ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι πρόθεση είναι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)…
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, αντικείμενο της συνεδρίασης είναι το υψίστης προτεραιότητας πρόγραμμα προμήθειας νέων κινητήρων F-100-PW-229 για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα πρόγραμμα σε συνέχεια της απόφασης του ΚΥΣΕΑ από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Το πρόγραμμα άλλη αναβολή δεν παίρνει, ήδη η καθυστέρηση είναι σημαντική και φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν «γκρίνιες» από οποιαδήποτε πλευρά του πολιτικού φάσματος, αφού ορισμένα πράγματα είναι οφθαλμοφανή και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης…
Πέραν της ικανοποίησης που εκφράζεται για την εξέλιξη αυτή, διατυπώνεται και η ευχή όπως η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα με τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνεται εδώ και δεκαετίες, δηλαδή ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και όχι ως «αναγκαίο κακό». Από τη στιγμή που η γεωγραφική θέση της Ελλάδας της επιβάλλει συγκεκριμένες καταστάσεις, ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε με παραγωγικό τρόπο την ανάγκη δαπανών σε συγκεκριμένο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ας δούμε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης και του Ισραήλ, ακόμα και της Τουρκίας… Οι απαντήσεις προκύπτουν από μόνες τους. Διαφορετικά ας αφήσουν κατά μέρος τις διακηρύξεις για την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες. Η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την άσκησή τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Αν φρόντιζε το πολιτικό σύστημα εγκαίρως, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ποτέ δεν είναι όμως αργά. Αρκεί να πρυτανεύσει η κοινή λογική…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου