GuidePedia

0

Το δούλεμα των γειτόνων της ΠΓΔΜ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ το καινούργιο επεισόδιο στις διμερείς σχέσεις που αφορά στην απάντηση της πρότασης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την υπογραφή Μνημονίου ανάμεσα στις δυο χώρες, αποκαλύπτει ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν μετακινείται ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις της. Κατά συνέπεια, το μόνο στο οποίο θα μπορούν να προσδοκούν είναι στη συνέχιση της αρνητικής ελληνικής στάσης απέναντι στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι και το μοναδικό θέμα που τους ενδιαφέρει, όπως προκύπτει από όσα ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι όπου το διπλωματικό τέχνασμα που χρησιμοποιούν στην απάντηση, είναι ότι από τη στιγμή που η ένταξη της χώρας στην ΕΕ διακηρύσσεται και από τις δυο πλευρές ως κοινός στόχος, τότε οι δυο χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν από αυτά που τους ενώνουν (!), άρα πρώτα η ένταξη στην ΕΕ και μετά η επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Στο σημείο αυτό αποφεύγουν τεχνηέντως να αναφερθούν στο ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως προϋπόθεση την επίλυση της διένεξης για την ονομασία, προβάλλοντας τη σοφιστεία ότι πάγια πρακτική της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι να παρακάμπτονται τα διμερή ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών…
Άλλο ένα μέρος της απάντησης που επίσης επιχειρεί να κατοχυρώσει όσα η ΠΓΔΜ θεωρεί ότι έχει κερδίσει στους διαδρόμους της διεθνούς διπλωματίας, είναι ο σεβασμός όλων των μέχρι σήμερα αναληφθέντων υποχρεώσεων, μια έμμεση αναφορά σε όσα η χώρα καταλογίζει στην Ελλάδα ότι δεν τα σέβεται και συνδέονται με την «ενδιάμεση συμφωνία». Επίσης, αναφορά στο κείμενο της απάντησης θα γίνεται και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, μέσω της οποίας προσπαθεί να «ντριμπλάρει» την ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό!
Τούτων λεχθέντων, θα πρέπει να κατανοήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ότι περιθώρια συμβιβασμού ΔΕΝ υπάρχουν, αφού οι άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν στην ύπαρξη «Μακεδονικού έθνους», σε βάρος κάθε ιστορικής πραγματικότητας και σε βάρος κάθε προσπάθειας για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
Η ελληνική διπλωματία θα πρέπει επιτέλους να περάσει στο «Σχέδιο Β’» το οποίο θα προβλέπει τη διαχείριση μιας κατάστασης στα Βαλκάνια ΧΩΡΙΣ την ΠΓΔΜ, το οποίο ασφαλώς δε σημαίνει… στρατιωτική επέμβαση, αλλά συνεργασία με τη Βουλγαρία η οποία επίσης έχει πολλαπλά προβλήματα με την κατασκευασμένη οντότητα της γειτονιάς μας με την κατασκευασμένη εθνική ταυτότητα, προϊόν καταλήστευσης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, άμεση κίνηση προς την πλευρά του αλβανικού παράγοντα, διότι δυστυχώς… «τ’ αγγουράκια σηκώθηκαν να χτυπήσουν τον μανάβη»…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top