GuidePedia

0

Στις 00:30 περίπου της 24ης Οκτωβρίου μια σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ. Οι εκρήξεις προέρχονταν από το προάστιο Al Shagara 11 χλμ. νότια από την πρωτεύουσα του Σουδάν και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του εργοστασίου (;) Yarmouk.
Στις 00:51 ο περιφερειάρχης του Χαρτούμ Abdelrahman Al-Khidir δήλωνε ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε την αιτία των εκρήξεων.
Μερικές ώρες αργότερα ο υπουργός πολιτισμού και πληροφοριών (Minister of Culture and Information) -τώρα πως συνδυάζονται αυτά τα δύο μόνο οι Σουδανοί γνωρίζουν- Ahmad Bilal Osman δήλωνε πως από το εργοστάσιο πυρομαχικών του Yarmouk είχε καταστραφεί το 60% των εγκαταστάσεων ενώ το υπόλοιπο 40% είχε μερικώς καταστραφεί. Ο ίδιος όμως πρόσθεσε πως από τις πληροφορίες που είχε για την επίθεση ευθύνονταν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ.
Ο οργανισμός Satellite Sentinel Project συνδυάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες της DigitalGlobe που ελήφθησαν στις 12 και 25 Οκτωβρίου αποκαλύπτει λεπτομέρειες του τόπου της επίθεσης και των αποτελεσμάτων αυτών και ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που και το defenbcenet.gr είχε γράψει ότι επρόκειτο περί αεροπορικού κτυπήματος από την ισραηλινή Αεροπορία.
Η έκθεση του Satellite Sentinel Project (Δείτε την έκθεση και τις φωτογραφίες σε μορφή PDF) δημοσιεύτηκε το Σάββατο από το The Associated Press αλλά και από το site του οργανισμού. Στη δορυφορική φωτογραφία της 12ης Οκτωβρίου φαίνεται ότι οι προσβολές επικεντρώθηκαν σε ένα στέγαστρο 60 μέτρων μήκους περίπου στο οποίο υπήρχαν 40 κοντέινερ μήκους 6,5 μέτρων.

Στην αντίστοιχη φωτογραφία της 25ης Οκτωβρίου φαίνεται στη θέση του κτιρίου ένας μεγάλος κρατήρας τo κεντρικό στέγαστρο να έχει κυριολεκτικά εξαϋλωθεί όπως και τα κοντέινερ. Αν και όπως αναφέρει η SSP δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν τα κοντέινερ της 12ης Οκτωβρίου εξακολουθούσαν να υπάρχουν μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, εντούτοις αναλύσεις καταδεικνύουν ότι στη θέση του κρατήρα πρέπει να υπήρχε φορτίο το οποίο διέθετε μεγάλη εκρηκτική ισχύ.
Εκτός από το στέγαστρο των 60 μέτρων οι εκρήξεις κατέστρεψαν δύο παρακείμενα κτίρια και προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 21 ακόμη, όλα σε απόσταση 700 μέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης. Στις φωτογραφίες διακρίνονται τουλάχιστον 6 κρατήρες ο καθένας με διάμετρο τουλάχιστον 16 μέτρων κοντά στο μεγάλο κρατήρα. Όπως αναφέρει η SSP στην έκθεσή της εάν ο στόχος ήταν το κεντρικό κτίριο τότε αυτό θα πρέπει να κτυπήθηκε με «χειρουργική» ακρίβεια από κατευθυνόμενα πυρομαχικά αέρος-εδάφους.
Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια τι περιείχαν μέσα τα κοντέινερ. Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τον ιρανικό πύραυλο Sahab αλλά τόσο ο sahab 2 όσο και ο Sahab 3 έχουν μήκος πολύ μεγαλύτερο από τα 6,5 μέτρα των κοντέινερ. Υπάρχει βέβαια πάντα η πιοθ8ανότητα να υπήρχαν κομμάτια πυραύλων ή προωθητικά καύσιμα τα οποία να ήταν αποθηκευμένα μέσα ή τέλος πυρομαχικά. Ότι και αν ήταν πάντως σίγουρα οι Ισραηλινοί ήθελαν την καταστροφή του και μάλιστα την ολοσχερή.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top