GuidePedia

0

Μετά από καθυστέρηση πολλών ετών για να μην πούμε δεκαετιών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την πίεση της συγκυρίας που δεν επιτρέπει μικροπολιτικούς υπολογισμούς και συντεχνιακές αντιμετωπίσεις, προχωρά στα πρώτα βήματα εξορθολογισμού της κατάστασης που επικρατεί στο αμυντικό οικοδόμημα της χώρας. Εάν οι πρωτοβουλίες είχαν ληφθεί όταν έπρεπε η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερη και οι περικοπές λιγότερο τραυματικές…
Στοιχεία λοιπόν για τις περικοπές που πρόκειται να εφαρμόσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο του διαβόητου «πακέτου» των 11,5 δις ευρώ, έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το «www.defence-point.gr» στις 6 Σεπτεμβρίου (http://www.defence-point.gr/news/?p=57367), προσδιόρισε το ύψος των περικοπών σε 517 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 80 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (έναντι αρχικής πρόβλεψης 35 εκατ. ευρώ, όπως είχε αναφερθεί στις 6 Σεπτεμβρίου).
Σε αυτά περιλαμβάνεται Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΤΑ 30%, ένα μέτρο, που όπως σημείωσε ο υπουργός «θα αποδώσει για τα επόμενα χρόνια αλλά και τα για τα επόμενα 50 – 100 χρόνια». Η μείωση είναι αυκαιρία για την υιοθέτηση συστήματος «παραγωγής» αξιωματικών τουλάχιστον δύο ταχυτήτων, όπως σε πολλές χώρες στον κόσμο, ώστε να αποσυμφορηθεί η επετηρίδα και ταυτόχρονα να ανανεώνεται το προσωπικό.
Επίσης εξήγγειλε ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Η μείωση αυτή, πιθανότατα θα επιφέρει σχετικά μικρό δημοσιονομικό όφελος, αλλά θα αποκαταστήσει το κύρος των βαθμών.
Ο υπερπληθυσμός των ανώτατων αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία -– ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα – ΛΣ και Πυροσβεστικό Σώμα – ΠΣ) είχε ως αποτέλεσμα να υποσκαφτεί το κύρος των βαθμών.
Τα αριθμητικά δεδομένα είναι εντυπωσιακά.Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) έχει 21 μέλη εκ των οποίων τρεις αντιπτέραρχοι και 18 υποπτέραρχοι! Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) έχει 14 μέλη εκ των οποίων τέσσερις αντιναύαρχοι και 10 υποναύαρχοι! Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει εννέα μέλη (αντιστράτηγοι). Σύνολο, μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ 45 ανώτατοι αξιωματικοί. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τους υποστρατήγους Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς (περίπου 40), φθάνουμε αισίως τους 85 ανώτατους από υποστράτηγο και πάνω στις Ένοπλες Δυνάμεις!
Το ίδιο ισχύει και για τα Σώματα Ασφαλείας. Η ΕΛΑΣ διαθέτει πέντε αντιστρατήγους, το ΠΣ τέσσερις αντιστράτηγους και το ΛΣ τρεις αντιναυάρχους. Σύνολο 12!
Ο υπερπληθυσμός στους βαθμούς των ανωτάτων αξιωματικών είναι σε αντιστοιχία με την άκριτη «επιδοματική» πολιτική που μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν στο μισθολογικό. Αντί να αυξάνεται ο βασικός μισθός οι κυβερνήσεις διαχρονικά επέλεγαν την παροχή επιδομάτων τα οποία παρέχονταν μαζικά (κλασικό παράδειγμα οι εικονικές ημέρες εκτός έδρας) και τώρα που οικονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν, κόβονται επίσης μαζικά, δηλαδή οριζόντια. Το ίδιο γινόταν και με τους ανώτατους βαθμούς. Να υπενθυμίσουμε ότι στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 διοικητές των μεραρχιών του Ελληνικού Στρατού ήταν συνταγματάρχες.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ΚΛΕΙΝΟΥΝ 55 ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτά τα στρατόπεδα «κλείνουν και δίνονται στο δημόσιο προς αξιοποίηση ή δίνονται στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ως κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών».
Σημειώνεται ότι στην αρχική πρόβλεψη 35 εκατ. ευρώ επρόκειτο να εξοικονομηθούν από την «εμπορική εκμετάλλευση – αξιοποίηση στρατοπέδων – εγκαταστάσεων και εκμετάλλευση – αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων»
Η «καραμέλα» της αξιοποίησης των στρατοπέδων έχει πολλές φορές ανακοινωθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πάντα παρακάμπτονται οι νομικές δυσχέρειες. Πολλά στρατόπεδα έχουν κατασκευαστεί σε γαίες που αποκτήθηκαν από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και επιτάξεις, και τυχόν αλλαγή χρήσης (ιδιαίτερα για εμπορικούς σκοπούς) θα σηματοδοτούσαν πολύχρονες και πολύπλοκες νομικές ενέργειες των δικαιούχων κατά του δημοσίου.
Στην ίδια δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται και Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ (ΚΕΝ) ΑΠΟ 21 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ ΕΝΝΕΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ 12 ΚΕΝΤΡΑ. Τα ΚΕΝ αποτελούν άλλο ένα πικρόχολο επεισόδιο στην οργανωτική ιστορία του Ελληνικού Στρατού, αφού το παλιό σύνθημα της χούντας («κάθε πόλη και γήπεδο, κάθε χωριό και γυμναστήριο») είχε μεταλλαχθεί σε «κάθε πόλη και ΚΕΝ, κάθε χωριό και στρατόπεδο». Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο η διάρκεια της θητείας όσο και η απόδοση των κλάσεων μειώνονται συνεχώς.
Και στις δύο περιπτώσεις ελπίζουμε να μην παρατηρηθεί και καταγραφεί εκ νέου το φαινόμενο τα ΚΕΝ και τα στρατόπεδα να «κλείνουν» αλλά στην πράξη να μένουν πίσω «ουρές» και «παραμάγαζα», δηλαδή ελάχιστο προσωπικό, που και ταλαιπωρείται καθημερινά να αντεπεξέλθει στο έργο του αλλά λείπει και από τους σχηματισμούς εκστρατείας.
Με τη μέθοδο αυτή, στο Α΄ Σώμα Στρατού έχουν «εξαφανιστεί» 4.000 με 5.000 στρατιωτικό προσωπικό, που βρίσκεται διασπαρμένο και καθημερινά «αργοπεθαίνει» για να επιτελέσει το καθήκον του, και περίπου 6,5 εκατ. ευρώ ετήσια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τη στιγμή που το Δ’ Σώμα Στρατού πρέπει να τα βγάλει πέρα με περίπου 24 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον ίδιο λόγο.

Τέλος στη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 80 εκατ. ευρώ, θα «συνδράμουν» και οι ΑΠΟΣΥΡΣΕΙΣ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Η αρχή έγινε με τα μαχητικά A-7E /TA-7C της Πολεμικής Αεροπορίας (http://www.defence-point.gr/news/?p=58563), πεπαλαιωμένα βοηθητικά του Πολεμικού Ναυτικού (ήδη εντάχθηκαν νεότερα ρυμουλκά, http://www.defence-point.gr/news/?p=58418). Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι «όλη αυτή η περικοπή, δεν γίνεται στον αέρα. Αλίμονο, αν στις Ένοπλες Δυνάμεις κάνουμε περικοπές στον αέρα. Αυτές οι περικοπές εντάσσονται στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σχεδιαστεί από ειδικούς στα στρατιωτικά θέματα και φέρει την υπογραφή της φυσικής στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν παίζουμε εδώ.»
Στην ίδια συνέντευξη του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία οι περικοπές θα φθάσουν τα 437 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ».
Ενώ ανέλυσε τις περικοπές ως εξής: «συμβόλαια αξίας 104 εκατ. ευρώ, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ. Όλα τα συμβόλαια για τα οποία σας μιλάω, έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες ηγεσίες».
Για τα υπόλοιπα 333 εκατ. ευρώ ανέφερε ότι η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ θα γίνει «από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών, η οποία [εξοικονόμηση] προήλθε είτε από hair cut στο τελικό τίμημα, δηλαδή αν ο αντισυμβαλλόμενος ήταν να πάρει 100 ευρώ, του ζητήσαμε και δέχθηκε από τα 100 να πάρει τα 60, είτε από μείωση της ποσότητας των παραγγελιών. Αν έχουν παραγγελθεί 100 τουφέκια, δηλώσαμε ότι θα παραλάβουμε τα 50 και θα πληρώσουμε μόνο τα 50».

Όσο καλά μελετημένες και αν είναι οι περικοπές, και πιστεύουμε ότι είναι, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι πολλά από τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχε και άμεση χρόνου αλλά και σχετική οικονομική επάρκεια.
Δυστυχώς όμως κυριαρχούσαν «αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις» οι οποίες αντί να προωθήσουν τον μετασχηματισμό και το «συμμάζεμα» προς όφελος της ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, επέλεγαν να διατηρούν δομές, πρακτικές και συνήθειες του παρελθόντος.
Τώρα όλα θα πρέπει να γίνουν άμεσα και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top