Με μια τολμηρή διπλωματική κίνηση η οποία πιθανότατα έχει τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Σαουδάραβες προσπαθούν να ταράξουν τα «διπλωματικά ύδατα» στις σχέσεις με την Τεχεράνη.
Κατά την παρουσία του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στη Μέκκα όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής με πρωτοβουλία της φιλοξενούσας χώρας και μάλιστα σε μια πόλη-σύμβολο για τους απανταχού μουσουλμάνους, οι Σαουδάραβες προχώρησαν στην πρόταση υπογραφής μη επίθεσης ανάμεσα στη χώρα τους και το Ιράν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ιρανός πρόεδρος δεν φάνηκε αρνητικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θέτοντας όμως και αυτός τους όρους του: Οι Σαουδάραβες θα πρέπει αν δεσμευθούν ότι δεν θα αποτελέσουν μέρος καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε περίπτωση που Αμερικανοί ή/και Ισραηλινοί αποφασίσουν να προχωρήσουν σε στρατιωτικό πλήγμα κατά της πυρηνικής υποδομής της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Βέβαια, θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη, ότι ο πραγματικός ισχυρός παράγοντας του Ιράν, αυτός που λαμβάνει όλες τις στρατηγικές αποφάσεις, δεν είναι ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ, αλλά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Κατά συνέπεια, όλα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις των δυο πλευρών, τελούν υπό την αίρεση της οπτικής στο θέμα του ιρανικού ιερατείου…
Εάν κανείς δεχθεί αξιωματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αποφύγουν πάση θυσία μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν, τότε είναι πολύ πιθανό να τελούσαν σε γνώση της σαουδαραβικής πρωτοβουλίας, ενώ έκπληξη δεν θα αποτελούσε ούτε και το η όλη σύναξη των ηγετών της Μέσης Ανατολής να αποτέλεσε το πρόσχημα για να δοθεί η ευκαιρία υποβολής αυτής της πρότασης.
Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν διπλωματικές εξελίξεις γύρω από αυτό το ζήτημα, αφού στη χειρότερη περίπτωση, οι Ιρανοί θα το αξιοποιήσουν με σκοπό να κερδίσουν χρόνο, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική τους να εμφανίζονται γενικώς διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν.
Ο παράγοντας Ισραήλ βέβαια θα καραδοκεί να εξαπολύσει ακόμα και μονομερώς επίθεση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα αποσκοπεί στο να εξουδετερώσει οριστικά τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, αλλά για να ακυρώσει το πλεονέκτημα που επιδιώκει να εξασφαλίσει εμπλεκόμενη σε διαπραγματεύσεις: Χρόνο, ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό θα μπορούσε όμως να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με ανυπολόγιστες συνέπειες και ανατροπές…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου