GuidePedia

0

Την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το Καστελόριζο θυμίζει έντονα ο άκρως αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ του αρχηγού του καναδικού Ναυτικού και Επιτροπής του Κοινοβουλίου. Είναι αποκαλυπτικός της νοοτροπίας και των αντιλήψεων που επικρατούν στον Καναδά για την ανάγκη προστασίας του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας, όπως αυτός ορίζεται από το δικαίωμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι ο Επίσης, ακόμα πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του ρόλου των υποβρυχίων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, από την οποία ξεκινά και η ανάλυση για την ανάγκη προστασίας του υποθαλάσσιου πλούτου…
Η είδηση ξεκινά από την ανάλυση που ζήτησε η πολιτική ηγεσία και παρουσίασε το Ναυτικό του Καναδά σε εννιά σελίδες, αναφορικά με την ανάγκη να διατηρηθεί ή όχι υποβρυχιακός στόλος, αφού οι Καναδοί, αγανακτισμένοι από τα τρομακτικά προβλήματα με τα μεταχειρισμένα βρετανικά υποβρύχια κλάσης «Victoria» («Upholder» για τους Βρετανούς, στην ουσία μόνο ένα από τα τέσσερα που αποκτήθηκαν το 1998 είναι ημι-επιχειρησιακό), τα οποία κάποιοι κάποτε τα θεώρησαν και ευκαιρία για την Ελλάδα… (πριν το συμβόλαιο για τα Type 214), σκέφτηκαν μέχρι και να μην ασχοληθούν άλλο με αυτό τον τύπο πολεμικού σκάφους, δεδομένων και των περικοπών στις οποίες καλούνται να προβούν οι Καναδοί, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης!

Τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Καναδοί αναλύονται στις κάτωθι αναρτήσεις του «defence-point.gr»:
http://www.defence-point.gr/news/?p=12450
http://www.defence-point.gr/news/?p=40936
Οι σχεδιαστές της αμυντικής στρατηγικής του Καναδά επισημαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερα και πιο αθόρυβα από τα υπάρχοντα υποβρύχια, τα οποία θα μπορούν να πλήττουν με κατευθυνόμενους πυραύλους παράκτιους στόχους, να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών χωρίς να εντοπίζονται και να εξαπολύουν στις περιοχές υποθαλάσσιου ενδιαφέροντος υποβρύχια ρομπότ.
Η 9σέλιδη έκθεση – μελέτη αποκαλεί τα υποβρύχια ως την «απόλυτη stealth πλατφόρμα», κατάλληλη για περιοχές όπου δεν είναι δεδομένος ο αεροπορικός ή ο ναυτικός έλεγχος, καθώς επίσης και για να αποκτάται πρόσβαση σε περιοχές απαγορευμένες για άλλες δυνάμεις. Και το σχόλιο που αφορά στη λογική της χρήσης των υποβρυχίων εντυπωσιάζει: «Μια ικανή υποβρυχιακή δύναμη δημιουργεί αβεβαιότητα, το να αντιμετωπιστούν είναι δύσκολο, ακριβό και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο».
Στη συνέχεια, η έκθεση τα αποκαλεί ως σχετικά φθηνά συστήματα που επιτρέπουν την προβολή ισχύος και παρακωλύουν την ελευθερία μετακίνησης και δράσης των εχθρικών δυνάμεων. Στην περίπτωση του Καναδά πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στην περιοχή της Αρκτικής, η προστασία του τμήματος που ανήκει στον Καναδά έχει αποτελέσει κεντρικό πολιτικό στόχο για τον σημερινό πρωθυπουργό.
Εν κατακλείδι, εντύπωση προκαλεί το ότι στο τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στο τι υπάρχει στη διεθνή αγορά, όπου θα απευθυνθούν οι Καναδοί για να ανανεώσουν τον υποβρυχιακό τους στόλο, το Type 214 της HDW φιγουράρει πρώτο και καλύτερο. Υπενθυμίζεται, ότι στελέχη της ThyssenKrupp με εμπλοκή στη HDW και τα υποβρύχια συνόδεψαν την Άγκελα Μέρκελ στο πρόσφατο ταξίδι της (επίσημη επίσκεψη) στον Καναδά.
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγική παράγραφο του παρόντος κειμένου, σε πολλά σημεία οι αναφορές μας θύμισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο ζήτημα της προστασίας του Καστελορίζου. Επίσης μας θύμισε και την ιστορική συζήτηση ότι η ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά το 1974 εάν τα ελληνικά υποβρύχια είχαν αφεθεί να κάνουν τη δουλειά τους, αφού γι’ αυτά… η Κύπρος ΔΕΝ ήταν μακριά…
Που βρισκόμαστε σήμερα; Πέραν της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να βρουν μια λύση ώστε να πάρει το Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο τα τρία μισοτελειωμένα υποβρύχια τα οποία θα επαύξαναν δραματικά την αμυντική ικανότητα της χώρας και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του κλάδου, όποιος ουδέτερος παρατηρητής γίνει γνώστης των περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βούληση της Ελλάδας να προστατεύσει όσα της κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο δεν είναι τόσο δεδομένη, τη στιγμή που άπαντες σπεύδουν να θωρακιστούν και όσοι δεν τα έχουν δείχνουν «τα δόντια τους» με σκοπό να εκφοβίσουν και να αρπάξουν ότι μπορούν… Διαφωνεί κανείς;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top