Εντός 48 μηνών από την στιγμή που θα υπογραφούν τα συμβόλαια ερευνών για υδρογονάνθρακες, μπορεί η Ελλάδα να ξεκινήσει την εξόρυξη είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου τόσο στην δυτικη Ελλάδα όσο και στη θαλάσσια περιοχή της νότια της Κρήτης!
Ο χρόνος των 48 μηνών είναι κάτι που ασπάζεται απόλυτα η ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης Α.Φώσκολου, αλλά και ξένοι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι "Μπορεί να συμβεί υπό προϋποθέσεις ταχέων κινήσεων".
Κατ'αρχήν όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στο defencenet.gr έχουν ήδη προεπιλεγεί οι τέσσερις εταιρείες οι οποίες θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Από τις τέσσερις οι δύο εχουν "βεβαρυμένο μητρώο": Έχουν κάνει ήδη έρευνες στις περιοχές αυτές χωρίς άδεια των ελληνικών αρχών και γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ποιες είναι οι περιοχές που είναι πιθανότατο να κρύβουν τα κοιτάσματα. Μία άλλη έχει συνεργαστεί με την Τουρκία σε ανάλογες έρευνες στην Α.Μεσόγειο. Και οι τέσσερις έχουν λάβει επιστολές από το υπουργείο Ανάπτυξης για να προσέλθουν για διευκρινήσεις σε οτι αφορά τις προσφορές του.
Βέβαια χρειάζεται εκτός από τον χρόνο και χρήμα, αλλά αυτό βρίσκεται εύκολα, καθώς όλοι είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν τέτοιες "σίγουρες επενδύσεις". Ενώ το 2001 η ανακάλυψη ενός βαρελιού πετρελαίου κόστιζε 1,18 δολ., το 2011 στοίχιζε 3 δολ. Το 2010, η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου για βαθιά νερά στοίχιζε κατά μέσο όρο 420.000 δολάρια ημερησίως, συν άλλες 500.000 περίπου για τη λειτουργία του: μια γεώτρηση διάρκειας 100 ημερών σε βαθιά νερά στοιχίζει 100 εκατ. δολάρια και για να γίνει μια γεώτρηση παραγωγική χρειάζονται περί τα 3 δισ. δολάρια... Η Νορβηγοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν πιστωθεί με την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων στην άβυσσο της βραζιλιανής ΑΟΖ του Ατλαντικού, ειναι πολύ αισιοδοξοι: "Η περιοχή νότια της Κρήτης και γενικά η Α.Μεσόγειος είναι παιχνιδάκι μπροστά σε αυτό που αντιμετωπίσαμε στον Ατλαντικό. Απλά εδώ υπάρχουν πολιτικά προβλήματα" λένε και εννούν τον "συνωστισμό" ενδιαφερομένων: Από τους νόμιμους (Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ) μέχρι τους παράνομους (Τουρκία, Αίγυπτο κλπ)
Για την Δυτική Ελλάδα, είναι βέβαιη η ύπαρξη ποσοτήτων περί τα 300.000.000 βαρέλια και ελπίζεται ότι θα υπάρξει και κάποια "θετική έκπληξη": Η Ιταλία και η Αλβανία παράγουν στην ίδια λεκάνη πετρέλαιο και όσο οδεύουμε νοτιότερα τόσο μεγαλώνουν οι ελπίδες για μεγαλύτερα κοιτάσματα.
Η ουσία είναι ότι σε 48 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια, μπορεί να αρχίσει να ρέεει είτε το πετρέλαιο, είτε το φυσικό αέριο και να αλλάξουν πολλά, ειδικά στο τομέα της ψυχολογίας. Σε ότι αφορά την ΑΟΖ, η κυβέρνηση Σαμαρά θέλει να την ανακηρύξει, αλλά διστάζει.
Αντίθετα με ότι έλεγε προεκλογικά (εμείς ως defencenet.gr είχαμε σημειώσει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα ανακήρυξης ΑΟΖ για να μην "καεί το χαρτί", αλλά ούτε και η Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία σε επίπεδο επενδύσεων ασφάλειας την στιγμή που η περιοχή είναι σε πρωτοφανή αναβρασμό) ο Α.Σαμαράς δεν πρόκειται να προκηρύξει ΑΟΖ άμεσα. Θα περιοριστούμε αναγκαστικά σε έρευνες στην Δ.Ελλάδα και νότια της Κρήτης. Το Ελ Ντοράντο της Α.Μεσογείου θα περιμένει μέχρις ότου η Ελλάδα να μπορεί να προστατέψει μια τέτοια κίνηση....
πηγή
Δημοσίευση σχολίου