Εφιαλτικό αναμένεται να γίνει το αμυντικό πρόβλημα για την Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, αφού όπως ανακοίνωσαν ήδη οι Τούρκοι, σκοπεύουν να «επενδύσουν» σε εξοπλιστικές αγορές μέχρι το 2016 το ιλιγγιώδες ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Πρακτικά, αυτό ισοδυναμεί με διπλασιασμό των επενδύσεων σε οπλικά συστήματα, την ίδια ώρα που οι πάντες βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να κατηγορήσουν την Ελλάδα όταν στη δημοσιότητα έρθει το παραμικρό ζήτημα που αφορά σε κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές αμυντικού υλικού θα φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM). Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κυρίως προς τις ισλαμικές χώρες (περισσότερες από δέκα) και αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων που παράγονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, πυρομαχικά και πύραυλοι διαφόρων τύπων, αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα.
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, στην κορυφή βρίσκεται αυτό του νέου μαχητικού F-35 Lightning II της Lockheed Martin (θα αγοραστούν περίπου 100) και έπονται τα υποβρύχια Type 214 από τη γερμανική HDW και το σύστημα αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς.
Μέχρι το 2014 θα έχει οριστικοποιηθεί από την Turkish Aerospace Industries (TAI) το σχέδιο για το μαχητικό αεροσκάφος που θα παραχθεί είτε σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία (KF-X) ή θα προχωρήσουν μόνοι τους οι Τούρκοι αναζητώντας άλλους εταίρους, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σημειώσει καθυστέρηση δύο ετών. Στόχος παραμένει να είναι επιχειρησιακό το 2023 στα εκατοστά γενέθλια της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Τα στοιχεία που παρατέθηκαν εμπεριέχονται σε πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ στη «Χουριέτ» του διακεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού αναλυτή, Ουμίτ Εγκινσόι.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου