GuidePedia

0

Εναντίον όλων φαίνεται να στρέφεται πλέον η Άγκυρα, τυφλωμένη είτε από μία οθωμανικών διαστάσεων κρίση μεγαλείου είτε από μία τρομακτική γεωπολιτική πλάνη…
Αφορμή για αυτή την παρατήρηση είναι οι αποφάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας (MGK) οι οποίες δείχνουν το παράλληλο σύμπαν στο οποίο κινείται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Το MGK συνήλθε για ακόμα μία φορά, υπό τη προεδρία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με σκοπό να συνοψίσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη κρίση με τη Συρία.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε, η Άγκυρα επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της αναφορικά με τον τρόπο απάντησης στην Δαμασκό ενώ υπογραμμίσθηκε πως η Τουρκία υποστηρίζει την αλλαγή ηγεσίας στη γειτονική χώρα, καθώς και τον εκδημοκρατισμό της. Πέραν όλων των παραπάνω το συμβούλιο φρόντισε να κρατήσει όλα τα μέτωπα ανοιχτά, αφού δήλωσε πως θα καταπολεμήσει την «τρομοκρατία» εννοώντας τον αγώνα των Κούρδων για ελευθερία, καθώς και θα προχωρήσει και σε έρευνες για υδρογονάνθρακες μαζί με τους αχυρανθρώπους του στη βόρεια Κύπρο.

Είναι λογικό η Άγκυρα, ενώ στην ουσία ετοιμάζεται για πολεμική εμπλοκή με τη Συρία να αποφασίσει να συνεχίσει τη προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο; Ακόμα και να δεχτούμε πως η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη εξασφάλισης μίας συμφωνίας με τους Κούρδους, πριν προχωρήσει η ίδια, ή με… δυτική παρέα, σε ένα πλήγμα κατά της Συρίας, η επιμονή της αναφορικά με την ΑΟΖ πως εξηγείται;
Πολύ απλά, δυστυχώς, η μόνη λογική απάντηση για το θέμα είναι πως όλα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία δεν αποτελούν για την Τουρκία το πρόσχημα για να πουλήσει εξυπηρέτηση στη Δύση έτσι ώστε να λάβε «αντίδωρο» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα σταματήσουμε από το «defence-point.gr» να το γράφουμε και να το φωνάζουμε πως κάθε κίνηση πλέον της Αθήνας και της Λευκωσίας θα πρέπει να σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να εξουδετερωθούν οι τουρκικές ορέξεις από την αρχή.
Το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει η Τουρκία είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για τη περιοχή, και την παγκόσμια ειρήνη όσο όμως και για την ίδια, αφού, όπως είναι γνωστό, στην συγκεκριμένη περιοχή δεν αρέσει σε κανέναν η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου «μαντρόσκυλου» το οποίο θα νομίζει πως μπορεί να δαγκώσει ακόμα και τον αφέντη του…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top