Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Απεγνωσμένη μάχη δίνει η κυπριακή κυβέρνηση του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με αντιπάλους τον χρόνο και τους Ευρωπαίου εταίρους της, οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά στο παρασκήνιο για να υπαγάγουν την Κύπρο σε καθεστώς Μνημονίου και μάλιστα μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, πριν από τις 30 Ιουνίου! Με δεδομένο ότι την 1η Ιουλίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει για πρώτη φορά στην ιστορία της, την έστω και τυπική πλέον προεδρία της ΕΕ, θα συνιστά βαρύτατη πολιτική ήττα για τη Λευκωσία να έχει υπαχθεί σε καθεστώς οικονομικής και πολιτικής υποτέλειας προς την ΕΕ λίγα 24ωρα πριν αρχίσει η προεδρία της, στην οποία η Κύπρος έχει επενδύσει πολλά για την προβολή του εθνικού της θέματος.
Απειλείται με εκμηδένιση το διεθνές κύρος της χώρας, αν η Κυπριακή Δημοκρατία αναδειχθεί στην πρώτη χώρα της ΕΕ που επιχειρεί να προεδρεύσει των «27» τελούσα η ίδια υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Το τραγικό στοιχείο είναι ότι στην κατάσταση αυτή απειλούν να φέρουν τη Λευκωσία αφενός οι κυπριακές τράπεζες και αφετέρου η Ελλάδα, η «μητέρα πατρίδα» που με την πολιτική της τόσα δεινά έχει κατά καιρούς συσσωρεύσει στην Κύπρο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται με υπαγωγή σε καθεστώς Μνημονίου επειδή οι κυπριακές τράπεζες έχουν υπερβολικά ανεπτυγμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό και πάνω απ' όλα στην Ελλάδα, η οποία απειλείται με χρεοκοπία. Η εν λόγω δραστηριότητα είναι τόσο μεγάλη ώστε αν όντως χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτομάτως θα καταρρεύσει και η Κυπριακή Δημοκρατία εν ριπή οφθαλμού! Ο ισχυρισμός αυτός απορρέει από τα οικονομικά μεγέθη των κυπριακών τραπεζών και του κυπριακού κράτους. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι εννοούμε. Η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή χώρα. Το ΑΕΠ της ανήλθε κατά το 2011 σε 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΑΕΠ της Ελλάδας, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, την ίδια χρονιά και παρά τη δραματική συρρίκνωση ανήλθε σε 215 δισεκατομμύρια - δηλαδή το ελληνικό ΑΕΠ είναι 12 φορές μεγαλύτερο από το κυπριακό.
Οι κυπριακές τράπεζες όμως έχουν χορηγήσει σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες που ζουν στην Ελλάδα δάνεια ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενα ποσόν δηλαδή που ανέρχεται στο... 129% του ΑΕΠ της Κύπρου! Αυτονόητο είναι ότι αν οι Ελληνες πελάτες των κυπριακών τραπεζών βρεθούν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους λόγω χρεοκοπίας της χώρας, οι κυπριακές τράπεζες θα καταρρεύσουν και το κυπριακό κράτος θα είναι εντελώς αδύνατον να τις διασώσει. Για να έχουμε μια συνολικότερη εικόνα του γιγαντισμού του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε σύγκριση με το κυπριακό κράτος, αρκεί να πούμε ότι στο τέλος Απριλίου του 2012 οι συνολικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανήλθαν στα 71,6 δισεκατομμύρια ευρώ - δηλαδή 4 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου!
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λευκωσία οφείλεται στις ζημιές που προκάλεσε στις κυπριακές τράπεζες το διαβόητο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οι κυπριακές τράπεζες κατείχαν αρκετά ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι ζημιές τους να ανέλθουν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό φαντάζει μικρό, αλλά αντιστοιχεί στο 17% του κυπριακού ΑΕΠ!
Ενα τμήμα της ζημιάς καλύφθηκε... Μέχρι τις 30 Ιουνίου όμως η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να βρει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του κυπριακού ΑΕΠ- για να προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Αν δεν το βρει, γι' αυτό το γελοίο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ η Κύπρος θα υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου με ολέθριες όχι μόνο οικονομικές, αλλά και εθνικές συνέπειες!
Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές τράπεζες δεν τη δανείζουν. Ο πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να δανειστεί αυτό το ποσό από την Κίνα. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε ήταν η Ρωσία που έσωσε την Κύπρο, δανείζοντάς της 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτρέποντας την ύστατη των στιγμών την υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς Μνημονίου στο οποίο έχουν λυσσάξει να την οδηγήσουν οι Ευρωπαίοι.
Δυστυχώς, όσο περισσότερο εδραιώνεται διεθνώς η αντίληψη ότι η Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία τόσο δυσκολότερο γίνεται για την Κύπρο να δανειστεί από οποιαδήποτε χώρα αφού αναπότρεπτα θα καταβαραθρώσει την κυπριακή οικονομία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Εφιάλτης: Τραγική «λύση» του Κυπριακού
ΕΡΜΑΙΟ των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας θα καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που τελικά η Λευκωσία υποχρεωθεί να περάσει υπό τον ζυγό μνημονιακού καθεστώτος. Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ στο Κυπριακό, είναι βέβαιο πως αν η Κύπρος εξαρτά την επιβίωσή της από τα χρήματα των Ευρωπαίων, αυτοί θα την εκβιάσουν ανελέητα προκειμένου να παραδώσει στον τουρκικό Αττίλα τα κατεχόμενα εδάφη. Να αποδεχθεί δηλαδή να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της προς σαράντα σχεδόν ετών τουρκικής εισβολής. Με τον τρόπο αυτό η επιβολή Μνημονίου στην Κύπρο -για την οποία ευθύνεται το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων- ισοδυναμεί με τραγική επίλυση του Κυπριακού.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου