Η Ευρώπη και η οικονομική κρίση κυριάρχησαν στην αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για την προεδρία στη Γαλλία το βράδυ της Τετάρτης , που μετατράπηκε σε πραγματική σύγκρουση Σαρκοζί - Ολάντ, πλούσια σε ανατροπές.
Όπως διαβάζουμε στο vima.gr, oι διαφορές και αντιθέσεις των δύο εκφράσθηκαν με ένταση σε όλους τους τομείς της εσωτερικής πολιτικής, η Ευρώπη δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
«Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας ή της Ισπανίας» είπε ο Νικολά Σαρκοζί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το οικονομικό πρόγραμμα του αντιπάλου του θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Για «ψεύδη και ανακρίβειες» τον κατηγόρησε ο Σαρκοζί, που αρνήθηκε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε ύφεση. «Είναι ψέμα! Και ποιός είναι ο ψεύτης εδώ;» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι τρομερό να έχεις στην καρδιά σου συνέχεια αυτή τη λέξη, το ψέμα» αντέτεινε ο Φρανσουά Ολάντ, προτρέποντας τον γάλλο πρόεδρο να μην ρίξουν το επίπεδο της συζήτησης.
«Εγώ προστατεύω τα τέκνα της Δημοκρατίας, εσείς τους προνομιούχους» είπε στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος, κατηγορώντας τον γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει την εφαρμογή «φοροελαφρύνσεων» στους πλούσιους. «Ψεύδεστε!» απάντησε και πάλι ο Σαρκοζί προκαλώντας τον Ολάντ να του αντιτείνει: «Δεν μπορείτε να παραθέσετε ένα λογικό επιχείρημα, χωρίς να γίνετε εριστικός».
«Εσείς θέλετε λιγότερους πλούσιους, εγώ θέλω λιγότερους φτωχούς. Θέλετε όλοι να φύγουν;» ρώτησε ο Σαρκοζί τον Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια του αντιπάλου του θα προκαλέσουν τη φυγή του κεφαλαίου από τη χώρα.
Με τη οικονομία και το υψηλό ποσοστό της ανεργίας να αποτελεί το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους, ο Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις του αντιπάλου του κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, πρόταξε την ανάπτυξη έναντι της λιτότητας και τη δημιουργία κινήτρων για την απασχόληση των νέων.
«Εάν είμαι ο επόμενος πρόεδρος» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, «το καθήκον μου θα είναι να δώσω νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη, διαφορετικό από αυτόν που εσείς έχετε υποστεί», είπε απευθυνόμενος στον αντιπαλό του.
Υπερασπιζόμενος τη δράση του για τη λύση της κρίσης του ευρώ, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε τη δυσκολία για τη λήψη αποφάσεων ανάμεσα σε 27 χώρες.
«Ξεχνάτε ότι ήταν παγκόσμια κρίση και δεν ήταν εύκολο» είπε , και συμπλήρωσε ότι «αποτρέψαμε την εξαφάνιση της Ελλάδας, δεν ήταν εύκολο, αποτρέψαμε την κατάρρευση του ευρώ χάρη στην τεράστια προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας. Κύριε, η Ευρώπη τα κατάφερε» είπε ο Νικολά Σαρκοζί απευθυνόμενος με τη σειρά στον αντίπαλο.
«Δεν προβάλατε καμία αντίσταση στη Γερμανία, δεν καταφέρατε τίποτε» αντέτεινε ο σοσιαλιστής υποψήφιος, υποστηρίζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι φίλος του πρώην ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεν απέσπασα τίποτε από τη Γερμανία;» απάντησε ενοχλημένος ο Σαρκοζί, κατηγορώντας τον Ολάντ για «ανεπάρκεια».
«Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε» ανταπάντησε ο Ολάντ, «σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή αναβίωση της κρίσης με μια γενικευμένη λιτότητα και αυτό δεν το θέλω» είπε και υπογράμμισε :
«Το γεγονός ότι σήμερα το σύνολο της κοινής γνώμης καθώς και κυβερνήσεις παρακολουθούν με προσοχή αυτήν την εκλογή, είναι γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει ξεπεράσει, δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, περιμένουν να δούν εάν ο νέος πρόεδρος θα έχει την ικανότητα να μετακινήσει τη Γερμανία από τις θέσεις της».
Επανέλαβε τη θέλησή του να ζητήσει «την επαναδιαπραγμάτευση» του δημοσιονομικού Σύμφωνου, ώστε «να ενταχθεί η διάσταση της ανάπτυξης» και αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία της πρότασής του με τα οποία ζητά : Τη δημιουργία ευρωομολόγων, μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μπορεί να βοηθά κατ'ευθείαν τις χώρες που έχουν ανάγκη, αξιοποίηση των διαρθρωτικών Ταμείων και φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Παρατήρησε στη συνέχεια ότι μετά τον πρώτο γύρο «διαπιστώνεται μια σχετική κινητικότητα στην Ευρώπη για το θέμα της ανάπτυξης, ακόμα και από την πλευρά της Ανγκελα Μέρκελ».
«Δεσμεύομαι την επομένη της εκλογής να φέρω το πρόγραμμά μου για την επαναδιαπραγμάτευση του Σύμφωνου ώστε να γίνει αποδεκτή η υποστήριξη της ανάπτυξης απαραίτητη για τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του χρέους» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.
Την πλήρη αντίθεσή του για την δημιουργία ευρωμολόγων υπογράμμισε από μέρους του ο Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε ότι σε αυτήν την περίπωτση Γερμανία και Γαλλία θα αναγκασθούν να γίνουν οι εγγυητές του χρέους των άλλων χωρών, πράγμα που δεν το αποδέχεται, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ευρώπη του Μονέ, του Ντε Γκώλ και του Ντελόρ είναι η Ευρώπη του συμβιβασμού και δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι κτυπώντας το χέρι στο τραπέζι μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε.
Το μεταναστευτικό ζήτημα
Με τη συζήτηση να φθάνει και στο «καυτό» ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Σαρκοζί επανέλαβε την προειδοποίησή του προς την Ευρώπη, ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από τη Συνθήκη Σένγκεν αν δεν εφαρμοστούν πιο αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα. Τόνισε επίσης ότι θα περιορίσει στο μισό τον αριθμό των νόμιμων μεταναστών, τονίζοντας ωστόσο, ότι η Γαλλία είναι μία «ανοιχτή χώρα». «Γνωρίζω από πού προέρχομαι» είπε αναφερόμενος στις ουγγρικές του ρίζες.
Ο Ολάντ σημείωσε ότι θα ελέγξει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών στη χώρα, για να οδηγηθεί αμέσως μετά η συζήτηση στην πρόταση της Αριστεράς να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους μη Ευρωπαίους ξένους στις δημοτικές εκλογές. Με την πρώτη αναφορά του Σαρκοζί στο Ισλάμ, ο Ολάντ απάντησε: «Γιατί πιστεύετε ότι οι μη Ευρωπαίοι είναι μουσουλμάνοι; Γιατί το λέτε αυτό; Γιατί λέτε ότι οι άνθρωποι που δεν είναι Ευρωπαίοι είναι μουσουλμάνοι;».
Ο Σαρκοζί είπε ότι το δικαίωμα ψήφου για τους ξένους, δεν περιλαμβάνει Καναδούς ή Νορβηγούς αλλά μετανάστες προερχόμενους κυρίως από αφρικανικές χώρες. «Πρέπει να υπάρξει ένα Ισλάμ της Γαλλίας και όχι ένα Ισλάμ στη Γαλλία» είπε ο γάλλος πρόεδρος, θυμίζοντας παράλληλα την απόφαση της κυβέρνησής του να απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα στη χώρα.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου