GuidePedia

0


Ο πατέρας του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου Μπενζιόν Νετανιάχου, απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί στην Ιερουσαλήμ, το σπίτι του σε ηλικία των 102. Ο Μπενζιόν Νετανιάχου ήταν ιστορικός και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλλ. Υπηρέτησε ως γραμματέας του Ζέεβ Γιαμποτίνσκι, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του αναθεωρητικού σιωνιστικού κινήματος, του οποίου υπήρξε ηγέτης στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 διετέλεσε συντάκτης για την εγκυκλοπαίδεια Hebraica.
Ο Μπενζιόν Νετανιάχου γεννήθηκε στη Βαρσοβία, τότε τμήμα της τσαρικής Αυτοκρατορίας, στις 25 Μαρτίου 1910 ως Μπενζιόν Μιλικόφσκι. Το 1920, η οικογένειά του, υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει στη Παλαιστίνη. Εκεί ο Μπενζιόν όπου σπούδασε δάσκαλος και αργότερα μπήκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Ως ακαδημαϊκός ειδικεύτηκε στον τομέα της μεσαιωνικής ιστορίας του Εβραϊσμού της Ισπανίας, και έγραψε ένα βιβλίο για τον Ισαάκ Αμπραμπανέλ, τον τρόπο τινά «ηγέτη» του εβραϊσμού στην Ιβηρική, και δοκίμια για την ισπανική Ιερά Εξέταση και τους Μαράνος (τους εκχριστιανισμένους Εβραίους). Ανέπτυξε μια θεωρία σύμφωνα με την οποία οι Μαράνος δεν εξαναγκάστηκαν να εκχριστιανιστούν, αλλά το έπραξαν από την επιθυμία τους να ενταχθούν στην κοινωνία, αποφεύγοντας τις ρατσιστικές διώξεις.
Ο Νετανιάχου απέρριψε το μύθο ότι οι Μαράνος ζούσαν διπλή ζωή (κρυφά ως Ιουδαίοι και επίσημα ως Χριστιανοί), υποστηρίζοντας ότι το συμπέρασμα αυτό είναι πλαστό και προέκυψε από τα έγγραφα Ιεράς Εξέτασης. Αργότερα, ο Μπενζιόν Νετανιάχου ήρθε κοντά με τους ηγέτες του αναθεωρητικού Σιωνισμού, τον Ζέεβ Γιαμποτίνσκι, τον Αμπά Άρτσιμερ και άλλους. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ, και έγινε ο προσωπικός γραμματέας του Γιαμποτίνσκι, αλλά ποτέ δεν ενεπλάκη στην πολιτική. Απέκτησε φήμη για τις προβλέψεις του σχετικά με την τύχη που περίμενε τους Εβραίους της Ευρώπης, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πριν από δύο χρόνια είχε επαναλάβει την πρόβλεψη λέγοντας: «Βρισκόμαστε και σήμερα, πολύ απλά, υπό τον κίνδυνο της εξόντωσης. Όχι κίνδυνο ύπαρξης, αλλά υπό πραγματικό κίνδυνο εξόντωσης. Σφάλουν όσοι νομίζουν ότι το Ολοκαύτωμα πέρασε. Συνεχίζεται συνεχώς».
Απάντηση στις δηλώσεις αυτές έδωσε ο γιος του εκλιπόντος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός: «Ανέκαθεν έλεγα ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός έθνος, η ικανότητα να εντοπίζει έναν κίνδυνο στο χρόνο, ένα χαρακτηριστικό που το έθνος μας έχασε στη διασπορά. Με δίδαξες, πατέρα, πώς να βλέπω σωστά την πραγματικότητα, πώς να καταλαβαίνω τι περιέχει εξάγω τα αναγκαία συμπεράσματα. Σίγουρα δεν ήταν ένα εύκολο για σας, γιατί πάντα υπήρχαν αυτοί που δεν έβλεπαν. Η ίδια πρόβλεψη σε οδήγησε πατέρα να πεις δεκαετίες πριν, ότι η απειλή για την παγκόσμια ειρήνη θα προκύψει από τις ίδιες περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου, όπου το πετρέλαιο, η τρομοκρατία και τα πυρηνικά πάνε μαζί. Και είναι επίσης αυτό που σε οδήγησε να μου πεις στις αρχές του 1990 ότι οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές θα επιχειρήσουν να ρίξουν τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, μία πρόβλεψη που περιλαμβάνονται σε ένα βιβλίο σου του 1995. Και ο πατέρας ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος, πολύ έξυπνος. Αυτή η υπέροχη ικανότητα του επέτρεψε να δει ξανά και ξανά ότι άλλοι δεν μπορούσαν».
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθε από τον πατέρα του είναι ότι, «όποιος δεν γνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να καταλάβει το παρόν του, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να προγραμματίσουν για το μέλλον του. Προέβλεψε τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Προέβλεψε επίσης την απειλή των τυραννικών ισλαμιστικών καθεστώτων που προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό της εφημερίδας «Χααρέτζ» το 1998, ο Μπενζιόν Νετανιάχου προέβλεψε τον δύσκολο δρόμο που θα διανύσει το Ισραήλ, λόγω της αραβικής απειλής και της αδυναμίας της ισραηλινής κοινής γνώμης. Πίστευε στην αληθινή ειρήνη, αλλά κατήγγειλε οποιαδήποτε υποχώρηση, και είδε την αριστερά ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ υπό την έννοια της αφασίας που επικρατούσε στην κοινή γνώμη για το μέγεθος της απειλής. Επιτέθηκε στη γενική αδιαφορία η οποία του θύμιζε τα «στραβά μάτια» της διεθνούς κοινότητας έναντι στο ναζιστικό καθεστώς.
Ο θάνατός του μάλιστα απέτρεψε την επικείμενη κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Τη Δευτέρα το πρωί, το αντιπολιτευόμενο, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Μέρετς απέσυρε την πρόταση μομφής που είχε υποβάλει κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, μετά το θάνατο του Μπενζιόν Νετανιάχου. Ο πρόεδρός του Ζαχαβά Γκαλόν δήλωσε ότι η πρόταση για τη διάλυση της Κνεσέτ θα αναβληθεί για μετά την περίοδο του πένθους.Το κόμμα Εργασίας ανέφερε επίσης ότι η πρόταση για τη διάλυση δεν θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρός του δήλωσε ότι: «Λόγω πένθους του πρωθυπουργού δεν θα προτείνει τη διάλυση της Κνεσέτ αυτή την εβδομάδα».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαούλ Μοφάζ, του κόμματος Καντίμα, εξέφρασε επίσης τη θλίψη του. «Ήταν τιμή και προνόμιο να γνωρίζω τον Μπενζιόν Νετανιάχου, μέσω του γιου του Γιόνι (ήρωα του πολέμου του 1973, ο οποίος σκοτώθηκε το 1976 στο Έντεμπε, ως επικεφαλής επιχείρησης διάσωσης), ευλογημένη η μνήμη, ο οποίος έπεσε στο Εντέμπε. Γνώρισα έναν πολύτιμο, ταπεινό, και οξύνουν άνθρωπο. Ο Μπενζιόν Νετανιάχου ήταν ένας άνθρωπος της γνώσης, ένας σιωνιστής που πίστευε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το δικαίωμά του να υπάρχει, και πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα με την απώλεια του γιου του Γιόνι. Αισθάνομαι βαθιά θλίψη για το θάνατο του Μπεν Νετανιάχου, και απευθύνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», συνέχισε ο Μοφάζ.
Βλέπουμε σε όσα δίδασκε κάποια ενδιαφέροντα για την Ελλάδα και τους Έλληνες στο πλαίσιο της προσπάθειας της δικής μας επιβίωσης και ευημερίας;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top