Έναν οικονομικό Αρμαγεδώνα στην Ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βασικό υπεύθυνο της Γερμανία που αρνείται να προσαρμοστεί στις έκτακτες συνθήκες, αλλά απλά οχυρώνεται για να αφήσει την φωτιά έξω από το σπίτι της, προβλέπει ο Τζορτζ Σόρος.
Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης χρέους, κάτι που η Γερμανία το γνωρίζει και απλά παίρνει εγκαίρως μέτρα για να διασωθεί η ίδια στην εποχή μετά την ευρωζώνη ή μέσα σε μια ευρωζώνη που θα αποτελείται κατά κύριο λόγο από χρεοκοπημένες χώρες..
Αυτή είναι η εκτίμηση του γκουρού των αγορών του Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στους Financial Times: «Η Bundesbank (σ.σ.: η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας) έχει ήδη εντοπίσει τον κίνδυνο, και είναι αντίθετη στην αέναη επέκταση της ρευστότητας, ενώ παίρνει μέτρα για να περιορίσει τη ζημία εάν προκύψει διάλυση. Αυτό από μόνο του κινητοποιεί το μηχανισμό μίας «αυτοεκπληρούμενης προφητείας», καθώς οι άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν - ήδη η αγορά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση», προειδοποιεί ο Σόρος .
Καθώς η πιθανότητα της διάλυσης της Ευρωζώνης έρχεται πάλι στο προσκήνιο, οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρών χωρών είναι σαφές ότι δύσκολα θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν τους κρατικούς τίτλους των υπερχρεωμένων χωρών, που έχουν στα χέρια τους.
«Παράλληλα, η Bundesbank «σφίγγει τα λουριά» της ρευστότητας και στη Γερμανία, κάτι που δεν θα ήταν κακό εάν υπήρχε το μάρκο, αλλά είναι κακό για τις χώρες της Ευρωζώνης σε κρίση. Καθώς αγωνίζονται να επιστρέψουν σε ανάπτυξη, η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών από τη Γερμανία είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να ανακάμψουν.
Πρακτικά, με αυτό το συνδυασμό συνθηκών, οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι καταδικασμένοι να μην επιτευχθούν και οι χώρες σε κρίση είτε δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν νέα μέτρα είτε δεν θα πιάσουν τους στόχους των Μνημονίων ή άλλων συμφωνιών. Το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να υποχωρεί σε σχέση με τη Γερμανία.
Είτε το ευρώ επιζήσει είτε όχι, η Ευρώπη έχει μπροστά της μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας, αν όχι χειρότερα, όπως εκτιμά. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής το άντεξαν τη δεκαετία του 1980, η Ιαπωνία εδώ και 25 χρόνια, αλλά η ΕΕ δεν είναι χώρα και είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει, καθώς η παγίδα αποπληθωρισμού και χρέους απειλεί να εξοντώσει μία ατελή ακόμη πολιτική ένωση»!
Πρόκειται για την χειρότερη πρόβλεψη, αλλά ταυτοχρόνως και πιο συγκεκριμένη στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα ο Σόρος.
Το μέλλον της Ευρώπης καταλήγει ο Σόρος, είναι ένα πολιτικό θέμα: ξεπερνά την ικανότητα της Bundesbank να αποφασίσει.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου