GuidePedia

0

Απόλυτη παραδοχή από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο με την «κρουαζιέρα» του «Πίρι Ρέις» από βορά προς νότο, επήλθε ύστερα από ανταλλαγή ανακοινώσεων σήμερα των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών και αφού είχε προηγηθεί ένα χλιαρό ελληνικό διάβημα ενώ το τουρκικό σκάφος όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις έκανε έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά. Ότι ενώ ομολογείται πλέον η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και αποκρύπτονται οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων ουδείς συγκινείται για να ανακαλέσει στην τάξη την Τουρκία. Ούτε καν το σκάφος του ΛΣ που απλά το παρακολουθεί έχει ζητήσει να πάψει τις έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα έχουν ως εξής: Σε διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ για την είσοδο του τουρκικού σκάφους «σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας βορειοδυτικά της Μυτιλήνης» το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανταπάντησε ότι κατά πρώτον το τουρκικό σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο –επικαλούμενη τη συμφωνία της Βέρνης του 1976 η οποία προβλέπει αποχή των δύο χωρών από έρευνες για φυσικούς πόρους εκτός των 6ν.μ. και από τις δύο χώρες μέχρι να καθοριστεί το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας- και κατά δεύτερον ότι το «Πίρι Ρέις» εκτελεί επιστημονικές έρευνες σε διεθνή ύδατα για τις οποίες δεν απαιτείται ειδική άδεια.
Αναφέρεται ειδικότερα στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου:
«ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο».
Από την απάντηση του τουρκικού υπουργείου γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η Άγκυρα αρνείται αφενός πως το «Πίρι Ρέις» εισήλθε σε «περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας», ενώ αφετέρου προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα αναφέρει ότι έρευνες που αφορούν «ναυτικές και ακαδημαϊκές» δραστηριότητες δεν υπόκεινται στην ανάγκη εξασφάλισης πρότερης άδειας –από την Αθήνα- ενόσω αυτές πραγματοποιούνται στα διεθνή ύδατα.
Το θέμα όμως είναι πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ψεύδεται καθώς το ερευνητικό σκάφος δεν κινήθηκε μόνο στα διεθνή ύδατα αλλά αντίθετα κινήθηκε και μέσα στα 6 ν.μ. – εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων δηλαδή - στις παρακάτω περιοχές: νότια της Πάτμου, στο στενό μεταξύ Λειψών-Λέρου, 2 ν΄μ. ανοικτά της Κω και στο στενό μεταξύ Σύμης και Τήλου.
Το τουρκικό σκάφος κινείτο με ταχύτητα από 0,4 κόμβους - όπως συνέβαινε μέχρι και πριν από λίγη ώρα- μέχρι και 6 κόμβους ταχύτητες οι οποίες του επιτρέπουν την εκτέλεση ερευνών έστω και αν αυτές έχουν την ετικέτα των «επιστημονικών».
Σε ανταπάντηση του ΥΠΕΞ που ακολούθησε της τουρκικής ανακοίνωσης και απόρριψης ουσιαστικά του ελληνικού διαβήματος η Αθήνα αναγνωρίζει ότι το τουρκικό σκάφος πραγματοποίησε και πραγματοποιεί έρευνες εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν, ως γνωστόν, ab initio (εξ αρχής) και ipso facto (αυτόματα και εκ της ουσίας του πράγματος) , ενώ η γνωστοποίηση προς το παράκτιο κράτος, ήτοι την Ελλάδα, θαλασσίων επιστημονικών ερευνών στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας ζητείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των κυριαρχικών αυτών δικαιωμάτων».
Επιπρόσθετα η το ΥΠΕΞ επικαλείται τη συνθήκη του Montego Bay περί επέκταση των χωρικών υδάτων από 6ν.μ. στα 12 ν. μ. και διευκρίνιση και αποδοχή της έννοιας ΑΟΖ.
«Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η στάση μας διαχρονικά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία είναι συνεπής και δεν επιδέχεται αυθαιρέτων ερμηνειών».
Εν κατακλείδι η Τουρκία ισχυρίζεται πως το σκάφος της κινείται στα διεθνή ύδατα –που δεν κινείται- εκτελώντας επιστημονικές έρευνες, ενώ το ΥΠΕΞ ισχυρίζεται πως το τουρκικό σκάφος παραβιάζει «περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και για την πραγματοποίηση των ερευνών αυτών απαιτείται ειδική άδεια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική.
Αποτέλεσμα; Το τουρκικό σκάφος συνεχίζει κανονικά το διάπλου του Αιγαίου, πραγματοποιώντας έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απλά παρακολουθούμενο από ένα σκάφος του ΛΣ!
Τα χλιαρά διαβήματα της Αθήνας δεν έφεραν αποτέλεσμα όπως ήταν φυσικό. Με την κίνησή της αυτή η Τουρκία εξασφάλισε δύο πράγματα: Πρώτον αμφισβητεί –για άλλη μια φορά- στην πράξη ακόμη και τα ελληνικά Εθνικά Χωρικά Ύδατα και δεύτερον με την ανακοίνωσή της προειδοποίησε την Ελλάδα να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε έρευνες πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ακόμη και αν αυτές είναι απόλυτα νόμιμες εφόσον προβλέπονται από την συνθήκη του Montego Bay.
Για ακόμη μια φορά η παθητική και φοβική στάση της Ελλάδας επιτρέπει στην Τουρκία να παίζει το παιχνίδι της στο Αιγαίο, θεωρώντας το προέκταση του εθνικού της χώρου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top