Η Γερμανία δεν μαζεύει μόνο χρήμα και μάλιστα …με τη σέσουλα. Έχει αρχίσει να συγκεντρώνει ότι πιο παραγωγικό μπορεί να διαθέτει κάθε χώρα του νότου:νέους ανθρώπους με σπουδές και εξειδίκευση που στις χώρες τους νοιώθουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα. Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα σ΄ ότι αφορά στους νέους πλησιάζουν το 50% λένε στατιστικές και το γενικό ποσοστό ανεργίας,ξεπερνά το 20%.
Από την άλλη στη Γερμανία,σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν 1,13 εκατομμύριο θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, 962.000 στη δυτική και 169.000 στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Έρευνας για την Απασχόληση (IAB). Κι όχι θέσεις ανειδίκευτων εργατών όπως έγινε μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γερμανική αγορά εργασίας “διψάει” για μηχανικούς, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξειδικευμένους τεχνικούς .
Ο αριθμός αυτός, περιλαμβάνει τις θέσεις που είναι κενές αυτή τη στιγμή και αυτές που θα είναι αργότερα. Είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό που είχε ανακοινώσει η ίδια η Υπηρεσία για την Απασχόληση (452.000 στα τέλη Ιανουαρίου), η οποία δεν υπολογίζει παρά μόνο τις θέσεις εργασίας που δηλώνονται κενές στην ίδια. Και δείχνει για ακόμα μια φορά την πολύ καλή υγεία της γερμανικής αγοράς εργασίας, αλλά και μια έλλειψη εργατικού δυναμικού που επιδεινώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Η Ένωση Μηχανικών της Γερμανίας εκτιμά ότι η χώρα έχει 80.000 θέσεις μηχανικών που πρέπει να καλυφθούν.Η Ένωση των γιατρών λέει ότι τα νοσοκομεία της χώρας απαιτούν πάνω από 12.000 γιατρούς. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη 66.000 ειδικών στο τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. Το ποσοστό της ανεργίας ήταν 7,3% τον Ιανουάριο στη Γερμανία. Μειώθηκε σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια και η αντιστοίχηση των απεργών με τις κενές θέσεις εργασίας είναι όλο και δυσκολότερο να γίνει. Η απάντηση σε όλα τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία έρχεται από έναν ευρωπαίο ο οποίος είχε θεσμικό ρόλο στην ενωμένη Ευρώπη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, πρώην αντιπρόεδρος της Ε.Ε σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα καταγγέλει:
«Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα. Πρέπει να δούμε καθαρά την εικόνα: Τί σημαίνει 50% ανεργία στους νέους, μία ολόκληρη γενιά χωρίς ελπίδα, που να πάει ο κόσμος αυτός, να έρθει στη Γερμανία και να τους προσφέρουμε εργασία; Πρέπει να ετοιμαστεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που θα της προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Το σημερινό πρόγραμμα είναι μονοδιάστατο, δογματικό, σχεδόν γραφειοκρατικά έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι όλα μπορούν να ρυθμιστούν με το να σφίξει ο κόσμος το ζωνάρι. Έτσι δεν λειτουργούν, όμως, τα πράγματα».
Το κακό είναι ότι η λογική “να φύγω να σωθώ” έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα.Και ποιος μπορεί να κατηγορήσει έναν νέο που τελειώνοντας τις σπουδές του καταλαβαίνει ότι αυτό το κράτος και όσοι το κυβέρνησαν και το κυβερνούν δεν είχαν και δεν έχουν τη παραμικρή έννοια για το μέλλον τους. Ότι οι τωρινοί κυβερνώντες δεν έχουν ασχοληθεί καν με το πως θα θωρακίσουν τη χώρα από τη μαζική φυγή όλων των νέων Ελλήνων επιστημόνων που είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα μεγαλουργήσουν σε χώρες του εξωτερικού; Ότι κανένας δεν ασχολείται με το γεγονός ότι η ελληνική “δεξαμενή σκέψης” αδειάζει μέρα με τη μέρα και ελάχιστοι θα ΄ναι οι νέοι Έλληνες επιστήμονες που θα παραμείνουν στη χώρα.Ποιος;
Καλά τα νούμερα και οι δημοσιονομικοί στόχοι,καλά τα PSI -λέμε τώρα- και όλες οι προσθαφαιρέσης σε πίνακες στατιστικών,αλλά το κύμα μαζικής φυγής,νέων ανθρώπων από τη χώρα θα αποδειχτεί μέγα πρόβλημα που θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας.Θα το βρούμε μπροστά μας αύριο.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου