GuidePedia

0

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους και κυρίως η «γερμανική συνταγή» που ακολουθείται έως σήμερα αλλά με πενιχρά έως μηδαμινά αποτελέσματα, βρίσκονται για δεύτερη στη σειρά  ημέρα στο επίκεντρο των συζητήσεων, των λόμπις και των διεργασιών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Μετά την ευθεία «επίθεση» που δέχτηκε η Γερμανίδα  Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τόσο από  κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων, μεγαλοεπενδυτές  όπως ο Τζορτζ Σόρος και επιχειρηματίες όπως ο Πέτερ Βόσερ της Royal Dutch/Shell, ήρθε ένας νέος γύρος έντονης κριτικής προς την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και μια άμεση επίθεση στην Γερμανία πρώτα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο οποίος δεν δίστασε να ζητήσει ευθέως από το Βερολίνο να δώσει περισσότερα χρήματα, «να αφιερώσει πολύ περισσότερους πόρους και εγγυήσεις» προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.
Ο Ντ. Κάμερον χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι «Ευρωπαίοι ρυθμιστές» - όρος που διόλου κολακευτικά δεν χρησιμοποίησε υπονοώντας την κυρία Μέρκελ – «απέχουν πολύ ακόμη από την εύρεση λύσης για την κρίση». Ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ταγούς να γίνουν πιο «τολμηροί» και υπερασπίστηκε την απόφασή του να διαφοροποιηθεί, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου – μη συναινώντας στο γαλλογερμανικό σχέδιο για ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, λέγοντας πως η Βρετανία, αντίθετα με άλλους εταίρους της στην ΕΕ, είναι «απολύτως ειλικρινής και ρεαλίστρια για την πραγματική εικόνα της οικονομίας» και «διαφωνεί με την τωρινή πολιτική που ασκείται στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα».
Η ειλικρίνεια ως χαρακτηρισμός έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ομιλία του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ  Ζέλικ. Ο οποίος ομοίως τα «έβαλε»  με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δηλώνοντας πως «θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής με τους πολίτες της χώρας της για την ανάγκη ενίσχυσης υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία»!
Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του Ρ. Ζέλικ  πως στην παρούσα φάση «η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα, που αντιστοιχεί μόνο στο 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης» και προειδοποίησε πως το ιταλικό πρόβλημα «μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα».
Η έκκληση του  κυρίου Ζέλικ προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο για «περισσότερη ειλικρίνεια» προς τους πολίτες της χώρας της έρχεται κάλλιστα και ως συνέχεια των όσων είπε στη γαλλική Le Figaro ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σχολιάζοντας αν η Γερμανία πρέπει να προβεί σε χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων για να στηρίξει την ανάπτυξη ανέφερε ότι οι φόβοι της Μέρκελ πως μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας θα οδηγούσε τις αδύναμες χώρες να σταματήσουν τις προσπάθειες ανάταξης των οικονομιών τους , «δεν είναι δικαιολογημένοι».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top