GuidePedia

0

Η Κίνα διέψευσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ότι συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το φορτίο των 69 πυραύλων Patriot και μεγάλης ποσότητας μιας πυροτεχνικής ουσίας το οποίο κατασχέθηκε από τις φινλανδικές αρχές, αναφέροντας ότι τα όπλα αυτά προορίζονταν για τη Νότια Κορέα.
«Εξ όσων γνωρίζουμε τα αγαθά αυτά κατασκευάστηκαν στη Γερμανία και εστάλησαν στη Νότια Κορέα. Πρόκειται για ένα βρετανικό πλοίο που απέπλευσε από τη Γερμανία μεταφέροντας πυραύλους Patriot που προορίζονταν για τη Νότια Κορέα», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, οι πύραυλοι προορίζονταν για την Κίνα, όμως ο Λίου είπε ότι αυτό δεν αληθεύει. «Δεν βλέπω ποια σχέση έχει αυτό το πλοίο με την Κίνα. Το θεωρούμε παράξενο που ορισμένοι άνθρωποι πάντοτε συνδέουν ορισμένα πράγματα με την Κίνα. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδοχή του επιβεβαίωσαν και οι Γερμανοί. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επέμεινε ότι οι πύραυλοι που έχει σχεδιάσει η αμερικάνικη εταιρία Raytheon προορίζονταν «για τη Νότια Κορέα» κι όχι για την Κίνα, στο πλαίσιο μιας «νόμιμης πώλησης βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη».
Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος εντοπίστηκαν την Τετάρτη, όταν οι αρχές ερεύνησαν το φορτηγό πλοίο Thor Liberty στην πόλη Κότκα, στη νότια Φινλανδία. Οι αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν χθες ότι κατέσχεσαν τους πυραύλους και συνέλαβαν τον Ουκρανό πλοίαρχο και τον πρώτο αξιωματικό του πλοίου, που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να μεταφέρουν όπλα διαμέσου της επικράτειας της χώρας χωρίς άδεια.
Το πλοίο, υπό σημαία Νήσου Μαν, φέρεται, σύμφωνα με τη φινλανδική αστυνομία, να είχε προορισμό το λιμάνι της Σαγκάης. Ελλιμενίστηκε στην Κότκα για να φορτώσει αλυσίδες για την άγκυρα. Ο νόμος στην Φινλανδία ορίζει ότι όσοι θέλουν να μεταφέρουν όπλα μέσω της χώρας οφείλουν να ζητούν άδεια.
Σε βάρος της Κίνας επιβάλλεται εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top