Το Αμερικανικό κέντρο ISIS ( Institute for Science and International Security) το Φεβρουάριο του 2011 μετέδωσε δορυφορικές εικόνες σύμφωνα με τις οποίες η Συρία δεν κατάφερε να επαναλάβει το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά από την καταστροφή που υπέστη στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις από Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το 2007.
«Οι δορυφορικές εικόνες που μετέδωσε το αμερικανικό κέντρο ISIS δείχνουν ότι η Συρία προσπάθησε να γίνει πυρηνική δύναμη, ωστόσο οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Δαμασκός δεν κατάφερε να επαναλάβει το πυρηνικό της πρόγραμμα», δήλωσε τότε ο διευθυντής των πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων του Ισραηλινού υπουργείου Άμος Γκιλάντ, στη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του στρατού.
Οι τότε καθησυχαστικές δηλώσεις για Ισραήλ και Δύση σήμερα δεν επαληθεύονται πλήρως μιας και διαρρέουν από Ισραηλινούς αξιωματούχους καθημερινά οι φόβοι ότι σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ υπάρχει το ενδεχόμενο Συριακά όπλα μαζικής καταστροφής να καταλήξουν στα «χέρια» της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ένα από τα πολλά σενάρια που επεξεργάζονται Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας (Mossad).
Ένα άλλο σενάριο είναι ο Σύρος Πρόεδρος Άσαντ, πριν την πτώση του να καταφύγει σε ακραίες επιλογές όπως του να εκτοξεύσει ρουκέτες στο εσωτερικό του Ισραήλ.
Ο πρώην επικεφαλής των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Mossad) Efraim Halevy, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση στη Συρία είναι πια πέρα για πέρα ορατός, αν όχι βέβαιος, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο της ομαλής μετάβασης της εξουσίας από τον Άσαντ στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.
«Μέσα σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντικό χρονικό “κενό” κατά τη μετάβαση εξουσίας από τον Άσαντ στους Σύρους αντικαθεστωτικούς με συνέπεια να υπάρχουν φόβοι ότι Συριακά όπλα μαζικής καταστροφής θα έρθουν στα “χέρια” της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ίσως και της Χαμάς», επισήμανε ο Halevy.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Συρία εξοπλίζει μυστικά τη Χεζμπολάχ ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι οι περισσότερες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν το 2006 από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ ήταν Συριακής προέλευσης.
Η Συρία ουδέποτε παραδέχτηκε ότι έχει στην κατοχή της όπλα μαζικής καταστροφής, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάζει Ισραήλ και Δύση. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι καθόλου απλό να στοιχειοθετηθεί ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο οπλοστάσιο της Συρίας αλλά και αν εντέλει υπάρχουν δεν είναι εύκολο τη δεδομένη στιγμή να αποφασιστεί μια επιχείρηση καταστροφής τους.
Μοιραία οι περισσότεροι αναμένουν και επιθυμούν την ομαλή αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία που όσο όμως περνάει ο καιρός τόσο και περισσότερο απομακρύνεται σαν σενάριο. Ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα: «κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία για ακόμη λίγες βδομάδες, ωστόσο κάποιοι άλλοι επισημαίνουν πως αν δεν γίνει άμεσα Δυτική παρέμβαση, το καθεστώς Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία ακόμη και για χρόνια»!
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου