Στις αρχές Νοεμβρίου, ως γνωστόν, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), δημοσίευσε έκθεση βάσει της οποίας το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, χωρίς πάντως να αναφέρει συγκεκριμένες αποδείξεις για αυτό. Πράγματι, το Ιράν μπορεί να έχει βάλει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όμως η συγκεκριμένη έκθεση, μήπως τελικά θα χρησιμοποιηθεί από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ώστε να δικαιολογηθεί μια επίθεση κατά του Ιράν; Το έργο έχει ξαναπαιχθεί: Ιράκ!
Σε πρόσφατη ανάλυση, το πολύ ενδιαφέρον ''GlobalResearch'' εκφράζει δυσπιστία κατά του ΟΗΕ και ειδικά κατά του επικεφαλής της ΙΑΕΑ Yukiya Amano, ο οποίος φαίνεται πως συντάσσεται πλήρως με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν. Η Ουάσινγκτον, όπως επικαλούνται οι αναλυτές του ''GlobalResearch'', έχει προηγούμενο στην διοχέτευση ψευδών πληροφοριών, όπως τότε που κατασκεύασε στοιχεία για να εισβάλλει στο Ιράκ. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και τώρα με το Ιράν, όπου τα διάφορα στοιχεία για το πυρηνικό πρόγτραμμα της Τεχεράνης μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν.
Το ''GlobalResearch'' εξωραίζει (επ' αυτού δεν έχουμε άποψη) αυτό που ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad φέρεται να είχε πει: Πως πρέπει να εξαφανιστεί το Ισραήλ από το χάρτη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ανάλυση, ο ηγέτης του Ιράν είπε ότι «το καθεστώς του Ισραήλ θα πρέπει να εξαφανιστεί», όχι δηλαδή το κράτος και ο λαός.
Όπως και να έχει, η κατάσταση σήμερα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και εύφλεκτη, αφού ο Benjamin Netanyahu φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενη επίθεσης στο Ιράν, και βέβαια στην περίπτωση αυτή θα συμπράξουν ΗΠΑ αλλά και οι Βρετανοί. Από πλευράς της η Μόσχα δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράν, και για να προωθηθεί ο διάλογος.
Το ''GlobalResearch'' θεωρεί πως μια επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον του Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε σενάρια ολοκληρωτικού πολέμου, προειδοποιώντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, ολόκληρη η περιοχή από την Κύπρο και την Τουρκία έως τα δυτικά σύνορα της Κίνας θα εκραγεί. Η όλη υπόθεση αντιμετωπίζεται ως μάχη ισχύος για την κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή: Οι Αγγλοαμερικανοί από τη μιά, η Κίνα και η Ρωσία από την άλλη.
''Η Ρωσία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Ιράν, και έχει βοηθήσει στην κατασκευή των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Πέραν αυτού, οι Ρώσοι θέλουν το Ιράν να παίζει τον ρόλο του αντίβαρου στην αμερικανική επιρροή στη Κεντρική Ασία. Το ίδιο και η Κίνα, η οποία προμηθεύεται πετρέλαιο και αέριο από την Τεχεράνη. Ρωσία και Κίνα είναι βαθιά αναμεμιγμένες στο Ιράν, και έχουν στρατηγικό συμφέρον στο να μην επιτεθεί κανείς εναντίον του. Για αυτό, αν η Δύση επιτεθεί, ίσως να οδηγηθούμε ακόμη και σε παγκόσμια, ολιστική αναμέτρηση'', καταλήγει εμφαντικά η ανάλυση.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου