Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή και έχει πλέον απροκάλυπτα θέσει στο στόχαστρο τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και το καθεστώς του, επιδιώκοντας εμφανώς τη ανατροπή τους. Η τουρκική πρόκληση πλέον εκτείνεται τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο και έχει λάβει τη μορφή φιλοξενίας και υποστήριξης αντικαθεστωτικών οργανώσεων που έχουν ιδρυθεί στη Τουρκία, από πρώην στελέχη του συριακού καθεστώτος που αυτομόλησαν.
Το «πολιτικό σκέλος» της πρόκλησης αφορά το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο το οποίο ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το στρατιωτικό αφορά στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος δημιουργήθηκε από στελέχη των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων που αυτομόλησαν στην Τουρκία, ο οποίος φέρεται να λαμβάνει οδηγίες απευθείας από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο!
Τα στελέχη του «στρατού» που αριθμεί 60-70 στελέχη στην Τουρκία αναμένοντας προθήκες από άλλα μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων που θα αποφασίσουν να αυτομολήσουν, ζουν σε στρατόπεδο προσφύγω το οποίο φυλάσσεται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις Οι ίδιοι όμως κάνουν λόγο για «22 τάγματα» εντός του συριακού εδάφους τα οποία λαμβάνουν οδηγίες απευθείας από «το αρχηγείο» στην Τουρκία. Το «αρχηγείο» καυχάται ότι ελέγχει τους 15.000 αξιωματικούς των συριακών ενόπλων δυνάμεων από ένα σύνολο 220.000 στρατιωτών που αριθμούν. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, ο «στρατός» έχει αναλάβει κάποιες επιχειρήσεις δολιοφθοράς εντός του συριακού εδάφους! Το να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία τα μέλη των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι εύκολο, ενώ για την επιβίωσή τους εντός της Συρίας, βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση προσπαθώντας να κρυφτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε αγροτικές περιοχές. Επικεφαλής είναι ο συνταγματάρχης Ριάντ Αλ Άσααντ, περίπου 50 ετών. Σε συνέντευξη μάλιστα που έδωσε ο επικεφαλής σε τουρκικό έδαφος, εμφανίστηκε προστατευόμενος από 10 Τούρκους αξιωματικούς βαρέως εξοπλισμένους, ενώ ένας ανάμεσα στη φρουρά του ήταν ελεύθερος σκοπευτής.
Όλα δείχνουν όμως ότι η κυριότερη χρησιμότητά του είναι να υφίσταται ως μήνυμα στους Σύρους αξιωματικούς ότι «ανοίξαμε και σας περιμέναμε», να δώσει την αίσθηση της ασφάλειας και της εναλλακτικής λύσης. Ειδικά μετά την εκτέλεση του Καντάφι πολλοί σκέφτονται ότι παρόμοιο τέλος θα μπορούσε να έχει και ο Σύρος δικτάτορας, το οποίο, θεωρητικά, δίνει κίνητρο στους στρατιωτικούς των συριακών ενόπλων δυνάμεων να αποφύγουν την απόλυτη σύνδεση με τις πράξεις του καθεστώτος, υπό τον φόβο «περιπετειών» σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος.
Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που προέκυψαν στη Λιβύη και οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα. Η πολιτική οργάνωση θυμίζει… σκανδαλιστικά το Εθνικό μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ενώ τα στρατεύματα των επαναστατών δεν είχαν εξ αρχής πολλά στελέχη στις τάξεις τους. Το ερώτημα που τίθεται κατά πόσον αποτελεί αμιγώς μια πρωτοβουλία της Άγκυρας ή τελεί σε διατεταγμένη υπηρεσία, καθώς αυτό θα ήταν καθοριστική παράμετρος εκτίμησης των γενικότερων εξελίξεων που θα καταγραφούν στην ευρύτερη περιοχή…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου