Η τουρκική αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει τις συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων διαδηλωτών στην πόλη Ντορτιόλ τον Ιούλιο του 2010. [Reuters]
Όταν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) ανακοίνωσε το "Κουρδικό άνοιγμα" πριν από δύο χρόνια, μεγάλωσαν οι ελπίδες ότι η χώρα μπορεί να κατορθώσει να τερματίσει τη σύγκρουσή της μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων και διεύρυνσης των κουρδικών πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Αλλά την περασμένη εβδομάδα η επίθεση του PKK στο Σιλβάν, Ντιγιαρμπακίρ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων επτά για άλλη μία φορά δημιούργησε μεγάλο εμπόδιο για το "Κουρδικό άνοιγμα".
Με το μποϊκοτάρισμα του κοινοβουλίου από το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) που είναι υπέρ των Κούρδων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για δικαστική απόφαση που αποκλείει ένα από τα εκλεγμένα μέλη του, τον Χατίπ Ντικλ, να εισέλθει στο κοινοβούλιο και τη δήλωση της περασμένης εβδομάδας για "δημοκρατική αυτονομία", οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη επαναπροσέγγιση μεταξύ του AKP και του BDP -- και ως εκ τούτου μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα -- δεν φαίνεται ευφικτή.
Μετά την ενέδρα, οι κοινοβουλευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του AKP και του BDP έχουν σταματήσει, δεδομένου ότι το AKP βρίσκεται υπό πίεση για να ακολουθήσει σκληρή γραμμή ενάντια στην τρομοκρατία - και κατ' επέκταση το BDP -- το οποίο θεωρείται από πολλούς ως η νόμιμη πολιτική παράταξη του PKK.
Εν τω μεταξύ, οι ακροδεξιοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει την κυβέρνηση να θέσει τέλος στο "Κουρδικό άνοιγμα" και να στείλει στρατεύματα στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Καντίλ, τη βάση του PKK στο βόρειο Ιράκ.
"Αυτή η πρωτοβουλία [Κουρδικό άνοιγμα] έχει καταρρεύσει στο Ντιγιαρμπακίρ. Το AKP πρέπει να το παραδεχτεί και να κλείσει αυτό το 'άνοιγμα' αμέσως", είπε ο Οκτάϊ Βούραλ, αντιπρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, στους SETimes.
"Οι στρατιωτικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των πολιτών για την επίθεση στο Σιλβάν. Πρέπει να αρχίσουμε έναν πραγματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αντί να χρησιμοποιούμε αυτό το θέμα πολιτικά", λέει, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή Κούρδων πολιτικών στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δεν λειτουργεί και ενθαρρύνει το PKK για νέες επιθέσεις.
Στην τελευταία δήλωσή του που εκδόθηκε στην αρχή της εβδομάδας, ο αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος αυτή την περίοδο εκτίει ισόβια κάθειρξη, απείλησε για "περισσότερη βία" εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να πείσει το PKK ότι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν δημοκρατικά μέτρα για να εξεταστεί το κουρδικό ζήτημα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat News Agency.
Για τους Κούρδους πολιτικούς, οι επιθέσεις του PKK δεν πρέπει να είναι λόγος να αποθαρρυνθεί η κυβέρνηση του AKP από το να συντάξει ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα και να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα.
"Μπορεί να δούμε παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον, όπως οι αρχηγοί του PKK είχαν προτρέψει πριν την ενέδρα στο Ντιγιαρμπακίρ, αλλά οι επιθέσεις δεν πρέπει να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την απόφασή της να λάβει μέτρα με σκοπό την ειρήνη", είπε ο Μεχμέτ Νεζίρ Καραμπάς, Κούρδος πολιτικός και πρώην βουλευτής του BDP, στους SETimes.
Αντιθέτως, λέει, μέρος της αιτίας για τις επιθέσεις στο Ντιγιαρμπακίρ "μπορεί να είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω από τις προεκλογικές υποσχέσεις προς τον κουρδικό λαό".
"Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία μεταξύ των αρχηγών του AKP και του κουρδικού λαού αυτή τη στιγμή", λέει, υποστηρίζοντας ότι οι αρχηγοί του ΑΚΡ αντί να ακολουθούν το κουρδικό άνοιγμα, πρόσφατα χαρακτήρισαν τη σύγκρουση ως "τρομοκρατικό πρόβλημα".
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του AKP και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Μουσταφά Ακίς, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική.
"Δεν κάναμε ποτέ πίσω ούτε από το "κουρδικό άνοιγμά μας" ούτε από τη στρατηγική ασφάλειας για την οποία αγωνιζόμαστε για το PKK. Σε αντίθεση με άλλους, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτά τα δύο [κουρδικό άνοιγμα και PKK] χωριστά", είπε στους SETimes.
Όσον αφορά στην ενέδρα στο Ντιγιαρμπακίρ, ο Ακίς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να "ξεπεράσει τις δυσκολίες που απορρέουν από την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων στο μέλλον".
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου