Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι αρχές ασφαλείας στην Αίγυπτο, μετά το μπαράζ αυτοπυρπολήσεων πολιτών που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.
Τέσσερις τραυματίες και ένας νεκρός είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός και κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση της έντασης που πυροδοτήθηκε μετά την εξέγερση στην Τυνησία.
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και καταβάλονται προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές και να μην ληφθούν αποφάσεις για νέα φορολογικά ή επιβαρυντικά μέτρα που μπορεί να εξαγριώσουν το λαό, ώστε να μην ξεκινήσει ντόμινο αναταραχών. Ηδη η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον Χριστιανών Κοπτών την νύχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Στρατός, Αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες είναι άπαντες σε επιφυλακή, καθώς όπως εκτιμάται υποβόσκει ένα αρνητικό κλίμα.
Την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται όλοι οι πολίτες της χώρας σε λευκή απεργία. Μέσα από το διαδίκτυο εκατομμύρια Αιγύπτιοι διαδηλώνουν την επιθυμία τους να λάβουν μέρος σε ένα κίνημα ειρηνικής διαμαρτυρίας, για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνησή τους.
Πολλοί Αιγύπτιοι εντός και εκτός της χώρας άδραξαν την ευκαιρία και ύψωσαν τη φωνή τους ζητώντας συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ο νομπελίστας Μωχάμεντ Ελ Μπαράντεϊ που ζει στην Αυστρία, προειδοποιεί ότι το Αιγυπτιακό καθεστώς θα έχει την τύχη εκείνου της Τυνησίας, αν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν προβεί εγκαίρως στις απαιτούμενες αλλαγές .
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο προεδρικές εκλογές και η πλειονότητα θεωρεί ότι ο 82χρονος πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ –που κυβερνά επί 29 χρόνια – θα περάσει την εξουσία στον τραπεζίτη γιό του Γκαμάλ 47 ετών.
Ο Ελ Μπαράντει σε συνέντευξή του σε διεθνές δίκτυο κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου – αν δεν υπάρξει εκδημοκρατισμός της χώρας – ώστε να γονατίσει το καθεστώς της Αιγύπτου με ειρηνικά μέσα.
Συγκέντρωση συμπαράστασης αλλά και διαμαρτυρίας έκανε ομάδα της αντιπολίτευσης έξω από την πρεσβεία της Τυνησίας στο Κάιρο. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και τόνισαν ότι απευθύνουν μήνυμα μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ίσων ευκαιριών για όλους.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Αιγύπτου. Ζητήθηκε από περίπου 3.000 ανθρώπους –όλων των ηλικιών και εκπαιδευτικών ή κοινωνικών ομάδων- να περιγράψουν ποιό είναι το όνειρό τους για την Αίγυπτο το 2011. Στην κορυφή των επιθυμιών τους βρίσκονται : Δικαιοσύνη, πολιτική σταθερότητα, χαμηλότερες τιμές, καλύτερη εκπαίδευση και μέσα μαζικής μεταφοράς και καθαρό πόσιμο νερό.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΩΝ
Το απόγευμα της Τρίτης υπέκυψε σε νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας ο 25χρονος ΄Αχμεντ Χάσεμ Ελ Σάγιεντ, που περιέλουσε όλο του το σώμα με βενζίνη και έβαλε φωτιά στην ταράτσα της πολυκατοικίας που έμενε. Ο 25χρονος υπέστη καθολικά εγκαύματα τρίτου βαθμού και ήταν πλέον αργά όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
΄Ηταν εργάτης σε οικοδομές και είχε μείνει χωρίς δουλειά, λένε οι γείτονες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός είχε ψυχολογικά προβλήματα και οι γονείς του κατέθεσαν ότι πριν από μια εβδομάδα είχε πάλι προσπαθήσει να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν καλά, συνεχεια είχαμε προβλήματα μαζί του, είπε ο πατέρας του θύματος στους αστυνομικούς.
Το πρωί οι αστυνομικοί έσωσαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή τον 65χρονο λογιστή Αλι Σάγιεντ, ο οποίος έριξε στα ρούχα του οινόπνευμα αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Κάιρο. Ο Σάγιεντ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και οι αρχές είπαν ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα.
Λίγες ώρες αργότερα, πάλι μπροστά από τη Βουλή, ένας 50χρονος δικηγόρος ο Μωχάμεντ Φαρούκ Χουσσέιν, έκανε απόπειρα να αυτοπυρποληθεί. Και το απόγευμα ο 53χρονος Μωχάμεντ Ασούρ Μωχάμεντ προσπάθησε να κάνει το ίδιο μπροστά από την Ενωση Συντακτών του Καίρου. Ευτυχώς οι άνδρες ασφαλείας του κτιρίου τον εμπόδισαν . Οπως δήλωσε ο αδελφός του πριν από λίγο,ο Μωχάμεντ ήταν αξιωματικός υπηρεσίας στην αιτγυπτιακή εταιρία αερομεταφορών και είχε τελευταία προβλήματα στη δουλεια του, με μείωση μισθού και περιορισμό των υπερωριών.
Την Δευτέρα το πρωί ήταν το πρώτο κρούσμα. Ο 49χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου ΄Αμπντου Χαμάντα αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές στο αλεύρι. Χάρη στην άμεση παρέμβαση των αστυνομικών ο αυτόχειρας δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου