GuidePedia

0
Αναδιφώντας τα αρχεία μου σχετικά με την ύπαρξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και μελετώντας πορίσματα εκθέσεων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ως και διαπρεπών ελλήνων επιστημόνων αβίαστα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας πρέπει να είναι πλούσια σε κοιτάσματα, τεχνικοοικονομικά αξιοποιήσιμων, ορυκτών πόρων, όντας ταυτόχρονα μοναδική στο χώρο της Ευρώπης για ορισμένα εξ αυτών.
Σχετικές έρευνες έγιναν και από ξένες εταιρίες πλήν όμως τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητος και ουδείς γνωρίζει αν υποβλήθηκαν χωρίς ρετουσαρίσματα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Ο επίσημος κρατικός φορέας είναι το ΙΓΜΕ και αυτό οφείλει το κράτος να εμπιστεύεται και να συμβουλεύεται. Άλλωστε ο φορέας, αυτός είχε και έχει λαμπρούς επιστήμονες, οι οποίοι με άλλους συνεργάτες πανεπιστημιακών φορέων μπορούν, χάρις και στις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία να ερευνήσουν πληρέστατα κάθε κοίτασμα φυσικού ορυκτού πόρου και να δώσουν στο κράτος καθαρή εικόνα επί της σκοπιμότητος και δυνατότητος οικονομικοτεχνικά συμφέρουσας αξιοποίησής του. Για το λόγο αυτό, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την, κατά προτεραιότητα, ενίσχυση του ΙΓΜΕ με τις απαραίτητες πιστώσεις για να εντατικοποιήσει τις έρευνές του και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας.
Τα χρήματα υπάρχουν αν περιορισθούν οι αλόγιστες σπατάλες στο δημόσιο τομέα (πληθώρα υπουργών και υφυπουργών, προκλητικές δαπάνες εξοπλισμού γραφείων, υπέρμετρος αριθμός αχρήστων συμβούλων, υπέρογκα έξοδα στις μετακινήσεις εξωτερικού -ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης ό,τι περίσσευε το επέστρεφε στο δημόσιο- υπέρογκες δαπάνες σε κινητά τηλέφωνα και σε άσκοπες εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων, υπερβολικά πολυπληθείς οι κουστωδίες Πρωθυπουργών και Υπουργών στο εξωτερικό -τουρίστες σύμβουλοι και καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι- των οποίων οι δαπάνες καλύπτονται από το χρεωκοπημένο δημόσιο ταμείο, περικοπές σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, αναζήτηση κλεμένων κ.άπ.).
Συνοπτικά αναφέρονται μερικά από τα σπουδαιότερα ορυκτά της χώρας μας.
• Χρυσού, στη βόρεια Ελλάδα και ειδικώτερα στο Παγγαίο όρος και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 400-500 τόννων.
Πετρελαίου, στην Ήπειρο, στο Θερμαϊκό κόλπο, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά της Θάσου, στο Ιόνιο (περιοχή Ζακύνθου) και φυσικά στο Αιγαίο, όπου εμπλεκεται και η Τουρκία. Εκτιμώμενη απολήψιμη ποσότητα της τάξης των 2,5 δισ. βαρελιών.
• Ουρανίου, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, στη Λέσβο, στη Φθιώτιδα και στο Λουτράκι, όπου μετρήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις ροδονίου, που αποτελεί σοβαρή ένδειξη ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου. Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων εκτιμά το κοίτασμα ουρανίου στο όρος Σύμβολο του νομού Καβάλας σε 300 εκατ. τόννους με συμπύκνωση 16%.
• Νικελίου, που εξάγεται στο εξωτερικό από εταιρία που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
• Μαγνησίου, που εξάγεται στο εξωτερικό καλύπτοντας το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
• Μαγγανίου, στην περιοχή της Δράμας με μοναδικότητα στο χώρο της Ευρώπης.
• Βωξίτου, όντας η μεγαλύτερη παραγωγός στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Αλουμινίου, όντας μαζί με τη Γαλλία οι χώρες της Ε.Ε. με τη  μεγαλύτερη παραγωγή.
• Χρωμίτη, στο Μπούρινο Κοζάνης με μοναδικότητα στο χώρο της ΕΕ επίσης.
• Σμηκτιτών, όντας δεύτερη η χώρα μας, μετά τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, έχουν εντοπισθεί και άλλα σπάνια ορυκτά όπως όσμιο, κόκκινος υδράργυρος, λανθάνιο, ρουτίλιο, λουτέσιο κ.ά. τα οποία όμως δεν έχουν εισέτι ερευνηθεί. Πρέπει όμως να γίνουν έρευνες και για κοιτάσματα φυσικού αερίου για το οποίο θα επακολουθήσει ειδικό άρθρο.
Από τα αναφερθέντα ορυκτά ξεχωρίζουν το πετρέλαιο και το ουράνιο, γιατί τα άλλα, λίγο πολύ, εκμεταλλεύονται από ιδιωτικές εταιρίες ελληνικές και ξένες. Τα δύο αυτά ορυκτά είναι ιδιαιτέρας σημασίας και δεν διέλαθαν της προσοχής μεγάλων διεθνών εταιριών, οι οποίες, όπως τα πράγματα δείχνουν, βρήκαν διαύλους παρεμπόδισης της έρευνας και της αξιοποίησής τους προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας.
Το θέμα αυτό έρχεται κατά καιρούς στην επιφάνεια και μετά από λίγο ξεχνιέται στα συρτάρια κάποιου αρμόδιου… υπουργού. Πρίν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης είχε εξαγγείλει την ίδρυση Δημοσίου Φορέα Υδρογονανθράκων, ο οποίος και αυτές τις ημέρες έλαβε σάρκα και οστά. Έτσι αναμένεται να ξαναρχίσουν έρευνες για πετρέλαιο στο χωριό Νεγράδες του Νομού Ιωαννίνων.
Γενική όμως είναι η κρατούσα αντίληψη ότι ξένα συμφέροντα ρυθμίζουν τις κινήσεις μας γύρω από τις έρευνες για πετρέλαιο και ουράνιο. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια τώρα όσο ποτέ άλλοτε, γιατί αν είχαμε προχωρήσει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων η οικονομία μας δεν θα έφθανε στα σημερινά της χάλια.
Η Κυβέρηση οφείλει να προχωρήσει προς τα εμπρός και να καταγγείλει, αν χρειασθεί, τους διεθνείς καιροσκόπους και κερδοσκόπους στον ελληνικό λαό. Ας τεθεί κάποτε τέρμα στη δουλοπρέπεια και στην αναγκαστική πειθαρχία. Αυτή μας η συμπεριφορά όχι μόνο μας ταπεινώνει, αλλά δεν οδηγεί πουθενά και μόνο δεινά συσσωρεύει, με δυσμενείς επιπτώσεις, στην οικονομική μας ανάπτυξη.
Ο αρμόδιος Υπουργός να εξοικονομήσει τους οικονομικούς πόρους και να αναθέσει στο ΙΓΜΕ να κάμει τις προκαταρκτικές έρευνες και να συντάξει τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ανάθεση οριστικών ερευνών σε εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού για συνεκμετάλλευση του τελικού προϊόντος. Το ΙΓΜΕ να είναι παρόν, να εποπτεύει και να συμμετέχει στις έρευνες αυτές. Οι όροι συνεκμετάλλευσης είναι θέμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ώσπου να δει το φως της ημέρας το Σχέδιο για επενδύσεις και όχι ανάπτυξης, όπως στις 8.12.2010 εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ.?Χρυσοχοΐδης, ας αρχίσουμε από τις συστηματικές έρευνες για πετρέλαιο και ουράνιο που είναι δράσεις χειροπιαστές και μπορούμε μόνοι μας ή με διεθνή συνεργασία να τις φέρουμε επιτυχώς σε αίσιο πέρας.
Τώρα, η παρατηρούμενη έλλειψη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας 14 μήνες μετά την ανάδειξη στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες… Ο?λαός όμως το περιμένει. Το θέλει συγκεκριμένο με στόχους και δράσεις που θα έχουν, βάσει χρονοδιαγράμματος, Αρχή και Τέλος και θα αναφέρονται τόσο οι πηγές χρηματοδότησης όσο και τα αναμενόμενα οφέλη.Το να μιλάμε όλοι υπεύθυνοι και ανεύθυνοι ότι η μόνη ελπίδα μας είναι η ανάπτυξη χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις είναι σαν να μη λέμε τίποτε απολύτως. Η ευθύνη για την έλλειψη αυτή  βαρύνει συλλογικά όλα τα πολιτικά κόμματα και καταδεικνύει την ανικανότητά τους να συλλάβουν πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας, σε αντίθεση με την, ομολογουμένως, ανεγνωρισμένη ικανότητά τους να χειραγωγήσουν το λαό με στόχο την ψηφοθηρία.
Το χειρότερο όμως δεν είναι η αποδεδειγμένη ανικανότητά τους αλλά η έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσουν την ανεπάρκειά τους και ν’ απευθυνθούν όλοι μαζί στους καλύτερους εμπειρογνώμονες της χώρας μας  ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησής τους, στους πετυχημένους επιχειρηματίες, στους καλύτερους γνώστες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς και των ειδικών δεσμεύσεων με την ΕΕ και να τους εμπιστευθούν την κατάρτιση ενός προγράμματος ανάπτυξης που να είναι ρεαλιστικό και να δείχνει, σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα, την πολυπόθητη έξοδο από την κρίση. Με άπειρους μαθητευόμενους μάγους, πλην του κ. Παπαδήμου που αποτελεί επιτυχέστατη επιλογή του κ. Πρωθυπουργού, κανένα αξιόπιστο πρόγραμμα δεν πρόκειται να δει ο δίσμοιρος αυτός λαός.
Ιδού πεδίον λαμπρόν συναίνεσης, συνεργασίας και υπευθυνότητας. Επιτέλους, δεινοί ψηφοθήρες, τολμήστε γιατί σε λίγο, αν συνεχίσετε το ίδιο βιολί, ο λαός θα σας μαντρώσει στα σπίτια σας. Θα αυτοφυλακιστείτε…[Παναγιώτης Αν. Καρακατσούλης, Ομοτ. Καθηγ. Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, Πρωϊνός Λόγος]
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top