GuidePedia

0
Αναφορικά με την πρωτοβουλία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (SDSM) για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, η οποία προϋποθέτει εκκαθάριση του Εκλογικού Καταλόγου και τροποποιήσεις στον ισχύοντα Εκλογικό Νόμο, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων Utrinski Vesnik και Kapital το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE τηρεί αρκετά επιφυλακτική στάση, αποφεύγοντας να σχολιάσει, ενώ, σύμφωνα με την ε/φ Dnevnik ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεβσκι, επί δύο ημέρες, μετά την πορεία
διαμαρτυρίας και την κατάθεση της πρωτοβουλίας για πρόωρες εκλογές στη Βουλή, επαναλαμβάνει ότι τα όργανα του κόμματος (VMRO-DPMNE) και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό εντός των ημερών θα εξετάσουν την πρόταση του SDSM και θα αποφασίσουν. Η ε/φ Kapital, ωστόσο, συμπεραίνει ότι αφότου ο κ. Γκρούεβσκι δήλωσε ότι κάθε αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι νόμιμο, αλλά και ότι και η Κυβέρνησή του είναι νόμιμη, καθώς προέκυψε από δίκαιες εκλογές, για τις οποίες δεν υπήρξαν ενστάσεις ούτε εκ μέρους του SDSM, ούτε εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας, κατέστη σαφές ότι ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν προτίθεται να προκηρύξει εκλογές.

Αντίθετα με το κυβερνών VMRO-DPMNE, αναφέρει το σύνολο, σχεδόν, των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, η αντίδραση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI ήταν άμεση: Διεμήνυσε ότι αυτή τη στιγμή, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δίχως νωρίτερα να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, θα ήταν για το κράτος μια εντελώς λανθασμένη κίνηση. «Εάν προχωρήσουμε σε εκλογές δίχως λύση στο ζήτημα της ονομασίας, απλώς θα επιβεβαιώσουμε την πολιτική της αυτοαπομόνωσης. Για μας, η πλέον αποδεκτή εκδοχή είναι: πρώτα να λυθεί το ζήτημα του ονόματος, το οποίο αποτελεί ιδιόμορφο εμπόδιο στις διαδικασίες ευρωπαϊκής και ατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας, και ακολούθως να προχωρήσουμε σε εκλογές», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του DUI, Ερμίρα Μεχμέτι-Ντεβάγια, αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει στην ερώτηση εάν πιστεύει πως είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του VMRO-DPMNE να λύσει το ζήτημα της ονομασίας. «Δεν μπορώ να σχολιάσω πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις. Είναι, όμως, γεγονός πως υπάρχει βούληση για εξεύρεση λύσης», πρόσθεσε η κα Μεχμέτι-Ντεβάγια, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στους πολίτες της ΠΓΔΜ. Η ε/φ Kapital, στο σχετικό δημοσίευμά της που φέρει τον τίτλο «Το DUI αγοράζει χρόνο για το VMRO-DPMNE!», σχολιάζει ότι η θέση του DUI, η οποία σημαίνει ότι ουσιαστικά ο ηγέτης του κόμματος, κ. Αχμέτι, δίνει στην Κυβέρνηση χρόνο έως ενδεχόμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, απλώς ενισχύει την εντύπωση ότι στην «κυβερνητική αυλή» τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις των «εταίρων» έχουν αναθερμανθεί. Εν τω μεταξύ, αναφέρει η ε/φ, πηγές από το DUI δηλώνουν ότι η τελική απόφαση για το πώς θα τοποθετηθεί το DUI ως προς την πρωτοβουλία του SDSM αναμένεται να ληφθεί κατά τη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το ερχόμενο Σάββατο. Αναμένεται επίσης, συμπληρώνει η ε/φ, να υπάρξει και «σύγκρουση» ανάμεσα στις δύο πτέρυγες του κόμματος.

Παρόμοια με το κυβερνών κόμμα, αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά της η ε/φ Utrinski Vesnik, και ο Πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ τηρεί σιωπή όσον αφορά την πρωτοβουλία του SDSM, ενώ πριν από μερικούς μήνες, όταν ο ηγέτης του SDSM, κ. Τσρβένκοβσκι, ανήγγειλε ότι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα θα ζητήσει πρόωρες εκλογές είχε πει ότι, εάν η Αντιπολίτευση καταθέσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα τεθεί άμεσα στην ημερήσια διάταξη της Βουλής. Πηγές από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αναφέρει η ε/φ, δηλώνουν ότι επίμαχο σημείο της πρότασης απόφασης για διάλυση της Βουλής αποτελεί η διατύπωση: «η απόφαση για τη διάλυση της Βουλής τίθεται σε ισχύ και εφαρμόζεται από την ημέρα εφαρμογής των τροποποιήσεων του Εκλογικού Νόμου». Ως εκ τούτου, λένε οι ίδιες πηγές, δεν διευκρινίζεται πότε ζητείται να διαλυθεί η Βουλή. Για τους ειδικούς του SDSM, συνεχίζει το δημοσίευμα, ωστόσο, το συγκεκριμένο σημείο της πρότασης δεν είναι διόλου προβληματικό, καθώς η ισχύς μιας πολιτικής φύσεως απόφασης μπορεί να είναι εξ αναβολής. Στην περίπτωση αυτή, θα υιοθετηθούν ταυτόχρονα οι τροποποιήσεις του Εκλογικού Νόμου και θα εκκαθαριστεί ο Εκλογικός Κατάλογος. «Εάν υπάρχει βούληση της πλειοψηφίας, τότε η Βουλή μπορεί να διαλυθεί τον Ιανουάριο, ενώ οι εκλογές να διεξαχθούν το αργότερο τον Μάρτιο», τόνισαν, σύμφωνα με την ε/φ, από το SDSM.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top