Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμχέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. Κατά τη διάρκεια της συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις:
1. Για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και δη τις συνταγματικές. Και ως φαίνεται ο κ. Νταβούτογλου έχει εισπράξει ότι επί τούτου θα υπάρξουν θετικές αναφορές στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθότι από τη μια ο Επίτροπος Φούλε έρχεται από την Κύπρο και από την άλλη υπάρχει πλέον η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανατρέπει τη νομική βάση, δηλαδή το άρθρο 207 (2), που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κανονισμό για το "απευθείας εμπόριο".
Επιμονή Νταβούτογλου
Ο κ. Νταβούτογλου επιμένει στη θέση ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί σύντομα και ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Στο θέμα του "απευθείας εμπορίου" γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για την τουρκική πλευρά μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι ο κ. Νταβούτογλου επιμένει ότι το ζήτημα αφορά σε δεσμεύσεις της ΕΕ. Επί του παρόντος η καλύτερη τακτική είναι αυτή της κωλυσιεργίας.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν διευκολύνονται οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και ότι εφόσον η ΕΕ δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, ούτε η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της εάν δεν υπάρξουν ανάλογης σημασίας ανταλλάγματα. Η τουρκική πλευρά προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η υπόθεση του "απευθείας εμπορίου" και η άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τ/κ δεν είναι μόνο θέμα νομικών υποχρεώσεων, αλλά και ζήτημα ανθρωπιστικό.
Εξουδετέρωση... Τύμπου
Η τουρκική πλευρά προωθεί και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ισχυρισμό ότι το θέμα είναι ανθρωπιστικό, προκειμένου να διαβρώσουν το πλεονέκτημα που κερδίζει η κυπριακή πλευρά μέσω της γνωμάτευσης. Πάντως, αυτό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην τουρκική πλευρά είναι το γεγονός ότι η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξουδετερώνει όλα τα νομικά επιχειρήματα της Άγκυρας για το άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και του αεροδρομίου της Τύμπου, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η απόφαση για το κλείσιμό τους από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ότι η επί θέματος πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμά τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας υποσκάπτει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Δημοσίευση σχολίου