Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμχέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. Κατά τη διάρκεια της συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις:
1. Για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και δη τις συνταγματικές. Και ως φαίνεται ο κ. Νταβούτογλου έχει εισπράξει ότι επί τούτου θα υπάρξουν θετικές αναφορές στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθότι από τη μια ο Επίτροπος Φούλε έρχεται από την Κύπρο και από την άλλη υπάρχει πλέον η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανατρέπει τη νομική βάση, δηλαδή το άρθρο 207 (2), που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κανονισμό για το "απευθείας εμπόριο".
Επιμονή Νταβούτογλου
Ο κ. Νταβούτογλου επιμένει στη θέση ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί σύντομα και ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Στο θέμα του "απευθείας εμπορίου" γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για την τουρκική πλευρά μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι ο κ. Νταβούτογλου επιμένει ότι το ζήτημα αφορά σε δεσμεύσεις της ΕΕ. Επί του παρόντος η καλύτερη τακτική είναι αυτή της κωλυσιεργίας.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν διευκολύνονται οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και ότι εφόσον η ΕΕ δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, ούτε η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της εάν δεν υπάρξουν ανάλογης σημασίας ανταλλάγματα. Η τουρκική πλευρά προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η υπόθεση του "απευθείας εμπορίου" και η άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τ/κ δεν είναι μόνο θέμα νομικών υποχρεώσεων, αλλά και ζήτημα ανθρωπιστικό.
Εξουδετέρωση... Τύμπου
Η τουρκική πλευρά προωθεί και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ισχυρισμό ότι το θέμα είναι ανθρωπιστικό, προκειμένου να διαβρώσουν το πλεονέκτημα που κερδίζει η κυπριακή πλευρά μέσω της γνωμάτευσης. Πάντως, αυτό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην τουρκική πλευρά είναι το γεγονός ότι η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξουδετερώνει όλα τα νομικά επιχειρήματα της Άγκυρας για το άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και του αεροδρομίου της Τύμπου, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η απόφαση για το κλείσιμό τους από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ότι η επί θέματος πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμά τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας υποσκάπτει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.