GuidePedia

0
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ορατός παραμένει ο κίνδυνος κατάρρευσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να απέρριψε τις προτάσεις Αμερικανών και Αιγυπτίων για τρίμηνη παράταση του μορατόριουμ στην ανάπτυξη των εποικισμών. Την ίδια στιγμή μάλιστα, και ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφραζε την ελπίδα ότι το ζήτημα του μορατόριουμ θα έχει διευθετηθεί πριν από τα τέλη του μήνα, αραβικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι το χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά τους εποικισμούς, αλλά και τα σύνορα του υπό ίδρυση κράτους, παραμένει μεγάλο.


Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως η πρόταση των Αμερικανών και των Αιγυπτίων αφορούσε την επέκταση της χρονικής διάρκειας του μορατόριουμ μέχρι να προκύψει συμφωνία για τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους, αλλά απορρίφθηκε ασυζητητί από τον Νετανιάχου.

Σε αντίθεση με τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι «θεαματικότερη» από τις αντίστοιχες για τη Βόρειο Ιρλανδία, Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνιζε χθες ότι οι συνομιλίες των τελευταίων σαράντα οκτώ ωρών κατέληξαν σε αδιέξοδο. «Παρά τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, ο κ. Νετανιάχου ήταν αδιάλλακτος όσον αφορά το μορατόριουμ», δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Εμείς θεωρούμε ότι το ζήτημα της εποικιστικής ανάπτυξης θα λυθεί αυτομάτως αν καταλήξουμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τα σύνορα», συνέχισε ο ίδιος. «Εκ πρώτης όψεως, όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες και όσον αφορά τα σύνορα», κατέληξε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Λίγο αργότερα, το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωνε ότι ο κ. Νετανιάχου δεν επιθυμεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ανεπισήμως, πάντως, ο κ. Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι ενδεχόμενη παράταση του μορατόριουμ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την κατάρρευση της κυβέρνησής του. Μερίδα αναλυτών, επίσης, θεωρεί ότι η εποικιστική ανάπτυξη αποτελεί διαπραγματευτική τακτική που έχει στόχο να εξαναγκάσει τους Παλαιστινίους να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση επανέναρξης της οικοδομικής δραστηριότητας των Ισραηλινών οπουδήποτε στη Δυτική Οχθη μετά τη λήξη του μορατόριουμ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αμπάς, πάντως, άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμβιβασμούς όταν, στο περιθώριο της χθεσινής του συνάντησης με την κ. Κλίντον, υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς αποτελούν μονόδρομο».
KATHIMERINI.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top