GuidePedia

0
Της Φανούλας Αργυρού*
Ο μ. Πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συγκέντρωση του ΔΗΚΟ Αγγλίας, σε μιαν από τις επισκέψεις του, συχνά ρωτούσε τον Ρ. Ντενκτάς γιατί επέμενε τόσο πολύ στην αποδοχή της Διζωνικής. Και τελικά ο Ρ. Ντενκτάς τού απάντησε ευθαρσώς λέγοντας: «Γιατί η Διζωνική συνεπάγεται σύνορα». Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ είχε παραδεχθεί το 1979 στο Σπύρο Κυπριανού ότι η Διζωνική δεν είναι όρος που χρησιμοποιείται στο Διεθνές Δίκαιο.
Με τα βρετανικά έγγραφα για το 1979, που δημοσιεύσαμε στη «Σ» πέρσι, αποκαλύψαμε ότι η δική μας πλευρά ποτέ δεν είχε δεχθεί τη Διζωνική.

Ιδιοκτησία γης

Τον Αύγουστο του 1975, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε και δημοσιεύθηκαν στοιχεία για τα πραγματικά ποσοστά ιδιοκτησίας γης σ’ όλη την Κύπρο.
«Δεν υπάρχει η ελάχιστη αμφιβολία ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι οι Τουρκοκύπριοι κατέχουν 30% της γης στην Κύπρο είναι αβάσιμοι. Τα πραγματικά και αδιαμφισβήτητα γεγονότα είναι ότι η τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία γης είναι 12,3% σε ολόκληρη την Κύπρο, η δε ελληνοκυπριακή ιδιοκτησία είναι 61% και το 26,7% γης που δεν ανήκει σε ιδιώτες… Οποιεσδήποτε διεκδικήσεις ή ισχυρισμοί από τους Τούρκους για μεγαλύτερο ποσοστό γης δεν μπορεί να υποστηριχτεί με κανέναν τρόπο, εκτός και αν οι Τούρκοι πετάξουν όλες τις προσποιήσεις τους και πουν καθαρά ότι ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο με τον μοναδικό στόχο να ενώσει τα κατεχόμενα με την Τουρκία και να επεκτείνει τα τουρκικά εδάφη…
Η τουρκική ιδιοκτησία στην περιοχή Κερύνειας ήταν στο ύψος του 12,7% και στην Αμμόχωστο 12,2%….», αναφερόταν στη στατιστική του Τμήματος Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η βρετανική Υπ. Αρμοστεία έστειλε τη στατιστική στην υπεύθυνη για τους σχεδιασμούς λύσεων για το Κυπριακό κ. Μοφ Φορντ του Νοτίου Τμήματος Ευρώπης στο Φόρεϊν Όφις στις 19 Αυγούστου 1975, με τη σημείωση ότι το Κτηματολόγιο της Κ.Δ. είναι εγκυρότατο και διατηρεί πρώτης τάξεως στοιχεία. (Εξάλλου οι ίδιοι το είχαν ξεκινήσει το 1909 και τελείωσε το 1929).
Οι βολιδοσκοπήσεις επί χάρτου, που ακολουθούν, είναι τόσο ενδεικτικές των βρετανικών σχεδίων σε συνεργασία μάλιστα με δικούς μας στην Κύπρο, για την εξασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων και τη διατήρηση του ποσοστού για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, που αξίζει η αναδημοσίευσή τους.
Αναλυτική αναφορά Βρετ. Υπ. Αρμοστείας Λευκωσίας, ημερ. 18 Νοεμβρίου 1975, προς κ. Φορντ στο Φόρεϊν Όφις, επικεφαλής (τότε) των σχεδιασμών λύσεων του Κυπριακού: «Αριθμός Ελληνοκυπρίων σε εξέχουσες θέσεις, που έρχονται σε επαφή μαζί μας, πρόσφατα μάς υπέδειξαν πως ενόσω η συζήτηση συνεχίζεται όσον αφορά πιθανές τουρκικές παραχωρήσεις, το κυριότερο σημείο για να επιτευχθεί πρώτον λύση και δεύτερο να γίνει αποδεχτή, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των προσφύγων, χωριών και πόλεων που θα επανέλθουν στην ελληνική ζώνη».
«Ως μια προσφορά σ’ αυτό το παιχνίδι των αριθμών, πήρα το χάρτη της Κυπριακής Κυβέρνησης που εξέδωσε για να δείξει την εθνική κατανομή πριν από την εισβολή και σημείωσα, σε συνεννόηση με το Σύμβουλό μας για Αμυντικά Θέματα, μια σειρά από θέσεις από τις οποίες τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να απομακρυνθούν. Οι χαρτογράφοι στην Επισκοπή με μεγάλη επιδεξιότητα μετέτρεψαν τις ζώνες αυτές των πιθανών παραχωρήσεων σε ποσοστά της περιοχής της Δημοκρατίας», συνεχίζει.

Τα ποσοστά επιστροφής προσφύγων το κύριο εμπόδιο

Εναλλακτική λύση Α: Τουρκική αποχώρηση από το θύλακα Κοκκίνων στα δυτικά, Ελληνική Αμμόχωστος στα ανατολικά και ελληνικά προάστια στη Λευκωσία. Οπισθοχώρηση από τη γραμμή αντιπαράταξης για να ελευθερωθούν χωριά αμέσως νότια της βάσης Δεκέλειας, δυτικά της Λεύκας και νότια της Μόρφου. Αποτέλεσμα: Επιστροφή Ελληνοκυπρίων: 55.500.
Τουρκική ζώνη της Κύπρου (Δημοκρατίας) μειώνεται από 35,8% σε 32%.
«Σημείωση: 1) Περιλαμβάνω στον αριθμό πιο πάνω υποθετικά 5.000 πρόσφυγες από τα προάστια Λευκωσίας. 2) Ο Defence Adviser (ο Σύμβουλος για Αμυντικά Θέματα) πιστεύει ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα προτιμούν μια γραμμή να περνά νότια παρά βόρεια της Κάτω και Πάνω Ζώδιας, Αργάκι και Κατωκοπιά. Η εδαφική διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά η διαφορά σε πληθυσμό θα είναι σημαντική: 6.000 λιγότεροι Έλληνες».
Εναλλακτική λύση Β: Αποχώρηση όπως στην Α, συν τουρκικές οπισθοχωρήσεις από τις περιοχές Λεύκας και Μόρφου στα ψηλότερα εδάφη, όπου βρίσκεται ο δρόμος Λευκωσίας – Μύρτου. Ελευθερώνεται ο Γερόλακκος. Οπισθοχώρηση από επιπρόσθετα εδάφη μεταξύ παλαιού και νέου δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου. Επιστροφή Ελληνοκυπρίων: 71.500. Μείωση τουρκικής ζώνης στο: 27%.
Εναλλακτική λύση Γ: Τα πιο πάνω συν αποχώρηση από τη χερσόνησο Κορμακίτη στα δυτικά και από Τύμπου και πλησίον χωριά ανατολικά της Λευκωσίας. Επιστροφή Ελληνοκυπρίων: 77.300. Μείωση τουρκικής ζώνης στο: 24%.
Εναλλακτική λύση Δ: Τα πιο πάνω, συν το μεγαλύτερο μέρος της Καρπασίας. Επιστροφή Ελληνοκυπρίων: 83.000. Μείωση τουρκικής ζώνης στο: 17,5%. «Όμως, καθώς 8.000 Ελληνοκύπριοι ακόμα βρίσκονται στην Καρπασία, η Εναλλακτική λύση Δ θα επαναφέρει μόνο 5.700 πρόσφυγες στα σπίτια τους. Στην Εναλλακτική λύση Γ, η χερσόνησος Κορμακίτη είναι σημαντικό εδαφικό ποσοστό, όμως πολύ λίγα προσφέρει σε επιστροφή πληθυσμού. Οι περισσότεροι κάτοικοι των μαρωνίτικων χωριών στον Κορμακίτη ακόμα βρίσκονται εκεί. Το αεροδρόμιο Ερτζιάν-Τύμπου είναι το κύριο αεροδρόμιο των Τούρκων, και θα τους πάρει πολύ καιρό και πολλά λεφτά για να κτίσουν εναλλακτικό αεροδρόμιο, π.χ. κοντά στο Chatos.
Στην Εναλλακτική λύση Β, οι Τούρκοι θα αναγκαστούν να δώσουν πίσω την παραδοσιακή τουρκοκυπριακή περιοχή της Λεύκας. Αν δεν το κάνουν, είναι δύσκολο να δει ένας πώς μπορούν να δώσουν τη Μόρφου και την περισσότερη τριγύρω περιοχή, που αποτελεί την επικοινωνία τους με τη Λεύκα… Στην κάθε περίπτωση Εναλλακτικής λύσης: Α) 5.500 Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν στην ελληνική ζώνη, στην Β), 13.200 στην Γ), 14.500 και στη Δ) 20.000…», καταλήγει.
Αμμόχωστος ίσον λεφτά
Κατά την άποψη του Τζακ Τσίσμαν, ο σημαντικότερος οικονομικός παράγοντας είναι η Αμμόχωστος. Ο ελληνοκυπριακός της πληθυσμός ήταν περίπου 29.000. Η εργατική ελληνοκυπριακή δύναμη στην πόλη και βιομηχανική περιοχή το 1972 ήταν:
· Ξενοδοχειακές υπηρεσίες 5.150,
· εμπορικές υπηρεσίες 3.400,
· εργοστάσια 3.560,
· οικοδομές 3.800,
· μεταφορικά μέσα 1.350
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας, το λιμάνι της Αμμοχώστου το χρειάζονται για αμυντικούς λόγους. Εκτός και αν οι όροι εργασίας σε επανεγκατάσταση της Αμμοχώστου επενδυθούν στην Κεντρική Κυβέρνηση. Ελληνοκύπριοι εισαγωγείς μάλλον δεν θα το χρησιμοποιούν, η χρήση του θα είναι περιορισμένη. Εν συντομία, εκτός και αν η Αμμόχωστος επανακτήσει την οικονομική της οντότητα, δεν θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες διατήρησης του ελληνοκυπριακού πληθυσμού της, ο οποίος θα αναγκαστεί να βρει δουλειά αλλού, έτσι παραμένοντας ντε φάκτο πρόσφυγας.

Τα συμπεράσματα από τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις:

Λύση Α: Θα παραμείνει στα χέρια των Τούρκων το 32% της Δημοκρατίας, απελευθερώνοντας τα σπίτια μονάχα ενός τρίτου των 157.000 Ελληνοκύπριων προσφύγων. Είναι μεγάλη παραχώρηση να θεωρηθεί μονομερώς ως κίνηση καλής θελήσεως, αλλά πολύ λίγο να πείσει τους Έλληνες να συμφωνήσουν. Παραδεκτό ότι τα ξενοδοχεία του Βαρωσιού αντιπροσωπεύουν μεγάλης αξίας επένδυση, και σεβαστό αριθμό εργοδοσίας, όμως μια συμφωνία θα πρέπει να φαίνεται ότι δουλεύει για να ελκύσει τον τουρισμό πίσω στην Αμμόχωστο.
Λύση Β: Νομίζουμε ίσως πετύχει, έστω και αν το 27% και με μισούς πρόσφυγες να επιστρέφουν στα σπίτια τους δεν είναι εκείνο που επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι με το 25% με 100.000 να επιστρέφουν. Μια ικανή ηγεσία όμως στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ίσως καταφέρει να πουλήσει τη λύση με αυτούς τους όρους. Η επιστροφή των πόλεων, της ελληνικής Αμμοχώστου και Μόρφου, θα βοηθήσει δυναμικά.
Λύση Γ: 24% και 77.300 πρόσφυγες να επιστρέφουν, θα είναι πολύ πιο εύκολο να πουληθεί από το β) – όμως θα δεχθούν οι Τούρκοι να παραδώσουν την Τύμπου;
Λύση Δ: 17,5% και 83.000 πρόσφυγες να επιστρέφουν, φαίνεται πολύ απίθανο εκτός και αν τεθεί η Καρπασία ως εναλλακτική για κάποιες σημαντικές περιοχές στις προαναφερθείσες εναλλακτικές λύσεις. Ενδεικτικά, υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα οι Τούρκοι σε κάποια φάση να χειροτερεύσουν τα πράγματα διώκοντας τις 8.000 των Ελληνοκυπρίων στην Καρπασία και τους 1000 στην περιοχή Κερύνειας, εκτός και αν επιλέξουν (παρόλο που δεν πρόκειται) να επιτρέψουν σε αριθμό Ελληνοκυπρίων να επιστρέψει στο βορρά.
«Η επιστροφή της Ελληνικής Αμμοχώστου κατά την άποψή μας δεν πρόκειται να πείσει από μόνη της την ελληνική πλευρά να συνθηκολογήσει.
Έστω και αν γίνει συμπληρωματικά με άλλες περιοχές, δεν θα το καταφέρει έστω και αν οι Τούρκοι κρατήσουν τον έλεγχο όλης της περιοχής εκτός της παραθαλάσσιας περιοχής με τα ξενοδοχεία. Επιπλέον θα επιβάλουν ελέγχους στην πρόσβαση και ασφάλεια, οπόταν οι παραχωρήσεις θα είναι ουσιαστικά δίχως καμία αξία».
(Για φωτογραφίες και φωτοτυπίες βρετανικών εγγράφων στο σύνδεσμο που ακολουθεί).

http://www.sigmalive.com/files/filefield/2/9/4/simerini%2023082010.pdf
 A G O R A dialogue
 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top