GuidePedia

0
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στον "Ελεύθερο Τύπο" και στον City 99.5, που άφησε στο δρόμο 450 εργαζόμενους. Συγκέντρωση και πορεία προς τη βουλή, όπου παρέδωσαν ψήφισμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον "Ελεύθερο Τύπο" και τον City 99.5.

Με το σύνθημα "η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι", δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή για την αιφνιδιαστική απόφαση των ιδιοκτητών του Ιδρύματος Τύπου Α.Ε., Θ. Και Γ. Αγγελοπούλου, να αναστείλουν τη λειτουργία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του ραδιοφωνικού σταθμού «CITY 99,5» και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Ομίλου.
"Με αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στέλνουμε ένα μεγάλο μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες: Ως εδώ και δεν πάει άλλο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσε το Δ.Σ. της Ένωσης σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις του Κλάδου.
Σε «διαρκή αγώνα», καθώς, "με 500 χαμένες θέσεις η απάντηση δεν μπορεί να είναι διαφορετική", κάλεσε το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, Δ. Τρίμης.
"Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για το κλείσιμο των επιχειρήσεων μάς γυρνά πολύ πίσω", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι "όταν κλείνει ένα Μέσο, πλήττεται η δημοκρατία και ο πλουραλισμός" και ότι ''όταν απολύονται εργαζόμενοι πλήττεται η κοινωνική συνοχή''. Επιπλέον, υποστήριξε ότι απαιτείται να συζητηθούν τα θέματα, που αφορούν στον Τύπο.
Για ''πολλαπλή επιβάρυνση των ταμείων'', μίλησε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ε. Σπανοπούλου, ενώ ''απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη στους εκατοντάδες δημοσιογράφους που έχασαν τη δουλειά τους'', εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας.......
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ''πολιτικά παιχνίδια στο χώρο του Τύπου και της ενημέρωσης'', τα οποία ''οδήγησαν τους δημοσιογράφους στην ανεργία'' και τόνισε ότι ''η αιφνιδιαστική απόφαση'' των ιδιοκτητών του Ομίλου ''στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα για το πώς οι ισχυροί επιχειρηματίες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως τον τελευταίο τροχό της άμαξας''.
''Βάρβαρο'' χαρακτήρισε το κλείσιμο του συγκροτήματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε ότι ''δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να παίζονται εκδοτικά και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζόμενων'' και κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει θέση».
Για ''αιφνιδιαστικό κλείσιμο, που δεν πλήττει μόνο τη δημοκρατία, αλλά με βάναυσο τρόπο πλήττει και τις εργασιακές σχέσεις σε όλους του κλάδους εργαζομένων στα ΜΜΕ'', έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ''η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για το εργασιακό πλαίσιο και την ασφάλεια των εργαζομένων''.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι ''στις νέες συνθήκες, κρίσης, όπου η επίθεση μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πολιτικές των ιδιοκτητών''.
Σοκαρισμένοι από την αιφνιδιαστική απόφαση μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, Διονύσης Σαραντόπουλος (City) και Ματίνα Παπαχρηστούδη (Ελεύθερος Τύπος).
Ο Δ. Σαραντόπουλος, δήλωσε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ενημερωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και να ενημερώνει για τις εξελίξεις στο «Ίδρυμα Τύπου».
Μάλιστα, η κυρία Παπαχρηστούδη κατήγγειλε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια γιατί πολλά πράγματα έγιναν "εν κρυπτώ" και σημείωσε ότι παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλάνιζαν την εφημερίδα εδώ και χρόνια κανείς δεν περίμενε τη συγκεκριμένη "βίαιη" απόφαση.
Κατά τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αντιπροσωπεία των Ενώσεων παρέδωσε σχετικό ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, ενώ οι διαδηλωτές δεν συνέχισαν προς τα γραφεία της΄Ενωσης Ιδιοκτητών, όπως είχε προγραμματιστεί.
Το πέρας της πορείας ακολούθησε συζήτηση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια θα συνεδρίαζε το Διοικητικό, το Διασωματειακό και το Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης, για τη «λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επόμενα βήματα δράσης».
"Πυρά" για τον τρόπο διαχείρισης και για τις παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα, εξαπέλυσε και η εταιρεία σχεδίασης της εφημερίδας. Διαβάστε εδώ.

Η Ιστορία του Ελεύθερου Τύπου

Ο Ελεύθερος Τύπος ήταν καθημερινή εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας που άρχισε εκδίδεται από τον Απρίλιο του 1983. Ήταν η δεύτερη ελληνική εφημερίδα που τυπώθηκε σε μικρό (ταμπλόιντ) σχήμα, μετά το Έθνος στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ξεκίνησε την έκδοσή του με μεγάλο τμήμα τού μέχρι τότε δημοσιογραφικού επιτελείου της Απογευματινής και είχε αντιπολιτευτικό - αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαγόρευσε την πώλησή του σε μειωμένη τιμή με απόφαση του υπουργού Προεδρίας, κάτι που αναιρέθηκε αργότερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απότομη πτώση της κυκλοφορίας που ακολούθησε του γεγονότος αυτού φάνηκε να αλλάζει την πολιτική γραμμή της εφημερίδας με σαφείς πλέον τάσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ, κάτι που όμως οδήγησε την αρχική δημοσιογραφική ομάδα σε παραίτηση και αποχώρηση.
Τελικά από τις Ευρωεκλογές του 1984 και μετά ο Ελεύθερος Τύπος ακολούθησε σταθερά πια και με έντονο ύφος αντιπολιτευτική στάση έναντι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ανοιχτά τη Νέα Δημοκρατία. Κατάφερε να εκτοπίσει όλες τις άλλες συγγενικά πολιτικές εφημερίδες, φτάνοντας τον Ιούνιο του 1989 (μήνας εκλογών) να είναι η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου μάλιστα η κυκλοφορία της ήταν εντυπωσιακά μεγαλύτερη. Το μήνα εκείνο σημείωσε μέσο όρο πωλήσεων σε καθημερινή βάση 221.630 φύλλων, εκ των οποίων τα 86.563 σε Αθήνα - Πειραιά και 135.067 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στη συνέχεια η κυκλοφορία του σημείωσε αισθητή κάμψη, ακολουθώντας τη γενικότερη πτώση του Τύπου. Μετά το θάνατο των αρχικών εκδοτών Λίλιαν και Άρη Βουδούρη, η ιδιοκτησία της εφημερίδας περιήλθε σε ίδρυμα στο οποίο συμμετείχαν και επώνυμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Το καλοκαίρι του 2006 το πακέτο των μετοχών της εφημερίδας απέκτησε το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, τέως Προέδρου της Ο.Ε. Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Το ίδιο επιχειρηματικό σχήμα απέκτησε το καλοκαίρι του 2007 και τον ραδιοσταθμό "Planet" που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε City 99.5. O Ελεύθερος Τύπος ανασχεδιάστηκε από την ισπανική εταιρία Innovation και βραβεύτηκε με το European Newspaper Award του 2007.
Στις 19 Ιουνίου 2009 η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Ίδρυμα Τύπου Α.Ε., στην οποία ανήκε η εφημερίδα, αποφάσισε τη διάλυση της εταιρείας και κατά συνέπεια την παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας και του ραδιοσταθμού City, απόφαση που ανακοινώθηκε δημοσίως στις 22 Ιουνίου 2009. Η απόφαση πάρθηκε λόγω των ζημιογόνων αποτελεσμάτων της εταιρείας, αλλά και της απόφασης του ζεύγους Αγγελοπούλου να αποσυρθεί οριστικά από τον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΕΣΗΕΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για το θέμα. Αποφάσισε 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ από τη Δευτέρα στις 17.00. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές, πλέον, απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα τελευταία επεισόδια του δράματος με απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην «ΕΞΠΡΕΣ», τον «ΣΚΑΪ», τον «ALTER», το « STAR », τη «ΧΩΡΑ», το «DERBY», την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τον «ΞΕΝΙΟ», με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ.
Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε , ομόφωνα, και σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις του Κλάδου τα εξής:
1. Κηρύσσει 24ωρη απεργία από σήμερα, 22/6/2009, στις 17.00 σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.
2. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αύριο Τρίτη, 23/6/2009, στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και τις εργοδοτικές Ενώσεις , ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων δεν θα περάσουν".

Ανακοίνωση και από ΠΟΕΣΥ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Το κείμενο έχει ως εξής:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την οργή του κλάδου για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφώνου City 99.5, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του ETypos.com. Είναι μία ακόμα απόπειρα -μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της στη δύσκολη αυτή προσπάθεια για να ανατραπεί η εργοδοτική επίθεση. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης που επέτρεψε την πλήρη απορύθμιση του τοπίου στην ενημέρωση, κάνοντας εφικτή την εργοδοτική ασυδοσία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας να κινητοποιηθούν επειγόντως και να δώσουν πανελλαδικό χαρακτήρα στην αγωνιστική απάντηση. Σε ώρες κρίσης η αλληλεγγύη είναι το βασικό όπλο των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα είναι σε επιφυλακή ώστε να βοηθήσει κάθε δυνατότητα κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των εργαζομένων".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top