GuidePedia

0
Στα 52 δισ. ευρώ θα εκτιναχθεί ο κρατικός δανεισμός για το 2009
Υπερβαίνει κατά 8 δισ. τον στόχο που είχε θέσει ο κρατικός προϋπολογισμός
Στα επίπεδα των 52 δισ. ευρώ εκτιμούν πλέον αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ότι θα ανέλθουν οι δανειακές ανάγκες του 2009, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να καταστρώνει πλέον τις επόμενες κινήσεις του για να καλύψει τα επιπλέον ποσά που θα χρειαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο αρχικός στόχος, έχει ήδη αναθεωρηθεί ανοδικά μία φορά στα 43,7 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα φτάσει στα 52 δισ. ευρώ ή ακόμη και να τα ξεπεράσει.
Μέσα στην εβδομάδα, τα δανεικά του Δημοσίου ανήλθαν σχεδόν στα 39 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, καθώς το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να καλύψει όλες τις λήξεις ομολόγων (29 δισ. ευρώ) του 2009, αλλά και το σημαντικό μέρος των γνωστών αναγκών του εντός του πρώτου τετραμήνου.
Η απόφαση... αυτή είχε ληφθεί, για να υπάρχει «άνεση» τουλάχιστον έξι μηνών, ούτως ώστε ανάλογα με τις «τρύπες» του προϋπολογισμού να ζητήσει ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές νέα δανεικά, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αλλωστε, ο ίδιος ο επικεφαλής του Οργανισμού, κ. Σπ. Παπανικολάου, έχει δηλώσει ότι το πού θα καταλήξει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού. Πάντως, η υπέρβαση κατά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού για φέτος (στα 52 δισ. ευρώ από 43,7 δισ. ευρώ) είναι ενδεικτική και της εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος τόσο για το 2008, όσο και για το 2009.
Καθοριστικός ο Ιούνιος
Η πρώτη καθαρή εικόνα για τα έσοδα θα υπάρξει τον Ιούνιο. Τότε, το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα για την τόνωσή τους. Το πόσο σκληρά θα είναι εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτον, από το μέγεθος της υστέρησης των εσόδων και δεύτερον από τις πολιτικές εξελίξεις και την έκβαση των ευρωεκλογών. Το σίγουρο είναι ότι, εκτός από τα νέα μέτρα, θα απευθυνθεί και στον ΟΔΔΗΧ, ζητώντας του να «ξαναβγεί» στις αγορές και να καλύψει τις όποιες «τρύπες» υπάρχουν με νέο δανεισμό.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να δανειστεί το μεγαλύτερο ποσό της τελευταίας εξαετίας, σε μια χρονιά που η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά αυξήθηκε στα επίπεδα που ήταν πριν από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ίδιο διάστημα, δηλαδή από το 2004 έως και τη φετινή χρονιά, τα δανεικά της Ελλάδας ξεπερνούν τα 240 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας πέρυσι. Ολη αυτή η κατάσταση, εκτός από το ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2009, «ναρκοθετεί» και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, που θα πρέπει να προβλέπουν υψηλές δαπάνες για τόκους και χρεολύσια, για να αποπληρωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Καμπανάκι ΤτΕ
Ηδη, οι δαπάνες για τόκους από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στις αγορές και πήραν την ανιούσα τα spreads, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αρχικά οι πληρωμές τόκων το 2008 προβλέπονταν στα 10,5 δισ. ευρώ και τελικά έκλεισαν στα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτόν και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, ζήτησε άμεσα την ανατροπή του υπάρχοντος αναπτυξιακού μοντέλου, τον μηδενισμό του ελλείμματος εντός του 2012 και τη μείωση του δημόσιου χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα του 60% του ΑΕΠ εντός μιας δεκαετίας.
Παραμένει υψηλά το spread
Στην περιοχή των 230 μονάδων βάσης κινήθηκε τις τελευταίες μέρες το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων. Το Πάσχα των Καθολικών –που κράτησε κλειστές τις αγορές για δύο μέρες– και το κλίμα αισιοδοξίας μετά τη συνεδρίαση του G20, έχουν βοηθήσει την ελληνική αγορά ομολόγων να σταθεροποιηθεί. Βέβαια, μπορεί το spread να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ωστόσο παραμένει περίπου 700% υψηλότερο σε σχέση με όπου βρισκόταν (στις 29 μονάδες βάσης) λίγο πριν ξεκινήσει την ανοδική του πορεία, τον Ιανουάριο του 2008.
Πηγή Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top