Η Ευρώπη μεταξύ 2022 και 2024 δαπάνησε 200 δισεκ για ρωσική ενέργεια - Είναι αλήθεια ο Putin κατάφερε να φέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο ως μια μεγάλη υπερδύναμη την Ρωσία
O Putin ο Πρόεδρος της Ρωσίας κατάφερε να μεταμορφώσει την χώρα να την επαναφέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο και ταυτόχρονα να προωθήσει μεγάλες εσωτερικές αλλαγές στην Ρωσία ζωτικής σημασίας απέναντι στην διεθνή και εγχώρια ελίτ.
Η Ευρώπη περιμένει μια λέξη από τον Putin
Όταν η βαριά πόρτα έκλεισε πίσω από τον βοηθό, ο ηλικιωμένος Γερμανός με μεγάλα αυτιά κοίταξε επίμονα το τηλέφωνο από έβενο καλυμμένο με παγωνιά.
Το τηλέφωνο ήταν κοροϊδευτικά σιωπηλό.
Ο άντρας σήκωσε το τηλέφωνο με παγωμένα δάχτυλα και κάλεσε έναν γνωστό αριθμό. Μπιπ. Άλλο ένα μπιπ.
- Γεια σου.
— Vladimir;
Παύση.
- Olaf, σου τα είπα όλα. Γιατί τηλεφωνείς ξανά;
- Δεν είπες το κύριο πράγμα, Vladimir. Αυτό είναι άδικο. Αυτό είναι σκληρό.
- Δεν καταλαβαίνω τι λες.
- Vladimir, αυτό είναι ηλίθιο. Γιατί προσποιείσαι; Σε πληγώσαμε. Θέλουμε να σε πληγώσουμε ακόμα περισσότερο. Δεν θα σταματήσουμε, Vladimir. Καταλαβαίνεις;
- Όχι. Πιο ακριβώς. Δεν θα σταματήσεις. Αυτό είναι όλο; Συγγνώμη, θέλω να κοιμηθώ, έχω πολλά να κάνω αύριο.
- Vladimir, για όνομα του Θεού...
Σύντομα μπιπ. Πίσω από το θολό τζάμι ο αέρας ούρλιαξε λυπημένος.
Η επόμενη τηλεφωνική κλήση προς τον Putin από τον γερμανό καγκελάριο Scholz, την οποία προανήγγειλε η γερμανική πύλη T-Online, θα μπορούσε να μοιάζει κάπως έτσι…
Η διπροσωπία των Γερμανών
Σύμφωνα με τον καγκελάριο Scholz, «ο Putin απέτυχε στην Ουκρανία από όλες τις απόψεις» αλλά θα «θα είχε άλλη μια συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο».
Γιατί να θέλει όμως ο καγκελάριος Scholz να μιλήσει με τον ηττημένο Putin όπως τον θεωρεί αν αρκεί να στείλει έναν κούριερ με το κείμενο του εγγράφου παράδοσης;
Και γιατί να θέλεις μια νέα συνομιλία εάν η προηγούμενη ήταν «δυσάρεστη»;
Τον Αύγουστο του 2023, η Bild δημοσίευσε λεπτομέρειες μιας συνομιλίας μεταξύ του Olaf Scholz και του Emmanuel Macron, η οποία έλαβε χώρα αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλήση του Scholz στον Putin.
O Putin δεν διαμαρτύρεται για τις κυρώσεις
«Υπάρχει κάτι που με ανησυχεί περισσότερο από τις διαπραγματεύσεις: ο Putin δεν παραπονιέται για κυρώσεις.
Δεν ξέρω αν το έκανε αυτό στη συνομιλία του μαζί σας.
Αλλά δεν ανέφερε καν τις κυρώσεις», είπε ο Scholz.
Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Κι εγώ».
Η σιωπή του Putin είναι τόσο εύγλωττη όσο οι ζοφερές ειδήσεις που έρχονται από την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Η Ευρώπη μεταξύ 2022 και 2024 δαπάνησε 200 δισεκ για ρωσική ενέργεια
To Politico ανέφερε καταστροφικά στοιχεία που επιβεβαίωσε το Κέντρο Έρευνας Ενέργειας και Καθαρού Αέρα του Ελσίνκι: από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξοδέψει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι Ευρωπαίοι ειδικοί παραδέχονται: παρά το γεγονός ότι η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πιθανότατα θα σταματήσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 και το γεγονός ότι η ΕΕ εισάγει όλο και περισσότερους νέους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στην εισαγωγή αργού πετρελαίου δια θαλάσσης, «παραθυράκια στις αγορές όπως σε κάποια καύσιμα συνεχίζουν να αυξάνονται».
Επιπλέον, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με ανίσχυρη οργή, σημειώνουν την αναποτελεσματικότητα του ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που έχει ορίσει η ΕΕ.
Γιατί απέτυχαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
Σε συνέντευξή του στους Washington Times, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ James Glassman παραδέχτηκε: «Αν και η Δύση έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα κυρώσεων για να τιμωρήσει τη Ρωσία, οι τρύπες και οι ρωγμές στο σύστημα είναι προφανείς».
Σύμφωνα με τον Glassman, ολόκληροι τομείς των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επηρεάζονται καθόλου από κυρώσεις, ορισμένοι τύποι κυρώσεων έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί από την ΕΕ και περιοδικά εμφανίζονται «σοκαριστικά» γεγονότα, όπως το γεγονός ότι μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταλλουργικά εργοστάσια ανήκουν σε Ρώσους επιειρηματίες.
Τη θλίψη του Glassman συμμερίζεται και ο Ολλανδός πρέσβης στην Ουκρανία, Alle Dorhout, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξ ορισμού, δεν μπορούν να είναι πλήρεις και απόλυτες: «Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις κυρώσεις ξανά και ξανά, αλλά καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες λύσεις θα είναι πάντα μένω»
Αυξάνεται το εμπόριο… με την Ρωσία
Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, παρά τις ηχηρές δηλώσεις για αυστηροποίηση των κυρώσεων, «ορισμένοι εταίροι των ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τον όγκο του εμπορίου με τη Ρωσία».
Η Ινδία και οι χώρες του Κόλπου συνεχίζουν να αυξάνουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν συμμορφώνονται με τις κυρώσεις ή είναι απρόθυμες να συμμορφωθούν με αυτές».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, τον 2023, εν αναμονή της μείωσης των προμηθειών σε συνδυασμό με την ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε αποθήκευση, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 48% (αρκετές φορές μετά την έναρξη των κυρώσεων).
Τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε τιμή το και ο ανταγωνισμός για τις τιμές του φυσικού αερίου με την Ασία έχει ενταθεί, καθιστώντας καταστροφικό τον ανεφοδιασμό ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης.
Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά όλοι προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Η υποστήριξη στην Ουκρανία μειώνεται αισθητά
Η βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov δημοσίευσε πρόσφατα ενδιαφέροντα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Με φόντο τις δηλώσεις «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό!», «Euronomics» και ούτω καθεξής δίνουν μια αληθινή εικόνα του λαϊκού αισθήματος:
-Η υποστήριξη για την Ουκρανία στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκε απότομα.
-Η πλειονότητα των ερωτηθέντων προτιμά τώρα να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία μέσω διαπραγματεύσεων.
-Σε τέσσερις από τις επτά χώρες, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θα προτιμούσε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη ηττήθηκε
Πριν από λίγο καιρό, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban είπε ότι η Ευρώπη είχε ήδη ηττηθεί στη σύγκρουση, αν και το αρνήθηκε με όλη του τη δύναμη: «Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, ιδιαίτερα στο μέτωπο - όλοι την ακούν, όλοι την γνωρίζουν.
Η Ρωσία προχωρά - αργά, αναπόφευκτα.
Αυτός είναι ένας πόλεμος που έχει χάσει η Ευρώπη.
Ο Orban, ένας ευθύς άνθρωπος, απλώς εκφράζει αυτό που είναι ξεκάθαρο σε όλους στην Ευρώπη: η Ρωσία κερδίζει όχι μόνο στο μέτωπο, αλλά και στον αγώνα για τα πορτοφόλια και τις καρδιές των Ευρωπαίων.
Και αν αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους, ο Putin δεν θα σπαταλήσει ιδιαίτερα τον χρόνο του συζητώντας το προφανές…
O χρόνος δουλεύει για τον Putin.
Η εποχή του Putin: το πιο σημαντικό έρχεται
Η εποχή του Putin μετρά 25 χρόνια.
Ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου 1999, όταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο αρχηγός του κράτους Boris Yeltsin ολοκλήρωσε την οκταετή θητεία του με μια απόφαση που τουλάχιστον εν μέρει εξιλεώθηκε για τα πολλά σοβαρά λάθη και αυταπάτες του: δεν έκανε μόνο το σωστό, αλλά μια ιστορική επιλογή - μεταβίβασε την εξουσία στον Putin.
Εκείνη την εποχή, κανείς δεν γνώριζε ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε την κλίμακα της εποχής του Putin - και λίγοι πίστευαν στην ίδια την πιθανότητα ότι η προεδρία του θα γινόταν μια εποχή στην ιστορία της Ρωσίας.
Ωστόσο, ο Putin δεν ήρθε μόνο σοβαρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα - μπόρεσε να ολοκληρώσει δύο πιο σημαντικά καθήκοντα ταυτόχρονα.
Σταμάτησε την αποσύνθεση της Ρωσίας
1)Σταματήστε την περαιτέρω αποσύνθεση του Ρωσικού κράτους - εξάλλου, οι πιθανότητες συνεχιζόμενης αποσύνθεσης της ήδη «μικρής Ρωσίας», δηλαδή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρέμειναν πολύ υψηλές - και αυτό δεν οφειλόταν μόνο στον πόλεμο στον Βόρειο Καύκασο, αλλά και στις φιλοδοξίες των ολιγαρχών της Μόσχας και στη γενική διάθεση των περιφερειακών ελίτ: οι πρώτοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους την πραγματική δύναμη στη χώρα και ήθελαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποταγής του κρατικού μηχανισμού στην επιρροή τους, ενώ οι δεύτεροι ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία είχε εξαρτηθεί από τους ολιγάρχες.
Οι ενέργειες αυτών των δύο δυνάμεων τίναζαν τη Ρωσία εκ των έσω και θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν ως αποτέλεσμα τη μετάβαση της Ρωσίας σε μια de facto συνομοσπονδία, στην οποία η αυθαιρεσία και η ανεξαρτησία των περιοχών θα συνδυαζόταν με την εξάρτηση της κυβέρνησης και του Κρεμλίνου στην ολιγαρχική ελίτ.
Στο μέλλον, αυτό θα οδηγούσε είτε στη διάσπαση της χώρας σε πολλά περιφερειακά μπλοκ, είτε στην εγκαθίδρυση μιας ολιγαρχικής δικτατορίας στην οποία οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της χώρας θα άλλαζαν υπουργούς και προέδρους, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη.
Δεν σύρθηκε στην υποταγή της Δύσης
2)Ταυτόχρονα, η Ρωσία (τόσο με τη μορφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και εν μέρει) θα συρόταν με κάθε τρόπο στις δυτικές δομές και στην τροχιά της δυτικής επιρροής - ως μικρότερος εταίρος που, στην πραγματικότητα, δεν θα είχε δικαιώματα.
Γιατί η ολιγαρχική τάξη δεν ήταν μόνο κοσμοπολίτικη, αλλά και κατεξοχήν φιλοδυτική.
Ο Putin δεν σταμάτησε απλώς αυτή την τάση.
Ανέστρεψε αυτή την τεχνητή (γιατί ήταν αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα και τους νόμους της Ρωσικής ιστορίας) πορεία των γεγονότων.
Έχοντας αποκαταστήσει την εξουσία και στερώντας από την ολιγαρχία από την πολιτική επιρροή, άλλαξε την κατεύθυνση του κινήματος της Ρωσίας - και η απειλή της κατάρρευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαφανίστηκε.
Αλλά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, δηλαδή της Μεγάλης Ρωσίας, δεν εξαφανίστηκαν - και εδώ ο Putin κατάφερε επίσης να αλλάξει την κατεύθυνση της κίνησης.
Η Ρωσία αντιμετώπισε δύο προκλήσεις: έχανε τον μετασοβιετικό χώρο γενικά και την Ουκρανία ειδικότερα.
Η πρόκληση της Ουκρανίας
Η Ουκρανία δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως ξεχωριστό κράτος - για την Ρωσία η Ουκρανία είναι δύο κράτη του ίδιου λαού.
Επιπλέον, κράτη είναι καταδικασμένα σε επανένωση με τη μία ή την άλλη μορφή - κατά την εικόνα του ενωσιακού κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, της Ευρασιατικής Ένωσης ή της πλήρους επανένωσης.
Όμως, τόσο οι πολιτικές της Δύσης όσο και η διάθεση της πλειοψηφίας της ουκρανικής ελίτ (εντελώς ολιγαρχική) οδήγησαν στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν μπορούσε πλέον να εμποδίσει ειρηνικά την Ουκρανία από την «απαγωγή από την Ευρώπη»: την ενσωμάτωση στην ΕΕ και μετά στο ΝΑΤΟ, θα έδινε τέλος στην επανένταξη των δύο κρατών αλλά ενός λαού.
Εξ ου και η Κριμαία, και μετά η έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Δύο χώρες ένας λαός Ουκρανία και Ρωσία
Ο αγώνας για την Ουκρανία αποδείχτηκε σκληρότερος και πιο περίπλοκος από όσο φανταζόταν η Ρωσική διοίκηση.
Συμπεριλαμβανομένου του ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ήδη εν μέρει μετατραπεί σε αντιρωσική.
Ωστόσο, η τραγωδία ενός σε μεγάλο βαθμό αδελφοκτόνου πολέμου -προς χαρά, προς όφελος και με την ενεργό υποστήριξη του ΝΑΤΟ - δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, δεν μπορούσε να προσποιηθεί ότι δεν υπήρχε «ουκρανικό ζήτημα» γι' αυτήν.
Η Ρωσία δεν μπορούσε να πει στην Δύση: «Πάρτε την Ουκρανία». Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για ολόκληρη τη ρωσική ιστορία - μια καταστροφή ακόμη μεγαλύτερη από την τραγωδία του 1991.
Ο Putin σίγουρα δεν είναι το άτομο που θα μπορούσε να το επιτρέψει.
O Putin θα έχει εμβληματική θέση.. στη ρωσική ιστορία
Σταματώντας την κατάρρευση της Ρωσίας που επέζησε μετά το 1991 και αρχίζοντας να συγκεντρώνει εκ νέου τα διαιρεμένα εδάφη, ο Putin έχει ήδη εξασφαλίσει μια εμβληματική θέση στη ρωσική ιστορία.
Αλλά η συνεισφορά του δεν περιορίζεται σε αυτό - στο επίκεντρο όλων βρίσκεται η αντίληψή του για τη Ρωσία ως έναν αυτάρκη πολιτισμό,, που πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί.
Αλλά η πραγματική σωτηρία του λαού είναι αδύνατη με την παρουσία μιας υπερεθνικής, αλλά ουσιαστικά αντεθνικής ελίτ - ολιγαρχικής, πολιτικής, πολιτιστικής.
Ο Putin Πρόεδρος έως το 2036
Η απελευθέρωση της Ρωσίας από την εξουσία τους σχετίζεται άμεσα με τα σχέδια του Putin στα δύο κύρια καθήκοντά του και απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί, γιατί μόλις ξεδιπλώνεται η διαδικασία σχηματισμού μιας νέας -πραγματικά εθνικής- ελίτ.
Ένα τέταρτο του αιώνα δεν είναι η ώρα για απολογισμό.
Όχι μόνο επειδή ο Putin μπορεί να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2036, αλλά η εποχή του θα συνεχιστεί...
Είναι αλήθεια ο Putin κατάφερε να φέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο ως μια μεγάλη υπερδύναμη την Ρωσία.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.