GuidePedia

0

Ειδικοί του χώρου της υγείας προβαίνουν σε εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 στην Τουρκία και διακινδυνεύουν να προβλέψουν ότι σύντομα η χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θυμίζει την κατάσταση που ζουν σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία… Μακάρι να σφάλουν, διότι το όποιο πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία υποχωρεί μπροστά σε μια τέτοια εν αναμονή τραγωδία. “Ούτε στον χειρότερο εχθρό σου” που λέει η γνωστή έκφραση…

Μιλώντας στο βαλκανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BIRN, ο Emrah Altındiş, Τούρκος καθηγητής του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ που προφανώς δεν κινδυνεύει να συλληφθεί για… τη διασπορά ψευδών και τρομολαγνικών ειδήσεων και σεναρίων από το “δημοκρατικό καθεστώς” της Άγκυρας, κάνει λόγο για “κατάσταση εκτός ελέγχου” και προειδοποιεί πως οι νεκροί θα είναι -καταρχήν- εκατοντάδες εάν δε ληφθούν ταχύτατα τα απαραίτητα μέτρα.

Εκφράζει ευθέως την υποψία ότι οι ανακοινώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας συνιστούν προπαγάνδα για να δοθεί η εντύπωση στον πληθυσμό ότι η κατάσταση ελέγχεται, με την -μάταιη- ελπίδα αποφυγής των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών.

Στην εξαιρετικά δυσμενή αυτή κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει το καθεστώς Ερντογάν που δεν έκρυβε την πεποίθησή του ότι η χώρα τελούσε υπό τη… υψηλή προστασία του Αλλάχ και είναι άτρωτη, έρχεται να προστεθεί η εξίσου δραματική οικονομική συγκυρία που δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια κινήσεων ενίσχυσης της οικονομίας.

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας έχει οδηγήσει το καθεστώς να “οδηγεί” τη χώρα κυριολεκτικά στα όρια, με τη στρατηγική αυτή να είναι όπως αποδεικνύεται “μη υπολογισμένου ρίσκου”. Πολύ συχνά, όταν η ανάληψη ρίσκου είναι αλόγιστη, έρχεται η ώρα που καταβάλεις βαρύτατο τίμημα.

Άλλος Τούρκος καθηγητής, ο Onur Başer, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, μιλώντας στη Deutsche Welle εκτίμησε ότι μπορεί να πληγούν ως 32 εκατομμύρια Τούρκοι, σχεδόν το μισό του πληθυσμού της χώρας, ένα νούμερο που αν επαληθευθεί, πιθανότατα αντιστοιχεί σε θανάτους που θα κυμανθούν από 150.000 ως και 600.000, στο πλέον δυσμενές σενάριο. Η εκτίμηση αυτή, κυριολεκτικά ζαλίζει…

Επιπρόσθετα, τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στην ανάγκη περίθαλψης για 1,6 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 640.000 θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας… Όχι οι υποδομές της Τουρκίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης δεν αντέχουν να σηκώσουν τέτοιο βάρος. Κι αν ο εξοπλισμός σε αναπνευστήρες δεν είναι επαρκής, τότε το ποσοστό θνησιμότητας μπορούν να ανέλθουν και στο 90%.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο επίπεδο της κοινωνίας στη Τουρκία, κυρίως όμως μεταξύ των ειδικών του τομέα της υγείας, ιατρών και νοσηλευτών, που παίζουν τη ζωή τους “κορώνα-γράμματα” για να βοηθήσουν τους αβοήθητους συμπατριώτες τους.

Μπορεί να καλούνται οι πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Όταν όμως δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους, εκ των πραγμάτων δεν πειθαρχούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της πανδημίας…

Ωστόσο, το ισλαμοφασιστικό καθεστώς δεν ανέχεται οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις -ψευδείς- ανακοινώσεις που αυτό έχει εγκρίνει και συλλαμβάνει όσους τολμούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη. Το καθεστώς Ερντογάν δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται επαρκώς τη σοβαρότητα της κοινωνικής δυσαρέσκειας στη χώρα που ίσως και να έχει λάβει χαρακτηριστικά οργής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούμε ενδεχομένως προ τεραστίων εκπλήξεων στην επόμενη κάλπη. Εναλλακτικά, θα μπαίναμε στον πειρασμό να μιλούσαμε ακόμα και για… προφητική χρησιμοποίηση μέσω κινουμένων σχεδίων του απαγχονισμού του Αντνάν Μεντερές…

Τον… “γρουσούζικο”, λόγω αριθμού, 13ο πρωθυπουργό της Τουρκίας από τη χούντα του 1960. Οι χούντες εξάλλου, πάντα… έσωζαν την Τουρκία και την επανέφεραν στην κανονικότητα. Του φόρτωσαν σε δίκη-παρωδία μέχρι και τα “Σεπτεμβριανά” κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης…

Τον καταδίκασαν τελικά τέσσερις φορές σε θάνατο δι’ απαγχονισμού και τον εκτέλεσαν στη νήσο Ιμραλί, εκεί όπου κρατείται ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν, τον Σεπτέμβριο του 1961. Το αν το “έπιασε το υπονοούμενο” ο Ερντογάν και το σινάφι του, είναι άλλη ιστορία. Το σενάριο το έχουμε πάντως ξαναγράψει…

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top