Αντιφατικά μηνύματα στέλνουν τα Σκόπια στην Αθήνα στο πλαίσιο του ανοίγματος που επιχειρεί στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι η διαδικασία ομαλοποίησης της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα θα διευκολύνει τις προσπάθειες επίλυσης και του θέματος της ονομασίας.
Παρά τις ελληνικές κινήσεις καλής θέλησης και την υιοθέτηση πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) έστω και χαμηλής πολιτικής, δεν έχει υπάρξει «φως» από την άλλη πλευρά ότι η διαδικασία αυτή δεν θα εξαντληθεί στα ΜΟΕ και σε ανταλλαγές επισκέψεων που απλώς βελτιώνουν το κλίμα αφήνοντας στο «ράφι» το θέμα της ονομασίας.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συνεχίζει την πολιτική των επαφών με το αλβανικό στοιχείο, που από υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου είχε θεωρηθεί ως χρήσιμο εργαλείο για πίεση και εκ των εσύ προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Nikola Gruevski, για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον αρχηγό του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI, Ali Ahmeti. Ο κ. Ahmeti θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Musa Xhaferi και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Fatmir Besimi.
Η ονομασία ως εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών
Με τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια να προγραμματίζονται κατ' αρχήν για τις 24 Απριλίου, το θέμα της ονομασίας μπαίνει και πάλι στην προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων και εκτός από τις συνήθεις κορώνες ακούγονται όλο και πιο έντονα οι φωνές που ζητούν τη λύση της εκκρεμότητας με την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στην ευρωατλαντική πορεία της.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πάντως, καθώς, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική προεργασία και πρόοδος πριν από τις εκλογές στα Σκόπια, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αμέσως μετά τις εκλογές να βρεθεί λύση στο χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο και του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, στην Βαρσοβία. Τότε εφόσον η εκλογική διαδικασία στα Σκόπια έχει εξελιχθεί ομαλά, η πίεση θα στραφεί και πάλι στην Αθήνα για να αποδεχθεί την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ ακόμη και με άλυτο το ονοματολογικό.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους ισχύος, εκμεταλλευόμενη το βέτο της»
Ο υπουργός Εξωτερικών, Nikola Poposki, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του δήλωσε ότι υπάρχει μια θετική πορεία με την ανταλλαγή των διμερών επαφών, τα ΜΟΕ και τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ, αλλά πρόσθεσε ότι «ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ότι δηλαδή αυτή η θετική τάση από μόνη της επαρκεί για την επίλυση του θέματος της ονομασίας». Ο κ. Poposki δήλωσε ότι η πΓΔΜ θέλει τη λύση του προβλήματος της ονομασίας στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους ισχύος, εκμεταλλευόμενη το βέτο της.
Έκρυθμο σκηνικό
Πάντως, το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια κάθε άλλο παρά έχει ξεκαθαρίσει, καθώς ο μεν Nikola Gruevski κατηγορεί τον βασικό αντίπαλο του τον αρχηγό του SDSM, Zoran Zaev, ότι επιχειρεί να βρει προσχήματα αναβολής των εκλογών για να αποφύγει μια νέα ήττα και μάλιστα σε εκλογές υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Zaev να απαντά ότι θα λάβει μέρος σε εκλογές μονό όταν εξασφαλίσουν εγγυήσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Ο Zoran Zaev και το κόμμα του απέχουν από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, έχοντας καταγγείλει νοθεία στις τελευταίες εκλογής, ενώ με στοιχεία από τηλεφωνικές υποκλοπές έχει αποκαλύψει ένα πραγματικά σκοτεινό, πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά, παρακράτος που λειτουργεί γύρω από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
Ο Zoran Zaev, σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Kapital» πάντως, κράτησε επιθετική στάση στο θέμα της ονομασίας, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν έχει επίσημη ενημέρωση και το μόνο που γνωρίζει είναι όσα αποκαλύφθηκαν με τη δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καταγγέλλοντας και πάλι τον Gruevski για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις...
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν οι τοποθετήσεις δυο συγκυβερνώντων κομμάτων του αλβανικού DUI και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο πρόεδρος του DUI, Ali Ahmeti, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του τόνισε ότι η χωρά δεν έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. λόγω του προβλήματος της ονομασίας, αλλά εκτίμησε ότι η εξεύρεση συμβιβασμού είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για ένα περίπλοκο και συναισθηματικό πρόβλημα, που εμποδίζει τις λογικές προσεγγίσεις. Όμως ο κ. Ahmeti δήλωσε ότι προς το παρόν η χώρα έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει και θα ασχοληθεί με το θέμα της ονομασίας αργότερα, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ljubisav Ivanov, υποστήριξε ότι η σκοπιανή πλευρά έχει επιδείξει την πιο εποικοδομητική στάση που ήταν δυνατόν να υιοθετηθεί, άλλα η Ελλάδα είναι αυτή που δεν επέτρεψε την πρόοδο.
Ο κ. Ivanov όμως εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα υπάρχει πιο ειλικρινής στάση και έτσι μετά τις εκλογές του Απριλίου ο Gruevski θα ασχοληθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος.
Δημοσίευση σχολίου