Για την επιβίωσή του ο ηγέτης ενός κράτους, μπορεί να συμμαχήσει ακόμη και με τον ορκισμένο εχθρό του, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τον σκοπό του.
Απελπισμένος ο Άσαντ ζητάει τη βοήθεια του Ισραήλ για να νικήσει τους τζιχατζιστές
Αυτό έχοντας κατά νού ο Σύριος Άσαντ, βλέποντας τους τζιχατζιστές να κατακτούν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας του το Χαλέπι, την ώρα που οι σύμμαχοί του Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, αποδεικνύοται στα πεδία των μαχών ανεπαρκείς για να τους αναχαιτίσουν, επιχειρεί σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, να προσεταιριστεί το Ισραήλ....
Σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από το Ισραήλ βοήθεια για την αντιμετώπιση της προέλασης των αντιπολιτευόμενων ισλαμιστικών ανταρτικών ομάδων που πολιορκούν τις δυνάμεις του, όπως ανέφερε η σαουδική αραβική εφημερίδα Elaph το βράδυ της Δευτέρας.
Αποκαλώντας το "μια αξιοσημείωτη εξέλιξη", η Elaph επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών που αποκάλυψε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που επιτίθενται στις δυνάμεις του.
Ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε στην Elaph ότι το μήνυμα μεταδόθηκε σε ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας μέσω ενός συμμάχου του Άσαντ στην Ευρώπη.
Οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι Ισραηλινοί
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Ισραήλ απάντησε δηλώνοντας ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει στη Συρία, αλλά ότι θα απαιτούσε πρώτα την απέλαση όλων των ιρανικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτοφυλακών από τη Συρία, προτού εξετάσει οποιαδήποτε βοήθεια.
Ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, πολλές που χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από εξωτερικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση πριν από αρκετές ημέρες με επίκεντρο την ανακατάληψη του Χαλεπίου και των χωριών του.
Οι ομάδες, υπό την ηγεσία του HTS, κατάφεραν να καταλάβουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Χαλεπίου προχωρώντας προς άλλες συριακές πόλεις και κωμοπόλεις, προτού αναχαιτιστούν από τις δυνάμεις του Άσαντ που ανασυγκροτήθηκαν με την υποστήριξη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως από τις περιοχές γύρω από το Χαλέπι που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με αναφορές, ο συριακός στρατός δεν ήταν πολύ παρών στη Χάμα πριν από την επίθεση, με ιρανικά στοιχεία και πολιτοφυλακές να έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία εκεί.
Κομβικός ο ρόλος των Κούρδων στην περιοχή για το Ισραήλ
Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Gideon Sa'ar δήλωσε ότι το Ισραήλ βλέπει τους Κούρδους ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή.
«Ο κουρδικός λαός είναι ένα σπουδαίο έθνος, ένα από τα μεγάλα έθνη χωρίς πολιτική ανεξαρτησία», είπε ο Σαάρ στην τελετή παράδοσης για την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εξωτερικών. «Είναι ο φυσικός μας σύμμαχος».
Ο Sa'ar είπε επίσης ότι το Ισραήλ «πρέπει να απλώσει και να ενισχύσει τους δεσμούς μαζί του».
Μέχρι στιγμής, οι κουρδικές αντιστασιακές ομάδες έχουν εστιάσει σε μεγάλο βαθμό την προσοχή τους στην καταπολέμηση των ισλαμιστικών ανταρτικών ομάδων που τους απειλούν και στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας σε περιοχές που κυριαρχούν οι Κούρδοι ενάντια σε ομάδες της αντιπολίτευσης που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, όπως ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) και το HTS.
Την ώρα του Τύπου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια ομάδα αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία των Κούρδων, ανακοίνωσαν ότι είχαν ξεκινήσει μια επιχείρηση με στόχο την κατάληψη επτά χωριών στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, τα οποία προηγουμένως κατείχε ο Άσαντ με τη βοήθεια Ιρανικές πολιτοφυλακές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του «παρακολουθεί συνεχώς» την κατάσταση στη Συρία και ενεργεί με τρόπο που προστατεύει τα συμφέροντα του Ισραήλ.
"Μύλος" η κατάσταση στη Συρία
Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύπλοκη και τραγική ταυτόχρονα.
Η Τουρκία στηρίζει ακρεφνώς τους Τζιχατζιστές που έχει βάλει ως "εμπροσθοφυλακή", προκειμένου αφενός να ικανοποιήσει τους γεωπολιτικούς στόχους που επιτάσει ο Τουρκικός "Μυστικός όρκος" με την κατάληψη του Χαλέπι και αφετέρου να διαλύσει τους Κούρδους του YPG, ώστε να μην αποτελούν απειλή μελλοντικά για την ίδρυση Κουρδικού κράτους με τη στήριξη ΗΠΑ-Ισραήλ.
Στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Συρία πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τράμπ, για τον οποίο πιστεύουν ότι θα στηρίξει τους Κούρδους του YPG και ενδεχομένως μαζί με το Ισραήλ τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στην περιοχή.
Ο Άσαντ από την πλευρά του αντιλαμβάνεται πως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσική βοήθεια προς τον στρατό του χωρίς να είναι αμελητέα δεν είναι σημαντική σε τέτοιο βαθμό που να έφραζε τον δρόμο στους τουρκόφιλους τζιχατζιστές, ενώ παράλληλα μειωμένη είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η αντίδραση στα πεδία των μαχών των συμμάχων του Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).
Οι Κούρδοι του YPG από την πλευρά τους, τάσσονται επί του παρόντος με το μέρος του Άσαντ, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν από τους τζιχατζιστές, μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του Προέδρου στις ΗΠΑ ο Τράμπ, οπότε και ευελπιστούν όχι άδικα σε βοήθεια-παρέμβασή του υπέρ τους.
Μεγάλοι χαμένοι είναι Ρωσία και Ιράν, που βλέπουν σε πιθανή ολοκληρωτική ήττα του Άσαντ και πτώση του, να χάνουν το έρισμα τους στη Συρία.
Το Ισραήλ από την πλευρά του ξεδόντιασε την επιρροή του Ιράν στη Μ.Ανατολή σε σημαντικό βαθμό, διαλύοντας κυριολεκτικά τη Χαμάς και αποδυναμώνοντας σε μεγάλο βαθμό την Χεζμπολάχ και τηρεί στάση αναμονης για τα τεκταινόμενα στη Συρία.
Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι ο Άσαντ είναι αδύνατον να ικανοποιήσει τον Ισραηλινό όρο για εκδίωξη των IRGC από τη Συρία, οπότε και σε πρώτο χρόνο δεν αναμένουμε στρατιωτική παρέμβαση του IDF.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου