ΣΤΕΛΛΟΥ ΒΑΝΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που έως τώρα οδήγησαν στην κατάληψη μεγάλου μέρους του Χαλεπίου από τους αντάρτες, ενώ επεκτάθηκαν στην πόλη Χάμα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν και τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, Σουντανί. Σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία, ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν τη στήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την επιδίωξή της για μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη εμπλοκής του καθεστώτος Άσαντ στη διαδικασία πολιτικής λύσης και τη συνέχιση της αποφασιστικής στάσης της Τουρκίας στον αγώνα κατά του PKK.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και με τους ομολόγους του, της Ισπανίας και της Ιορδανίας.
Στη Ντόχα αναμένεται να πραγματοποιηθεί, στο τέλος της εβδομάδας, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, ενώ προηγουμένως η επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, στην Άγκυρα ήταν πιο έντονη από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με πηγές του Middle East Eye, οι Ιρανοί κατηγόρησαν την Τουρκία ότι υποστηρίζει αντάρτικες ομάδες, ενώ ο Χακάν Φιντάν κατέκρινε τη μη συμμετοχή του καθεστώτος Άσαντ στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
“Κινητικότητα” στην πόλη Μανμπίτζ
Οι αντάρτες της HTS (Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ) έχουν προωθηθεί στις βόρειες συνοικίες της Χάμα, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για αποχώρηση του συριακού στρατού από στρατηγικά σημεία της πόλης. Σημαντικές είναι οι εξελίξεις γύρω από τη Μανμπίτζ, όπου ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SMO) ετοιμάζεται για επιχείρηση, με πιθανή υποστήριξη της HTS.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις στη Χαν Αλ-Άσαλ. Η Ρωσία θεωρεί ότι οι επιθέσεις των ανταρτών παραβιάζουν τη συριακή κυριαρχία, ενώ συνεχίζει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές (η Ρωσία)
Το Ιράν ανησυχεί για τις εξελίξεις, αναφέροντας ότι μπορεί να στείλει στρατό στη Συρία. Το Ιράκ δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει αμέτοχο, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις “εθνοκάθαρσης”. Παράλληλα, η συριακή κυβέρνηση, με τη στήριξη της Ρωσίας, έχει στείλει ενισχύσεις στη Χάμα, αναπτύσσοντας στρατιωτικές μονάδες.
Η σιωπή της Ουάσινγκτον
Στη Συρία, η στάση των ΗΠΑ, πιθανόν να μην σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά η ανάληψη του Τραμπ στην προεδρία τον Ιανουάριο, ενδέχεται να επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική. Ο Τραμπ έχει εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεσή του να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα στους συμμάχους και αναμονή για πιο ξεκάθαρη στάση.
Παράλληλα, η απερχόμενη διοίκηση των ΗΠΑ επικεντρώνεται περισσότερο στην κρίση στη Γάζα και στις σχέσεις με το Ιράν. Η αναμονή αλλαγής ηγεσίας δημιουργεί ένα κενό δράσης, το οποίο ενδέχεται να “αξιοποιούν” η Ρωσία και το Ιράν.
Ο ρόλος του Ισραήλ στην Συρία
Το Ισραήλ ακολουθεί πολιτική “μη εμπλοκής” στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας, αν και οι στρατιωτικές του ενέργειες δείχνουν άμεση παρουσία στην περιοχή. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν παραδέχεται επισήμως τις επιθέσεις, αναγνωρίζει όμως τον στρατηγικό του ρόλο, αποτρέποντας τις απειλές από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στις εξελίξεις στη Γάζα. Πρόσφατα, ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, επισκέφθηκε μυστικά την Τουρκία, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, και συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, Ιμπραήμ Καλίν, σύμφωνα με πηγές που είναι ενημερωμένες για το θέμα. Ο διευθυντής της Shin Bet συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς και τη δυνατότητα τουρκικής διαμεσολάβησης, γεγονός που η Shin Bet αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά όμως δεν διέψευσε.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Αλ-Άραμπι Αλ-Τζαντίντ” αναφέρει ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία, με τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet, θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου