Βαγγέλης Σαρακινός
Αποσύρονται σταδιακά από την συριακή μεθόριο οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της YPG, στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ-Ερντογάν για τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στα σύνορα με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, οι πιστές στη Δαμασκό συριακές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρηση ανακατάληψης της επαρχίας Ιντλίμπ, παρά την αντίσταση των τζιχαντιστών και Σύρων αντικυβερνητικών ανταρτών.
Την απόσυρση των Κούρδων πολιτοφυλάκων ανακοίνωσαν οι τοπικές κουρδικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι αυτή γίνεται σε μια μεθοριακή λωρίδα το πλάτος της οποίας κυμαίνεται από πέντε έως 14 χιλιόμετρα. Όπως μάλιστα δήλωσε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων , ραχοκοκκαλιά των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, η “ζώνη ασφαλείας” που δημιουργείται μέσα στη Συρία περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές και στρατιωτικές θέσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη μεθοριακή ζώνη δεν εντάσσονται πόλεις και χωριά, που η πλειονότητα των κατοίκων τους είναι κουρδικής καταγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι οι δυνάμεις της YPG, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, ένα πολύ μεγάλο τμήμα της βόρειας και ανατολικής Συρίας, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη που είχε κατακτήσει το Ισλαμικό Κράτος.
Στην ανακοίνωσή τους, οι κουρδικές αρχές αναφέρουν ότι τα πρώτα βήματα αποχώρησης έγιναν στον τομέα του Ρας αλ-Αΐν «με την άρση αναχωμάτων και την απόσυρση ορισμένων μονάδων των YPG, καθώς και βαρέων όπλων».Επισημαίνουν μάλιστα, ότι με αυτήν την απόφασή τους, οι YPG αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν με πολύ σοβαρό τρόπο «την επίτευξη μιας λύσης μέσω του διαλόγου».
Ο διπλός στόχος του Ερντογάν
Η “ζώνη ασφαλείας” αποφασίστηκε μετά τις τουρκικές απειλές για νέα γενικευμένη επίθεση εναντίον κουρδικών θέσεων στα ανατολικά του Ευφράτη, αλλά και μετά από αρκετές παλινωδίες του Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και τον ρόλο του Ερντογάν στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί την YPG προέκταση του PKK στη Συρία και επομένως “τρομοκρατική οργάνωση ”. Αντιθέτως, για τους Αμερικανούς και πολλούς Ευρωπαίους, οι Κούρδοι Πολιτοφύλακες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί τους, καθώς σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ερντογάν ζητά βεβαίως την “ζώνη ασφαλείας” με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας έναντι των “Κούρδων τρομοκρατών”. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, όπως τον κατηγορούν συριακές ΜΚΟ, χρησιμοποιεί τα εδάφη που κατέλαβε στη βόρεια Συρία για την μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων που απελαύνονται κυρίως από την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τα μέσα Ιουλίου έχουν απελαθεί από την Κωνσταντινούπολη, αρχικά σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, περισσότεροι από 20.000 παράνομοι μετανάστες, ανάμεσά τους και πρόσφυγες από την Συρία. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για την μετεγκατάσταση Σύρων που έχουν καταγραφεί αρχικά εκτός της Κωνσταντινούπολης, αλλά κατέφυγαν τελικά στην οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας.
Αν και οι Σύροι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι σε καθεστώς προσωρινής προστασίας, μετά την αποδοκιμασία στις δημοτικές εκλογές, ο Ερντογάν άλλαξε πολιτική και οι αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας εναντίον τους. Σε αυτό συντελεί και η λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία έχει αυξηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Go west Άσαντ
Η “ζώνη ασφαλείας” μπορεί να είναι για τον Ερντογάν σωτήρια από πολλές απόψεις, διαφωνούν όμως με αυτήν η Δαμασκός και η Μόσχα, αν και η δεύτερη μάλλον την έχει αποδεχθεί σιωπηρά, όπως είχε κάνει και παλιότερα με την εισβολή στο Αφρίν. Την ίδια ώρα πάντως, η Ρωσία στηρίζει ενεργά την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στην βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ.
Με την κατάληψη μάλιστα της στρατηγικής σημασίας πόλης Χαν Σεϊχούν, οι συριακές δυνάμεις επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν τον δίαυλο σύνδεσης της Δαμασκού με το Χαλέπι, δημιουργώντας έναν ασφαλή άξονα για το καθεστώς στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται, ωστόσο, καθώς ένα μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και κάποιοι τομείς στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκειας παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, του πρώην κλάδου της αλ-Κάιντα στη Συρία.
Στην περιοχή παραμένουν όμως και φιλοτουρκικές οργανώσεις Σύρων ανταρτών, καθώς και τουρκικές δυνάμεις, η εμπλοκή των οποίων έφερε σε αντιπαράθεση την Άγκυρα με την Μόσχα. Στις έντονες τουρκικές αντιδράσεις για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιντλίμπ το Κρεμλίνο απάντησε πάντως, ότι ο Πούτιν κατανοεί τις ανησυχίες του Ερντογάν, αλλά ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανησυχεί και ο ίδιος για τις επιθέσεις που εξαπολύουν μαχητές που εδρεύουν στην συγκεκριμένη επαρχία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτοί οι μαχητές πρέπει να εξαλειφθούν.
Με απλά λόγια το Κρεμλίνο έκανε σαφές ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών στην Ιντλίμπ δεν είναι αντίθετη με την έτσι κι αλλιώς ανενεργή συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην περιοχή. Και προφανώς έστειλε και το μήνυμα ότι η “παραβίαση” της συριακής επικράτειας στα ανατολικά, με την δημιουργία της “ζώνης ασφαλείας”, θα πρέπει να ισοσκελιστεί με κάποια οφέλη για τον Άσαντ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου