από Μπουράκ Μπεκντίλ
Το στρατηγικό μέρος της συμφωνίας αναφέρει ότι η Γαλλία θα σπεύσει να βοηθήσει στρατιωτικά την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης τρίτης χώρας στην Ελλάδα. Η ρήτρα προσθέτει ότι "ακόμα και αν ο επιτιθέμενος είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ".
Το σύμφωνο σήμανε συναγερμό στην Άγκυρα. Η Τουρκία καταδίκασε τη συμφωνία, μαζί με "τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδος" και ανέφερε ότι το σύμφωνο αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν ανέφερε γιατί η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα όταν αγοράζει φρεγάτες, υποβρύχια και άλλες ναυτικές πλατφόρμες.
Θα πρέπει κανείς να ρωτήσει τους Τούρκους γιατί είναι αναστατωμένοι για μια στρατιωτική συμφωνία μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας που αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία και της Τουρκίας, εδώ και δεκαετίες, αγοράζοντας φρεγάτες και υποβρύχια από τη Γερμανία;
Το αναδυόμενο στρατιωτικό σύμφωνο εντός του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν οι σύμμαχοι Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία, είναι άσχημα νέα για την Τουρκία -- δηλαδή, εάν ο Πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να πυροδοτήσει εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής του πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική διπλωματία έχει κάνει μια σειρά από έξυπνες κινήσεις στη δύσκολη σκακιέρα που ονομάζεται Αιγαίο. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα ολοένα και πιο πιεστικά προβλήματα της Τουρκίας στο εσωτερικό και στα ξένα μέτωπα, θα περιορίσουν την επιθετικότητα του Ερντογάν μόνο σε «επιθετική ρητορική» και θα αποκλείσουν την «επιθετική δράση».
Στις αρχές Οκτωβρίου, Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν στρατηγική στρατιωτική συμφωνία με την οποία η Ελλάδα θα αγοράσει από τη Γαλλία τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες κλάσης Μπελχάρα και τρεις κορβέτες κλάσης Gowind. Η παράδοση των πλοίων, πιο προηγμένη από οποιαδήποτε άλλη στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024. Αυτό είναι το μέρος απόκτησης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το στρατηγικό μέρος της συμφωνίας αναφέρει ότι η Γαλλία θα έρθει στη βοήθεια της Ελλάδας στρατιωτικά (και αντίστροφα) σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα -- ακόμα και αν ο επιτιθέμενος είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το όνομα της Τουρκίας χωρίς να το κατονομάσει. Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε το σύμφωνο στις 7 Οκτωβρίου.
Το σύμφωνο σήμανε συναγερμό στην Άγκυρα. Η Τουρκία καταδίκασε τη συμφωνία, μαζί με "τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδος" και ανέφερε ότι το σύμφωνο αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν ανέφερε γιατί η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα όταν αγοράζει φρεγάτες, υποβρύχια και άλλες ναυτικές πλατφόρμες. Αντίθετα, η επίσημη τουρκική δικαιολογία για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 ήταν ότι «κάθε κυρίαρχο έθνος πρέπει να έχει την ελευθερία να αγοράσει κάθε οπλικό σύστημα της επιλογής του».
Θα πρέπει κανείς να ρωτήσει τους Τούρκους γιατί είναι αναστατωμένοι για μια στρατιωτική συμφωνία μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας που αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία και της Τουρκίας, εδώ και δεκαετίες, αγοράζοντας φρεγάτες και υποβρύχια από τη Γερμανία;
Στις 16 Οκτωβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον, υπέγραψε την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Μπλίνκεν για τον τρίτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Το νέο σύμφωνο επεκτείνεται σε αυτό που υπέγραψε στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και θα δώσει στις ΗΠΑ αυξημένη πρόσβαση σε δύο βάσεις στην κεντρική Ελλάδα και μία στην Αλεξανδρούπολη κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Εκτός από αυτά, οι ΗΠΑ λειτουργούν επίσης μια μόνιμη ναυτική βάση στη Σούδα, στην Κρήτη, μια βασική ικανότητα προβολής δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων MDCA, Έλληνες αξιωματούχοι ενδέχεται να πείσουν το μέχρι στιγμής απρόθυμο στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ να δημιουργήσει βάσεις σε κάποια από τα ελληνικά νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία.
Η ανανέωση του Ελληνο-Αμερικανικού. Το MDCA έλαβε χώρα 17 μήνες μετά από μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη στη Θράκη, κοντά στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το νέο MDCA ενδέχεται να ανεβάσει τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε πρωτοφανές επίπεδο.
Αλλά η Ουάσιγκτον δεν θεώρησε ισχυρή τουρκική αντίδραση;
"Δεν θα παρασυρθεί σε θεωρίες συνωμοσίας του είδους "οι Αμερικανοί φοβόντουσαν την αντίδραση της Τουρκίας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δένδιας. "Εάν η αντίδραση της Τουρκίας ήταν τόσο σημαντική, δεν θα επέλεγαν την Αλεξανδρούπολη για στρατιωτική βάση, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ούτε θα είχαν ναυτική βάση στη Σούδα της Κρήτης, ένα νησί στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου".
Υπάρχουν αποδείξεις για να υποστηρίξεις την εξήγηση του Δένδια. Οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση προσγείωσης στην Ελλάδα, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβρη στην Αλεξανδρούπολη -- την ίδια τοποθεσία που απέχει "λίγα χιλιόμετρα" από τα τουρκικά σύνορα. Η κίνηση του αμερικανικού στρατού φαίνεται να έχει δύο στόχους: Χτίζει μια αντιρωσική παρουσία στα Βαλκάνια και στοχεύει επίσης να στείλει ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν την Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα.
Μεγάλος αριθμός ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), αρμάτων μάχης και τμημάτων πυροβολικού αναμένεται να φτάσουν στο ελληνικό λιμάνι τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο εκτεταμένου στρατιωτικού φορτίου πρωτοφανούς κλίμακας, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ. Η αποστολή θα αποτελέσει μέρος άσκησης αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ η οποία θα λάβει χώρα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη για αύξηση της στρατιωτικής επιρροής στα Βαλκάνια.
Επιπλέον, στις 25 Οκτωβρίου, ο Δένδιας συνυπέγραψε διμερή συμφωνία συνεργασίας με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρους, στο Λονδίνο. Η συμφωνία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.
Η δυτική αμυντική ασπίδα για την Ελλάδα αναδύεται σε μια εποχή που τα εσωτερικά και ξένα προβλήματα της Τουρκίας βαθαίνονται. Η τουρκική λίρα, από τα τέλη Μαρτίου, έχει υποτιμηθεί κατά ένα τρίτο έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια εκτοξεύονται κοντά στο 20%. Υπάρχουν 10 εκατομμύρια άνεργοι στη χώρα. Από αυτούς που κερδίζουν μισθό, σχεδόν οι μισοί παίρνουν τον κατώτατο μισθό των 294 δολαρίων το μήνα.
Στρατιωτικά μιλώντας, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν ήταν ποτέ τόσο αδύναμη σε δύναμη πυρός. Απομαγνητευμένα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, η Άγκυρα αμφιταλαντώνεται μεταξύ των παλαιότερων F-16 και μιας επιλογής ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Και οι δύο είναι μεγάλοι άγνωστοι.
Η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο μετατοπίζεται προς όφελος της Ελλάδας. Ναι, ο Ερντογάν θα «γαβγίζει» πάντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αλλά με τη νέα ισορροπία να διαμορφώνει τη γεωστρατ στρατηγική, δεν θα είναι πλέον σε θέση να δαγκώσει.
*Ο Μπουράκ Μπεκντίλ, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας, απολύθηκε πρόσφατα από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια, επειδή έγραψε στο Gatestone τι λαμβάνει χώρα στην Τουρκία. Είναι συνεργάτης στο Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.
Δημοσίευση σχολίου