Σε αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν σάλο προχώρησε ο θεωρητικός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε μία συνέντευξη πραγματικά ποταμό, είπε πως ο καλύτερος σύμμαχος στην περιοχή για τον Ελληνισμό είναι το Ισραήλ, ενώ ανέφερε πως δεν είναι ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ.
H αλήθεια είναι πως το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας στην ελληνοτουρκική διένεξη είναι ξεκάθαρα η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία 30 χρόνια. Οι Αμερικανοί, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, παίζουν το ίδιο βιολί προτρέποντας τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Τουρκία, προσποιούμενοι άγνοια ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι, πάντα, μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έπραξαν και οι ίδιοι το 1983.
Είναι που το έχουμε αναφέρει πολλάκις. Υπάρχει φοβικό σύνδρομο από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, όμως επιτέλους θα πρέπει αυτό να ξεπεραστεί.
Μπορεί η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ να δημιουργήσει μια κρίση; Η ερώτηση έχει τεθεί πολλές φορές, αλλά η απάντηση έχει μεγαλύτερη αξία σήμερα λόγω των αυξημένων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση, βέβαια, δεν είναι δύσκολη, εκτός εάν κάποιος πάσχει από φοβικό σύνδρομο, γιατί η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι, πάνω απ’ όλα μια μονομερής πράξη.
Ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ερντογάν όταν δεν προέβλεψε την ευφυή κίνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 134 ανακηρύξεις ΑΟΖ στον πλανήτη Γη και όλες αυτές ήταν μονομερείς πράξεις.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κάποια κρίση στις διμερείς σχέσεις γειτονικών κρατών λόγω μονομερούς ανακήρυξης.
Η συνέντευξη:
Ο Δρ. Καρυώτης αναφέρθηκε στο συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου, όπου τα συμφέροντα συνεχώς αλλάζουν, διαπλέκονται και οι συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται διαρκώς, με την Κύπρο να βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο.
Ο θεωρητικός της κυπριακής ΑΟΖ στην ερώτηση το εάν η Κύπρος θα επωφεληθεί από τα ενεργειακά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ή αν κρατά μια «ωρολογιακή βόμβα», ανέφερε ότι θεωρεί πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Κύπρος πρόκειται να βγει πολλαπλώς ωφελημένη, καθώς όταν η Κύπρος επί Τάσσου Παπαδόπουλου, το 2004, διαθέτοντας ελάχιστες δυνάμεις, βρήκε το σθένος να προχωρήσει στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), χωρίς να συμβεί απολύτως τίποτα με την Άγκυρα, κάτι για το οποίο ακόμα η Ελλάδα εμφανίζεται ως και απρόθυμη να πράξει.
Εν συνεχεία προβήκαμε στις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με τους νυν γεωπολιτικούς εταίρους μας, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς υφίσταται μεγάλος πλούτος υδρογονανθράκων στην περιοχή. Δυστυχώς όλες διαδοχικά οι ελληνικές Κυβερνήσεις και η τωρινή εξακολουθούν να μην ανακηρύττουν ελληνική ΑΟΖ, ενώ από την διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και μετά κάθε κυπριακή Κυβέρνηση ζητά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα (στο Καστελόριζο περίπου), ωστόσο η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να αρνείται αυτό, αναφέρει το newsitcy.
Οι Τούρκοι παριστάνουν τους Κινέζους
Η Άγκυρα ακολουθώντας την τακτική που εφαρμόζει το Πεκίνο στην νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο παρά το ότι κατέχει τεράστιες θαλάσσιες ζώνες, πήρε υπό τον έλεγχό του επιπλέον κομμάτια ΑΟΖ γειτονικών κρατών του.
Εν συνεχεία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η Κίνα έχασε, αλλά «κωφεύει», μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις. Αυτή λοιπόν την στιγμή ο Ερντογάν παριστάνει τον Κινέζο, φτάνοντας στο σημείο να απειλεί από χθες ανοικτά την Ελλάδα, αν δεν προβεί σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, φθάνοντας μέχρι την Λιβύη, μέσω Κρήτης, εξωφρενικές καταστάσεις.
Μέσω της αγοράς του πλωτού γεωτρύπανου, του «Πορθητή» επιχειρούν ουσιαστικά εκφοβισμό, ειδικά της Λευκωσίας, η οποία όμως αντιδρώντας σωστά, όπως κρίνει ο Δρ. Καρυώτης, συνεχίζει απρόσκοπτα με αδειοδοτήσεις τεμαχίων της ΑΟΖ της σε ισχυρές διεθνείς κοινοπραξίες, με ακόμα πιο ισχυρά κράτη από πίσω.
Η Τουρκία δεν υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας, λόγω ΑΟΖ, με τα δύο κύρια σημεία να αποτελούν τα δικαιώματα των νησιών και τα ζητήματα αλιείας, δεν ήταν θέμα υδρογονανθράκων. Εξάλλου, οι Τούρκοι γνωρίζουν βάσει έκθεσης της CIA ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν μεγάλα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε αντίθεση με την Κύπρο, στο τρίγωνο Καστελόριζου – Κύπρου – Κρήτης, όπου θα ενώνονται η κυπριακή ΑΟΖ με την ελληνική εφόσον αυτή ανακηρυχθεί κάποια στιγμή, καθώς και σε κάποια σημεία στην πλευρά του Ιονίου.
Βάσει προεργασίας του τέως Υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας Ιωάννη Μανιάτη, έγινε μονομερής διευθέτηση εν μέρει με την Λιβύη, για δύο οικόπεδα, όπου με βάση τη μέση γραμμή, όπου καλύπτεται και η Γαύδος, έχουν δοθεί αυτά τα οικόπεδα σε κοινοπραξία της ExxonMobil και της Total. Οι δύο διακεκριμένοι καθηγητές κ.κ. Κωνοφάγος και Φώσκολος κάνουν λόγο για υπερ-κοιτάσματα στην εν λόγω περιοχή παρόμοια με αυτά του αιγυπτιακού Ζορ.
Αναφορικά με τις διατυπωθείσες απειλές εκ μέρους του Ερντογάν, ενώ επίκειται γεώτρηση στο τεμάχιο «10» της Κυπριακής ΑΟΖ, από την κοινοπραξία Exxon Mobil/Qatar Petroleum, ο Δρ. Καρυώτης έκανε λόγο για λόγια που προκαλούν εντυπώσεις.
Η κουβέντα αμέσως γύρισε κατόπιν στα των Τριμερών συνεργασιών Κύπρου και Ελλάδος, με Αίγυπτο και Ισραήλ, αντιστοίχως, με τον Δρ. Καρυώτη να αναφέρει πως ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Κύπρου και της Ελλάδος κατ΄επέκτασιν είναι σήμερα το Ισραήλ. Πλέον μάλιστα, όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί τον «φιλόδοξο», αλλά εφικτό, αν και με δυσκολίες αγωγό Φ.Α. EastMed, που θα ενώνει Ισραήλ, Κύπρο (δυνητικά και Αίγυπτο), Ελλάδα και Ιταλία, προκειμένου η Ε.Ε. να καταστεί αρκούντως πιο αυτόνομη από την ρωσική εξάρτηση σε πηγές ενέργειας.
Ο Δρ. Καρυώτης, αναφέρει πως η Αθήνα εδώ και δεκαετίες διακατέχεται από ένα «φοβικό σύνδρομο» έναντι της Άγκυρας, η οποία σημειωτέον ουδέποτε απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο αν ανακηρύξει δικιά της ΑΟΖ, κάτι το οποίο έχει πράξει φερειπείν με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 ν.μ. στα 12. Υπάρχουν 138 κράτη που έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ, κανένα όμως κράτος από αυτά δεν έχει κηρύξει πόλεμο σε άλλο, οπότε μιλούμε καθαρά για φοβικό σύνδρομο.
Σε ερώτηση που έθεσα στον Αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν του είπα υποψιάζομαι ότι θα είστε ο νέος ηγέτης της Ελλάδας, θα ανακηρύξετε ΑΟΖ, τότε εκείνος μου τα «μάσησε», λέγοντας ότι είναι σοβαρό ζήτημα, θα το συζητήσουμε, θα το μελετήσουμε και εκεί σταμάτησε.
Αναφορικά για το ζήτημα των συμμαχιών με ξένες δυνάμεις, ο Δρ. Καρυώτης ανέφερε πως η καλύτερη δυνατή συμμαχία για Κύπρο και Ελλάδα θα είναι να μετουσιωθούν οι δύο ξεχωριστές Τριμερείς με Αίγυπτο και Ισραήλ σε μια μόνο, που θα συμπεριλαμβάνει και τις δύο άλλοτε αντίπαλες χώρες, σε μια μεγάλη Τριμέρη.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε από την εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» και στην Κατερίνα Μηλιώτη, ο θεωρητικός της Κυπριακής ΑΟΖ, Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης:
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου