GuidePedia

0

Al Monitor Metin Gurcan / Μετάφραση: Κυριάκος Μανιάτης

Ο ελεύθερος χώρος των διεθνών υδάτων της ανατολικής Μεσογείου εξαντλείται και γίνονται όλο και πιο γεμάτα με στοιχεία του 6ου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών, μια πληθώρα ναυτικών σκαφών της ρωσικής μεσογειακής ομάδας εργασίας, τα υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου, τις γαλλικές φρεγάτες και άλλα. Η κρίση στη Συρία και η αντιπαλότητα για τα αποθέματα υδρογονανθράκων αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της άνευ προηγουμένου στρατιωτικής ναυτικής συγκέντρωσης και δραστηριότητας.

Οι αυξανόμενες εντάσεις και τα ναυτικά κινήματα έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση στην Τουρκία σχετικά με το εάν θα δημιουργηθεί μια μόνιμη ναυτική βάση στο τουρκικό τμήμα της Κύπρου (η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ή η Βόρεια Κύπρος (sic)).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που διέρρευσαν στα τουρκικά ΜΜΕ, το τουρκικό ναυτικό υπέβαλε έκθεση και σύσταση στο Υπουργείο Εξωτερικών για την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας μιας ναυτικής βάσης σε μια κατάλληλη τοποθεσία εκεί.

Η έκθεση σημείωσε ότι – πέρα ​​από τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Βόρειας Κύπρου (sic) – μια τέτοια ναυτική βάση θα προστατεύει επίσης τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Βόρειας Κύπρου (sic) και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα αποτρέπει τις παραβιάσεις των θαλάσσιων ενεργειακών ζωνών και θα εξοπλίζει τη Βόρεια Κύπρο (sic) και την Τουρκία με ισχυρότερα χαρτιά σε τυχόν διαπραγματεύσεις που μπορεί να επαναληφθούν. Η σύσταση υποδηλώνει ότι η προτεινόμενη ναυτική βάση θα πρέπει να μοντελοποιηθεί από την κυρίαρχη βρετανική ναυτική βάση στην Κύπρο.

Οι ανώνυμες πηγές ασφαλείας στην Άγκυρα επιβεβαίωσαν τη συζήτηση της ιδέας στα ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης. Παρατηρήθηκαν επίσης οι περισσότερες από τις συνήθεις αναφορές των Τούρκων υπευθύνων λήψης αποφάσεων στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πραγματοποιεί την επιχείρηση «Μεσογειακή ασπίδα» από το 2006 για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη επιχείρηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ενεργή Προσπάθεια» του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει συνεχείς περιπολίες από τουρκικά ναυτικά υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπλάνα στον κόλπο της Αλεξανδρέττας και νότια της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή, ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα και δύο περιπολικά σκάφη πραγματοποιούν επιτήρηση ανατολικά του νησιού. Επιπλέον, μια τουρκική κορβέτα επιχειρεί με τις δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο για την ανίχνευση της εισόδου απαγορευμένων όπλων και εξοπλισμού στα λιβανικά ύδατα.

Για να μην εγκαταλείψει την πρωτοβουλία της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία έχει αναπτύξει εδώ και αρκετό καιρό μια σημαντική ναυτική δύναμη δύο υποβρυχίων και 14 πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η δύναμη υποστηρίζεται επί του παρόντος από τους λιμένες της Αλεξανδρέττας και της Μερσίνας. Αλλά το τουρκικό ναυτικό πρέπει να μοιράζεται αυτά τα λιμάνια με πολιτικά πλοία, περιορίζοντας έτσι την επαναφορά, τη συντήρηση, τις επισκευές και την υποστήριξη που μπορούν να παράσχουν στο τουρκικό ναυτικό. Η πλησιέστερη κύρια ναυτική βάση βρίσκεται στο Ακσάζ, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Αιγαίου Πελάγους στη Μαρμαρίδα.

Ο Devrim Yaylali, ένας κορυφαίος ναυτικός εμπειρογνώμονας, πιστεύει ότι η σύσταση του τουρκικού ναυτικού για μια μόνιμη ναυτική βάση στη Βόρεια Κύπρο (sic) είναι μία από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Ο κ. Yaylali είπε: “Μια τέτοια βάση στη Βόρεια Κύπρο (sic) θα προσφέρει σημαντικές εγκαταστάσεις για το τουρκικό ναυτικό. Πάνω απ ‘όλα, ο χρόνος που απαιτείται για το ταξίδι των τουρκικών πολεμικών πλοίων στις επιχειρησιακές ζώνες θα μειωθεί, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρατείνουν τις διαμονές τους στη ζώνη. Αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος”. Πρόσθεσε δε, “Δεν υπάρχουν πλωτές εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής του τουρκικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο. Η παροχή τέτοιων εγκαταστάσεων με μια μόνιμη βάση που θα καθοριστεί θα σημαίνει ότι αυτά τα πλοία δεν θα πρέπει να πάνε στο Ακσάζ στη Μαρμαρίδα ή σε ναυπηγεία όπως το Alaybey στη Σμύρνη για συντήρηση και επισκευές. Η Μόρφου και η Αμμόχωστος στην Κύπρο φαίνεται να είναι κατάλληλες για μια τέτοια μόνιμη βάση, καθώς είναι πιο κοντά στις επιχειρησιακές ζώνες των τουρκικών πλοίων. Έχουν καλές υποδομές επικοινωνίας και μεταφορών και υπάρχουν κοντά σε αυτές μεγάλες πόλεις που μπορούν να στηρίξουν τη βάση. Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύεται μια [μόνιμη] βάση από απειλές από τη ξηρά και τον αέρα. Θα υπάρχουν σίγουρα τουρκικά υποβρύχια. Θα πρέπει επίσης να περιμένουμε κορβέτες μικρότερης εμβέλειας, περιπολικά, πυροσβεστικά σκάφη και μερικές φρεγάτες να συμπεριληφθούν στη νέα βάση.”

Ένας αξιοσημείωτος τουρκικός ναυτικός ιστορικός και στρατηγός λέει ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και ότι οι δυνάμεις που ανταγωνίζονται την Τουρκία που έχει εμπλακεί με τη Ρωσία αφενός και με το μέτωπο των Ελληνοκυπρίων, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Αιγύπτου από την άλλη πλευρά δείχνει ότι η Άγκυρα πρέπει να μάθει να επιβιώνει μόνη της.

“Μπορεί να μην υπάρχει στρατιωτική λογική για τη δημιουργία μιας ναυτικής βάσης που να απέχει μόνο 40 μίλια από τη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, αλλά οι γεωπολιτικές πραγματικότητες το απαιτούν. Προς το παρόν, δεν αποφασίζεται εάν η προτεινόμενη βάση θα είναι λειτουργική ή εφοδιαστική, ή μια εξελιγμένη βάση με εγκαταστάσεις πρόσβασης / απόρριψης περιοχής (A2 / AD). Φυσικά, η απουσία τεχνολογικής και τεχνικής υποδομής στην Κύπρο για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα αυξήσει το κόστος της δημιουργίας μιας τέτοιας βάσης”, δήλωσε ο ίδιος στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Και συνέχισε: “Εάν δημιουργηθεί μια τέτοια βάση, πιστεύω ότι θα είναι στην Αμμόχωστο, και είμαι σίγουρος ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τουρκικό ναυτικό που θα αναπτυχθεί εκεί θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της περιοχής με φρεγάτες υψηλής ποιότητας G με υψηλή αντοχή στη ναυσιπλοΐα, αντιπυραυλικά όπλα, ανθυποβρυχιακά και αντι-επιφανειακά μέσα και κορβέτες κατηγορίας Ada με μειωμένα ίχνη. Δεν θα εκπλαγώ αν θα περιλαμβάνει επίσης συμβατικά υποβρύχια με υψηλό επίπεδο αποτροπής. ”

Οι ναυτικοί εμπειρογνώμονες στην Άγκυρα πιστεύουν ότι η δημιουργία ναυτικής βάσης έξω από τα τουρκικά σύνορα θα προσφέρει σοβαρή αυτοπεποίθηση όχι μόνο στο τουρκικό ναυτικό, αλλά και σε ολόκληρες τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Εκτός από τα σχέδια μόνιμης ναυτικής βάσης, η Τουρκία εξετάζει επίσης την επανενεργοποίηση ενός μη στρατιωτικού αερολιμένα που είναι σήμερα εκτός χρήσης. Το αεροδρόμιο, που βρίσκεται στο Gecitkale (Λευκόνοικο), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του τουρκικού στρατού στη Μεσόγειο. Παρόλο που συζητείται αυτό το σχέδιο, δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενέργεια.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Άγκυρα – ανησυχώντας για τις ρωσικές δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις του ελληνικού, ελληνοκυπριακού, ισραηλινού και αιγυπτιακού μπλοκ υπό τη ρωσική έγκριση – σύντομα θα λάβει ορισμένα μέτρα για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Με τη σειρά του αυτό θα κλιμακώσει περαιτέρω τις τρέχουσες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top