GuidePedia

0

Του Δημήτριου Ν. Τσαϊλά.
Από την άποψη εκείνων που βλέπουν το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, συμβουλευτικό, απαντάω πως σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι δύσκολο να αγνοηθεί η βούληση του λαού.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί ακόμα να προσπαθήσει να περάσει τις αναγκαίες συνταγματικές τροποποιήσεις και άλλες απαιτούμενες νομοθετικές πράξεις, αλλά δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Ο Ζάεφ λέει ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη συμφωνία, αναζητώντας τις δέκα περίπου ψήφους που χρειάζεται για να φτάσει στην πλειοψηφία των δύο τρίτων από την αντιπολίτευση.



Είναι εξυπνη τακτική οι πρόωρες εκλογές για τον Σκοπιανό ηγέτη;

Εάν αποτύχει, λέει ότι θα καλέσει το λαό του σε πρόωρες εκλογές. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στρατηγική κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά ο Ζάεφ έχει αποδείξει ότι είναι τολμηρός. Αυτό που με προβληματίζει σήμερα, είναι η πιθανότητα να πιεστούν οι κυβερνήσεις των Αθηνών και Σκοπίων σε μια νέα απλή συμφωνία που θα επιτρέψει στην αποκαλούμενη «Βόρεια Μακεδονία» να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ με αυτή την ονομασία ή ακόμη και ως πΓΔΜ, δεχόμενοι αμφότεροι κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την εφαρμογή τουλάχιστον ορισμένων διατάξεων της συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για ενισχυμένη διμερή συνεργασία. Η Αθήνα θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δώσει αυτό το εντυπωσιακό καρότο πριν από μια πλήρη συμφωνία, έστω και αν μακροπρόθεσμα θα εξακολουθήσει να έχει βέτο στην ένταξη στην ΕΕ.

Υπάρχουν κίνδυνοι πολέμου;

Οι Αλβανοί της πΓΔΜ θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, νωρίτερα παρά αργότερα. Το θεωρούν ως εγγύηση των δημοκρατικών φιλοδοξιών της χώρας και της δικής τους ασφάλειας. Βέβαια αναρωτιέμαι πόσο καιρό θα συνεχίσουν και αν θα ευοδώσουν οι συζητήσεις, ανάμεσα στο Πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς και το Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Θάτσι για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αλλαγές των συνόρων. Ανησυχία εκφράζω καθώς ορισμένοι Αλβανοί στην πΓΔΜ πιστεύουν ότι είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο Κοσσυφοπέδιο, αν όχι η Μεγάλη Αλβανία.

Μετά το δημοψήφισμα, η Ουάσιγκτον πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί ότι οι λαοί δεν υπόκεινται σε μαθηματικές εξισώσεις, αλλά οι παραδόσεις και οι μακρόχρονες αξίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες ενεργούν και διακρίνουν το σωστό και το λάθος. Άρα πρέπει να διατρανώσει την αυστηρή απαγόρευση των αλλαγών των συνόρων, η οποία αποτελεί βασικό θεμέλιο για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top