GuidePedia

0

Το όνομα «Μακεδονία» κλείδωσε το Επιτελείο των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης, με αποτέλεσμα η ελληνική αντιπροσωπία να αποχωρήσει από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις πολυεθνικής άσκησης στη Βουλγαρία.

Πρόκειται για την άσκηση με την επωνυμία «Strike Back» (Άντε- πίθεσις), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο στην ανατολική Βουλγαρία, πολύ κοντά στο λιμάνι του Μπουργκάς.

Ωστόσο, τα διαβήματα της ελληνικής διπλωματίας όσον αφορά στο χρησιμοποιούμενο όνομα των Σκοπιών, έχουν μέχρι στιγμή πέσει στο κενό, όπως γράφει δημοσίευμα της «Εστίας», που επικαλείται το elthraki.gr.

«Το αμερικανικό συντονιστικό επιτελείο επιμένει στην χρήση του ονόματος «Μακεδονία» απορρίπτοντας την πρόταση να χρησιμοποιηθεί το πΓΔΜ, καθώς ακόμη το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ακόμη θεσμική υπόσταση».

«Για πρώτη φορά, χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα, το Επιτελείο των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης, που σχεδιάζει συμμαχική άσκηση σε συνεργασία με τον Βουλγαρικό Στρατό, επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια με το ψευδεπίγραφο όνομα «Μακεδονία» αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδος», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η άσκηση προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ήδη η ελληνική αντιπροσωπία έχει υποχρεωθεί να αποχωρήσει από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις.

Σημειωτέον ότι σε όλες τις προηγούμενες ασκήσεις αυτής της κατηγορίας οι ελληνικές ενστάσεις είχαν γίνει δεκτές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ακόμη και από τα Σκόπια, τα οποία ήθελαν να έχουν συμμετοχή έναντι «παντός αντιτίμου».

Βιάζονται οι Αμερικανοί

«Στρατιωτικοί παρατηρητές σχολίαζαν σχετικώς ότι η διαδικασία επιλύσεως του Σκοπιανού ζητήματος έχει καταστήσει τους Αμερικανούς «βιαστικούς» να επιβάλουν τις απόψεις τους (ήδη εκπεφρασμένες από το Σταίητ Ντηπάρτμεντ) και να θέσουν το συγκεκριμένο κρατίδιο υπό τον απόλυτο έλεγχό τους.

Αντιστοίχως, βεβαίως, και οι Σκοπιανοί, στηριζόμενοι στην αμερικανική υποστήριξη, εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Συμφώνως μάλιστα προς πληροφορίες του εξειδικευμένου ιστοτόπου Armyvoice, ή απάντησης που εδόθη στην ελληνική αντιπροσωπία ήταν πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την χώρα με το «συνταγματικό» όνομά της και ότι η Ελλάς μπορεί να αποχωρήσει αν επιθυμεί.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό, καθώς τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολης) είναι ζωτικής σημασίας για την συγκέντρωση των δυνάμεων και την υποστήριξη της ασκήσεως.

Το λιμάνι του Μπουργκάς, που απέχει 70 χιλιόμετρα από το Νόβο Σέλο, και η αεροπορική βάση του Μπεζμέρ, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων, δεν θεωρούνται επαρκή για την κάλυψη των αναγκών μιας τόσο μεγάλης ασκήσεως.

Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι η θέση των Αμερικανών μπορεί να αναθεωρηθεί.

Η στάση τους μέχρι στιγμής έχει καθορισθεί από μεσαίου επιπέδου στελέχη και δεν αποκλείεται καθόλου όταν το ζήτημα φθάσει σε ανώτερα κλιμάκια να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις.

Πάντως, η ιδιαίτερη επιμονή τους μέχρι στιγμής δείχνει την σαφή πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια του Ζάεφ να εξασφαλίσει έγκριση για την Συμφωνία των Πρεσπών παρά την πενιχρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top