Οι Έλληνες πιλότοι των F-16 που είχαν αποστολή να πετάξουν πάνω από την Λευκωσία κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, έδωσαν σκληρές μάχες στον αέρα, δυτικά της Κύπρου για να αποφύγουν τους Τούρκους. Ο κόσμος στη Λευκωσία χειροκρότησε τους Έλληνες πιλότους. Λίγη ώρα μετά στα κυπριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν μηνύματα όπως του κυρίου παρακάτω…
Όπως φαίνεται έχει και αρκετά…like η άποψή του! Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το μάθημα που δεν μάθαμε κι εμείς και οι Κύπριοι. Έχουμε υπ΄ όψιν μας μερικά δικά μας να του μεταφέρουμε…
Η Κύπρος το 1974 ήταν “μακριά”. Έμεινε μόνη και απροστάτευτη και αυτό το τραύμα εδώ στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει. Πολλές φορές ,πολλοί Κύπριοι φροντίζουν να ρίχνουν “αλάτι στην πληγή” και καλά κάνουν. Τουλάχιστον αυτοί που το κάνουν για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να ξανασυμβεί. Όχι αυτοί που είναι μάλλον πιο…ευέλικτοι στο Κυπριακό και την “λύση” του. Ή εκείνους που πιστεύουν ακόμη ότι μόνο με ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη μπορούν να αντιταχθούν στις τουρκικές ορέξεις. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που οι Κύπριοι κατάλαβαν ότι μέσα σ΄ ένα Σαββατοκύριακο γίνονται και αστραπιαίοι οικονομικοί Αττίλες…
Το 1994 ο Γεράσιμος Αρσένης, ΥΕΘΑ τότε, επισκέφθηκε την Κύπρο. Από εκεί ανακοίνωσε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης στο λόμπι του Χίλτον Λευκωσίας, ο Αρσένης ενημέρωσε όλους τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύαμε σ΄ εκείνο το σημαντικό όπως αποδείχτηκε ταξίδι. Δεν κρύψαμε τις επιφυλάξεις μας για το πως πρακτικά θα μπορούσε να στηριχθεί το φιλόδοξο σχέδιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Με τι αεροπλάνα, τι πλοία, ποια μέσα ταχείας μεταφοράς δυνάμεων, ήταν μερικές από τις πρώτες απορίες που είχαμε θέσει. Ο Αρσένης που ήταν ενθουσιασμένος με το σχέδιο δεν έκρυψε το προβληματισμό του, για να μην πούμε την απογοήτευσή του, από την αντιμετώπιση που είχε το σχέδιο από τους “λεφτάδες” της Κύπρου και όσους τέλος πάντων θα μπορούσαν να δώσουν χρήματα της Κύπρου για να αγοραστούν τα απαραίτητα οπλικά συστήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή του δόγματος. Δεν έδειξε κανείς το παραμικρό ενδιαφέρον…
Η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 1990 το πάλεψε… Με όσα μέσα διέθετε η Ελλάδα έκανε αισθητή την παρουσία της στη περιοχή. Με πολύ μεγάλο κόστος και πολύ μεγάλο ρίσκο. Μετά από την κρίση των Ιμίων στη περιοχή από τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο είχαν γίνει…αγριότητες. Ο τότε Α/ΓΕΑ Γιώργος Αντωνετσής μας έδειχνε στην οθόνη του υπολογιστή από τον οποίο είχε εικόνα σε πραγματικό χρόνο το “κόκκινο εναέριο φράγμα” των Τούρκων που προσπαθούσαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε πτήση ελληνικού μαχητικού ή μεταγωγικού αεροσκάφους προς την Κύπρο. Τους είχε κάνει τεράστια …χουνέρια, που δεν γράφονται. Από το 2000 και μετά άρχισε το “θάψιμο” του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Ο …ενταφιασμός του έγινε πολύ σύντομα κι ας μην ανακοινώθηκε ποτέ…
Αυτό είναι το πρώτο μάθημα που πρέπει να μάθει η μικρή κάστα που φαίνεται να ενοχλείται από την παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο…
Το δεύτερο που πρέπει να μάθουν και να μην το ξεχνούν ποτέ ,είναι αυτό που επανέλαβε και προχθές ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος από τη Λευκωσία: “Η Κύπρος ΔΕΝ είναι μακριά”. Δεν το είπε τυχαία και δεν είναι μια δήλωση …ψυχολογικής υποστήριξης. Η Κύπρος αν όλα πάνε στραβά και υπάρξει πραγματική ανάγκη είναι …ένας πύραυλος δρόμος! Για να παραφράσουμε το “ένα τσιγάρο δρόμος”. Αλλά έτσι είναι . Η Ελλάδα ακόμη και στην άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται, έχει ακόμη τα μέσα να καλύψει την Κύπρο. Η Πολεμική της Αεροπορία μπορεί να τη στηρίξει ακόμη και από πολύ,πολύ μακριά…
Και καταλήγουμε σ΄ ένα μάθημα που πρέπει να το αποστηθίσουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Πριν προχωρήσουμε σε αμφιλεγόμενους όπως αποδεικνύονται εκσυγχρονισμούς ή σε νέες αγορές για την Πολεμική Αεροπορία, ας φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα όπλα που μας δίνουν πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων θα είναι έτοιμα και οπλισμένα. Αυτά τα όπλα που κάνουν την Κύπρο να είναι κοντά κι όχι μακριά. Ας εξασφαλίσουμε αυτά τα απλά και φθηνά και ας δούμε μετά τα πιο σύνθετα.
Θα μας συγχωρέσουν οι “ευέλικτοι” που ενοχλήθηκαν από την παρουσία των ελληνικών F-16 στη Λευκωσία , που δεν γράφουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Ελπίζουμε να καταλαβαίνουν ότι είναι αυτονόητο το γιατί. Ελπίζουμε να αλλάξουν απόψεις. Όπως ελπίζουμε ότι η Κύπρος θα εκμεταλλευθεί στον μέγιστο βαθμό την ευκαιρία που φαίνεται ότι σύντομα θα της παρουσιαστεί με την άρση της πώλησης αμερικανικών όπλων που ο Τραμπ σκέφτεται σοβαρά.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου