GuidePedia

0

ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ
Να "προσκυνήσει" η εγχώρια οικονομική ελίτ στόχος της τρόϊκα

Μόλις το "πρώτο επεισόδιο" της σύγκρουσης επί ελληνικού εδάφους της ελληνικής πολιτικής ελίτ και της τρόϊκα ήταν αυτό που παρακολουθήσαμε χθες με την αιχμηρή ανταπόκριση του Reuters που έδωσε παγκοσμίως μία εικόνα περίπου "μαφιόζων" στα "ιερά τέρατα" της ελληνικής οικονομικής ελίτ, Γ.Μπόμπολα, Β.Βαρδινογιάννη και Σ.Ψυχάρη.
Οι δύο πρώτοι ήταν επιχειρηματίες που έγιναν ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ο τελευταίος ξεκίνησε από δημοσιογράφος και εκδότης για να σχοληθεί και με επιχειρήσεις.
Να σημειώσουμε ότι στην ανταπόκριση "αγιοποιείται" ο Γ.Αλαφούζος, εφοπλιστής ο οποίος εν συνεχεία έγινε ιδιοκτήτης ΜΜΕ (όμιλος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ), ο οποίος μάλιστα έχει καταφέρει στο Χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται η εκδοτική εταιρεία μαζί με τον στόλο του ως μία ενιαία εταιρεία.
Κύκλοι των θιγόμενων επιχειρηματιών κατονομάζουν τον δημοσιογράφο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Τάσο Τέλλογλου, άτομο με άριστες προσβάσεις στο γερμανικό κρατικό σύστημα ως υπεύθυνο του δημοσιεύματος, μαζί με τον δημοσιογράφο , πρώην πολεμικό ανταποκριτή στο Αφγανιστάν, Στέφαν Γκρέϊ και έναν συνεργάτη του πρακτορείου, δημοσιογράφο πρώην εργαζόμενο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ως "αυτουργούς" της επίθεσης. Μάλιστα αφήνουν υπονοούμενα για σχέσεις με ξένες "υπηρεσίες" του Σ.Γκρέϊ.
Μια επίθεση που οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει κυρίως με την επικείμενη "αλλαγή χεριών" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι αταβιστικά συνδεδεμένο με τα τρία πρόσωπα-"στόχους" με διάφορους τρόπους.
Οι σφοδρές επιθέσεις του Σ.Ψυχάρη στην κυβέρνηση μόλις έγιναν γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και μόλις έγινε γνωστό ότι η τρόϊκα αναλαμβάνει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, μόνο τυχαία δεν ήταν φαίνεται ότι δεν ήταν και αυτήνη επίθεση πυροδότησε την απάντηση της τρόϊκα μέσω του Reuters.
Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ που έχουν δανειοδοτηθεί με εξαιρετικούς όρους από τους τραπεζίτες
Κατ'αυτό τον τρόπο, τα "μεγάλα" ελληνικά ΜΜΕ παθαίνουν αλλεργία μόνο στην ιδέα ότι θα αλλάξουν χέρια οι ελληνικές τράπεζες και θα περάσουν στην ιστορία οι τραπεζίτες που στηρίζουν εκδοτικές επιτυχίες ή αποτυχίες εδώ και δεκαετίες λειτουργώντας παραμορφωτικά στον χάρτη των ελληνικών ΜΜΕ.
Από την άλλη η τρόϊκα (βασικά η Γερμανία) ξέρει ότι για να ελέγξει τον τόπο, πρέπει να ελέγξει πρώτα τα ΜΜΕ που φτιάχνουν το κλίμα.
Έτσι σταδιακά από την μέθοδο της ένταξης στο pay-roll της δεκάδων δημοσιογράφων από αυτούς που βλέπουμε κάθε βράδυ στα διάφορα κανάλια να λένε μονότονα ότι "Δεν είναι ευχαριστημένη η τρόϊκα από τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να επιταχύνει η κυβέρνηση", θέλει να περάσει στον απ'ευθείας έλεγχο των μεγάλων ΜΜΕ για να μπορέσει να ελέγξει αρχικά τις τράπεζες και εν συνεχεία την χώρα.
Πρακτικά όλος ο ντόρος γίνεται για τους "νέους αφεντάδες". Αν θα μείνει η παλαιά τάξη ή θα έρθουν οι "ξένοι αφεντάδες"
Ας δούμε ολοκληρωμένα τι μεταδόθηκε χθες από το Reuters (το defencenet.gr ήταν από τα ελάχιστα ΜΜΕ που μετέδωσαν το τηλεγράφημα του Reuters και μάλιστα ίσως το μοναδικό, που κατέδειξε ότι η ανταπόκριση είχε "έντονο το άρωμα" της τρόϊκα).
Μεταξύ άλλων το εκτενές άρθρο έχει δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου του ΣΚΑΪ που σημειώνει ότι κάποια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα « είναι στην ουσία γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων». Προσθέτει πως «έχει αναπτυχθεί μια εντελώς άρρωστη κατάσταση. Σκοπός των μέσων ενημέρωσης έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό η εξυπηρέτηση ειδικών αποστολών για τους ιδιοκτήτες τους».
Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση του Μega και στις οικογένειες των Γ.Μπόμπολα και Β.Βαρδινογιάννη που εμπλέκονται ιδιοκτησιακά στο κανάλι, ενώ φιλοξενούνται ακόμη και δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου.
Ο Γιώργος Μπόμπολας απαντώντας με επιστολή του σε ερωτηματολόγιο που του απέστειλε το Reuters (όπως και στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης) δήλωσε: «Δεν έχω εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι ιδιοκτησία εταιρειών στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση συμφερόντων της εταιρείας Ellaktor S.A.... Η εφημερίδα Έθνος δεν έχει κάνει ποτέ χρήση της επιρροής της ούτε έχει ζητήσει ποτέ χάρες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελος της Ellaktor S.A.»
Ο Γ.Μπόμπολας επικαλείται μάλιστα πρώην πρωθυπουργούς που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει ποτέ ζητήσει καμία χώρα λέγοντας σε επιστολή του:
«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η σκληρή κριτική του Εθνους στις κυβερνητικές πράξεις και στην πολιτική ευρύτερα, αποτελούν εμπόδιο και όχι βοήθεια για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ellaktor S.A.»
Στο πλαίσιο της αναφοράς του Reuter στο κανάλι MEGA, το άρθρο αναφέρεται και στην οικογένεια Βαρδινογιάννη που εμπλέκεται μετοχικά στο κανάλι. Εκπρόσωπος τύπου της οικογενείας με email δηλώνει στο Reuters: «Οι περισσότερες επιχειρήσεις μας εδρεύουν στο εξωτερικό, ή έχουν διεθνή έκθεση. Η παραγωγή και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, απορροφώνται κατά 70% από εξαγωγές. Καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση».
O Σταύρος Ψυχάρης από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Reuters ("παλιός στο κουρμπέτι" έκανε την πιο σωστή κίνηση επικοινωνιακά) για τις μετοχές του στα μέσα ενημέρωσης ή γενικότερα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου.
Το άρθρο σημειώνει πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο πρόεδρος του ΜEGA, ενώ ο ΔΟΛ έχει κερδίσει δημόσιους διαγωνισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των εκτυπώσεων και του ταξιδιωτικού τομέα.
Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι το 2006 έκανε μήνυση σε δυο ρεπόρτερ που κατηγορήθηκαν πως δήλωσαν σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι έκανε λόμπι για την πώληση των Εurofighters στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τις εφημερίδες του. Αναφέρεται πως το δικαστήριο κατέρριψε τον ισχυρισμούς ενός εκ των δημοσιογράφων, αλλά παραδέχθηκε ότι οι εφημερίδες τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας για τα Eurofighter.
Ανεξάρτητα από το αν ήταν σωστή ή όχι η προμήθεια των Eurofighter (κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν η σωστή επιλογή), φαίνεται ότι αρνούνται σε ένα ΜΜΕ να λάβει θέση και να έχει άποψη σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας ενός κράτους...
Το Reuters ζήτησε ακόμη και τη γνώμη του ... Θοδωρή Ρουσόπουλου (!), πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος δήλωσε «Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος. Η Ελλάδα είναι επισήμως καπιταλιστική χώρα, αλλά στην πραγματικότητα σοσιαλιστική». Για το δικό του δημοσιογραφικό pay-roll όταν ήταν πανίσχυρος αναπληρωτής πρωθυπουργός, δεν είπε τίποτα...
Το Reuters αναφέρεται ονομαστικά και σε Ελληνες δημοσιογράφους αλλά και στην ΕΣΗΕΑ:
«Στο χώρο των μίντια, οι εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να ανακύψουν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Καταχωνιασμένη στα κεντρικά γραφεία του αθηναϊκού σωματείου δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται μία λίστα των μελών της τα οποία εργάζονται για την κυβέρνηση, λόγου χάρη σε γραφεία Τύπου. Δεκάδες εξ αυτών εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες.
Ο κανονισμός του σωματείου απαγορεύει στα μέλη του να εργάζονται για λογαριασμό οργάνων και φορέων τους οποίους καλύπτουν ως δημοσιογράφοι. Σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβαίνουν τον κανονισμό, το σωματείο έλαβε το 2005 μία λίστα με δημοσιογράφους που εργάζονται για την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ» γράφει το πρακτορείο και κάνει ονομαστική αναφορά σε δημοσιογράφους.
Στο δημοσίευμα του Reuters, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2004, κατά τη διάρκεια γεύματος στην ταβέρνα Μπαϊρακτάρης, κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο το δίκτυο οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται την πολιτική ζωή, χρησιμοποιώντας τη λέξη «νταβατζήδες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποιους αναφερόταν.
Iδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρώην ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη – η οποία "ηρωποιείται"!
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μετά την ορκωμοσία της το 2009 οι εφημερίδες του ομίλου Μπόμπολα έσπευσαν να την ονομάσουν «Πράσινη Τίνα» και να ασκήσουν έντονη κριτική στις επιδόσεις της. Υπήρξε, όπως αναφέρεται, σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με «το μπλοκάρισμα διαφόρων ειδών ανάπτυξης». Το άρθρο σημειώνει χαρακτηριστικά «αυτά τα δημοσιεύματα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν οικογενειακά συμφέροντα στον κατασκευαστικό κλάδο, ή στα μεταλλωρυχεία».
Το άρθρο του Reuters, αναφέρει ότι αμέσως μετά την απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμπίλη από το Υπουργείο το 2011, δόθηκε άδεια για να λειτουργήσει συγκεκριμένο ορυχείο στη Χαλκιδική. «Αμέσως μετά , η κατασκευαστική εταιρεία Ellaktor, σύμφωνα με τους ετήσιους ισολογισμούς, σημείωσε κέρδος 261 εκατομμυρίων ευρώ από την μερική πώληση του μεριδίου του σε Καναδική εταιρεία που είχε αγοράσει εν τω μεταξύ το 95% του ορυχείου» γράφει το Reuters.
Το Reuters επικαλείται συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος αναφέρει στο πρακτορείο πως η απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμπίλη δεν σχετίζεται με αυτή την ιστορία. Τέλος, στην επιστολή του στο Reuters σχετικά με την υπόθεση του ορυχείου, ο κ. Μπόμπολας αναφέρει ότι η μοναδική σχέση που έχει η οικογένειά του με το ορυχείο, είναι η έμμεση κατοχή μεριδίου μικρότερου του 1% από τον γιό του.
Σε λίγο θα δούμε να αναγορεύεται και πολέμια της διαπλοκής, η απίθανή Τίνα...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top