GuidePedia

0

Oι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο είναι όλο κσι πιό ανησυχητικές. Από τον Νοέμβριο πυκνώνουν οι πληροφορίες πως η Τουρκία θα αμφισβητεί όλο και πιό έντονα το δικαίωμα του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου να έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν πρέπει να το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται.


Χωρίς το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατα των ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα τέμνονταν κάθετα από ένα θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθιστώντας αδύνατη την δυνατότητα κοινής ελλαδοκυπριακής συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, όπως επίσης και την δυνατότητα ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), αν τύχει σωστής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, θα μπορεί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν την χώρα και να την βγάλουν από τα αδιέξοδα που την οδηγούν επιλογές υποτέλειας τύπου ΔΝΤ..

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ''...αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη "Ηρόδοτος",που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια''. Ο καθένας μας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί την τοπο-στρατηγική σπουδαιότητα του Καστελόριζου, χωρίς το οποίο Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους.

Απορήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν κάνει παρόμοια κίνηση με αυτή της Κύπρου, αφού η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν αποτελεί μόνο οικονομική προτεραιότητα, αλλά εθνική ανάγκη για την επιβίωση του Ελληνισμού στον γεωπολιτικό χάρτη. Και αυτό διότι τα χωρικά μας ύδατα εφάπτονται, κι αυτό οφείλεται στις δυνατότητες που μάς παρέχει η ευλογία της ύπαρξης του Καστελόριζου.
Στα παραπάνω θυμίζουμε και προσθέτουμε την πάγια πρόταση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. για άμεση και με κάθε θυσία θωράκιση του Καστελόριζου -πρωτίστως αμυντική- ώστε να μπορεί η ελληνική άμυνα εκεί να λειτουργήσει και αντέξει τουλάχιστον για κάποιες ώρες, ή δυνατόν και για 24ωρο. Για ευνόητους λόγους. Οι τρόποι υπάρχουν και το κόστος είναι ελάχιστο, σε σχέση με το παρεχόμενο πλεονέκτημα. Οι ίδιοι οι Τούρκοι,  αλλιώς θα το σκεφτούν με βάση τα σημερινά δεδομένα, που εκτιμούν πως είναι θέμα το πολύ δύο ωρών η πλήρης κατάλειψη του νησιού, και αλλιώς θα το αποτολμήσουν αν γνωρίζουν πως λόγω μιας αναβαθμισμένης ελληνικής αποτροπής εκεί, ''η δουλειά θα τους πάρει χρόνο''...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top