GuidePedia

0

Ένας έμπειρος συντάκτης του τραπεζικού τομέα, ο Πέτρος Λεωτσάκος, παρουσιάζει της πληροφορίες που προέκυψαν από το ρεπορτάζ του, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι εξετάζουν δύο εναλλακτικά σχέδια για το ελληνικό μέλλον… Και τα δύο θα μας οδηγήσουν σε γενικευμένη ύφεση, ωστόσο, ας ελπίσουμε ότι αν μας προκύψει κάποιο από αυτά, θα υπάρξουν συμπληρωματικά αναπτυξιακά μέτρα ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση το συντομότερο…
Δύο εναλλακτικά σχέδια φαίνεται ότι επεξεργάζονται στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Το Plan Β περιλαμβάνει ελεγχόμενη χρεοκοπία με νέο haircut στο χρέος χωρίς Grexit.
Το Plan C ελεγχόμενη χρεοκοπία με διπλό νόμισμα.
Ωστόσο, η μόνη στην κυριολεξία η μόνη ελπίδα της Ελλάδος είναι η Ισπανία. Με δεδομένο ότι οδηγούν την Ισπανία σε μηχανισμό στήριξης, το Ισπανικό 10ετές κινείται μεταξύ 6,30% με 6,50% αν η Γερμανία και οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης αποφασίσουν να πάρουν δραστικά μέτρα για άμεση και καθοριστική λύση για άμεσο και καθοριστικό χτύπημα στην γιγάντωση της κρίσης χρέους έχει η Ελλάδα ελπίδες να διασωθεί. Όχι ανώδυνα σε καμία περίπτωση αλλά έχει ελπίδες να διασωθεί.

Με βάση αξιόπιστη πηγή που διαχρονικά έχει επιβεβαιωθεί ειδικά στην περίπτωση του credit event και της πληρωμής των CDS μας αναφέρει τα εξής «στην Ευρώπη επεξεργάζονται δύο σχέδια για την Ελλάδα.
Το πρώτο σχέδιο το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και το καλό η Ελλάδα προχωράει σε συντεταγμένη χρεοκοπία.
Η ελεγχόμενη χρεοκοπία θα περιλαμβάνει νέο haircut στο ελληνικό χρέος.
Μάλιστα έχει αναφερθεί αλλά προφανώς και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι στο νέο haircut θα συμπεριληφθούν όλα τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου, τα παλαιά ομόλογα ελληνικού δικαίου της ΕΚΤ στα οποία υπήρξε ειδική μεταχείριση και στο νέο χρέος από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Μάλιστα για τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα το haircut θα μπορούσε να φθάσει το 80% και του επίσημου τομέα το 40%.
Επίσης το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει Grexit δηλαδή έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.
Η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί ως κράτος μέλλος ωστόσο αυτό θα είναι το τίμημα δεν θα είναι ισότιμο μέλος αλλά άνισο και περιθωριακό μέλος της ΕΕ.
Τα εμπόδια σε αυτό το σχέδιο είναι:
1) ότι ΕΚΤ και μέρος του επίσημου τομέα αντιδρούν στο νέο haircut. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ με την μόχλευση που έχει στον ισολογισμό της περίπου 24 φορές τα κεφάλαια της αν υποστεί haircut ναι μεν θα απορροφήσει το πρόβλημα αλλά θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.


Όσον αφορά τον επίσημο τομέα αντιδρά κυρίως η Γερμανία η οποία δεν μπορεί να δεχθεί ότι ετοίμασε ένα σχέδιο για την Ελλάδα το πακέτο στήριξης αυτό δεν απέδωσε ενώ οι φορολογούμενοι θα χάσουν μέρος των κεφαλαίων τους.
2) Η Ελλάδα θα πάψει να είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ. Μπορεί να μιλούν όλοι για την δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση αλλά τα σχέδια για την Ελλάδα είναι διαφορετικά.
Προφανώς το θέμα αυτό είναι πολιτικό είναι θέμα πολιτικής πρωτοβουλίας της ΕΕ να αποφασίσει τον νέο ρόλο της Ελλάδος.
Το plan C που θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω περίπλοκο για την Ελλάδα περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ με υιοθέτηση διπλού νομίσματος, προφανώς haircut στο χρέος ίσως και 80% και του ιδιωτικού και του επίσημου τομέα και υιοθέτηση 2 νομισμάτων του ευρώ που θα παραμείνει νόμισμα εξωτερικών συναλλαγών και της νέας δραχμής που θα καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας».
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες τότε είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει πέραν των πολλών άλλων και 2 μεγάλες προκλήσεις.
1) Σφοδρότατη ύφεση και 2) κρατικοποίηση τραπεζών.

Η κρατικοποίηση τραπεζών θα αποτελέσει και τον παράγοντα πλήρους κατάρρευσης όλου του οικονομικού ιστού της χώρας.
Μπορεί να φαντάζει παράδοξο αλλά μόνο αν οι τράπεζες μείνουν ιδιωτικές υπάρχουν έστω και οι ελάχιστες ελπίδες να αλλάξει η κυρίαρχη τάση της φθοράς και της παρακμής της χώρας.
Πέτρος Λεωτσάκος
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top