Ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens αποφάσισε να καλέσει τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχε συνεργασία μεταξύ της Siemens, της Ιντρακόμ και του ΟΤΕ. Στην ίδια Επιτροπή θα κληθούν και ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του τομέα διεθνών σχέσεων του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ίδιας εταιρείας, Πέτρος Λάμπρου.
Ο Φ. Πετσάλνικος ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία της παράδοσης στην Επιτροπή των πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί ή γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που κατά την τελευταία 20ετία είχαν συμβάσεις με τη Siemens. Σύμφωνα με άρθρα του τύπου, οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν φτάσει σε κάποια αποκάλυψη, η οποία να δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα όντως εξυγιαίνεται, καθώς κανείς δεν έχει αγγίξει τα ισχυρά πολιτικά, οικονομικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα. Αντίθετα, αρκούνται στη διάδοση φημών και στην αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, κάνοντας τους πολίτες να αποστρέφονται περισσότερο το σύστημα, το οποίο όλο και περισσότερο θεωρείται σύμφυτο με τη διαφθορά. Γιώργος Πίκουλας, εφημερίδα Έθνος
"Νέες κλήσεις στην εξεταστική της siemens"
"Την κλήση στην Εξεταστική Επιτροπή του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ, Γιώργου Σκαρπέλη, που διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων του Οργανισμού, και Πέτρου Λάμπρου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, αποφάσισαν κατ’ ομοφωνία χθες τα μέλη της.
Την πρόταση για την κλήση των τριών προαναφερομένων έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι «οι κ. Λάμπρου και Σκαρπέλης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens για τα ψηφιακά, ενώ η σύμβαση 8004 που υπογράφηκε στη συνέχεια μεταξύ ΟΤΕ και Ιντρακόμ θεωρείται «δίδυμη αδελφή» της 8002».
Ο κ. Παπαδημούλης, μάλιστα, επικαλέστηκε την κατάθεση του εκ των διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της μητρικής Siemens Ρ. Σίκατσεκ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι σε σχέση με τον ΟΤΕ, η Siemens και η Ιντρακόμ δεν λειτουργούσαν ως ανταγωνίστριες εταιρείες αλλά συνεργάζονταν...
Κι ενώ η πολυ-αναμενόμενη κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Ελλάς Πρ. Μαυρίδη «προσέκρουσε» στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση, οπότε και ο ίδιος παρέπεμψε τα μέλη της Επιτροπής στην κατάθεσή του στον αρμόδιο ανακριτή, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Ελλάς Διονύσης Δενδρινός, αν και βρίσκεται στην ίδια θέση με τον κ. Μαυρίδη, απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών.
Ο κ. Δενδρινός με έμμεσο τρόπο παραδέχθηκε ότι τον Μάρτιο του 2003 συνέταξε κατ’ εντολήν του Μ. Χριστοφοράκου ένα «non-paper» υπέρ της SAIG το οποίο απευθυνόταν σε υπουργούς εν όψει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I)...
«Δεν είχα σχέση»
Το μόνο που υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Πρ. Μαυρίδης είναι ότι «δεν είχα σχέση ποτέ με πολιτικούς, ενώ σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι οφθαλμοφανή, είναι δηλωμένα και δεν έχω τίποτα να κρύψω». Η προσπάθεια μάλιστα να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση ο κ. Μαυρίδης με την πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου Κ. Τσακάλου... έπεσε στο κενό αφού δεν μπορεί κατά τον νόμο να γίνει αυτό όταν ένας από τους δύο είναι κατηγορούμενος και δεν επιθυμεί να καταθέσει...
Επίσπευση
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απέστειλε επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου και στον Αρειο Πάγο προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατάθεση στην Εξεταστική του «πόθεν έσχες» πρώην μελών της κυβέρνησης που μετείχαν την τελευταία 20ετία στα υπουργεία που είχαν συμβάσεις με τη Siemens, καθώς και των γενικών γραμματέων σ’ αυτά.
Τέλος, κλιμάκιο της Εξεταστικής υπό τους Βασιλική Τσόνογλου (ΠΑΣΟΚ), Πάνο Καμμένο (ΝΔ) και Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) πρόκειται τις επόμενες μέρες να μεταβεί, συνοδευόμενο από δικαστικούς, στη Γερμανία για να πάρει κατάθεση από τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens Ρ. Σίκατσεκ και Μ. Κουτσενρόιτερ, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να εξεταστεί και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος..."
Σταύρος Λυγερός, εφημερίδα Καθημερινή
"Το στοίχημα της κάθαρσης"
"Η κάθαρση είναι αναγκαία. Ακόμα και όταν είναι πια αδύνατος ο ποινικός κολασμός των επίορκων πολιτικών, είναι επιβεβλημένη η ηθική μομφή. Οι εξεταστικές επιτροπές πρέπει να αποκαλύψουν όχι μόνο τους ερασιτέχνες, αλλά και τους επαγγελματίες του «πολιτικού χρήματος». Η κάθαρση, όμως, ακυρώνεται ως διαδικασία εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος όταν, όπως όλα δείχνουν, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση σαν μέσο αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης της κοινής γνώμης.
Η δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς έχει ήδη καταστήσει τον δρόμο ολισθηρό. Η κάθαρση δεν πρέπει να εκφυλισθεί σε ένα ισοπεδωτικό κυνήγι μαγισσών. Ουδείς αναμάρτητος, αλλά δεν έχουν όλοι τις ίδιες αμαρτίες. Η εξίσωση πταισμάτων και κακουργημάτων στον δημόσιο βίο βολεύει πολύ τα «λαμόγια», επειδή δημιουργεί σύγχυση και διαχέει την λάθος εντύπωση ότι όλοι είναι ίδιοι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η λαϊκή οργή έχει στραφεί αποκλειστικά εναντίον των πολιτικών. Αναμφίβολα, έχουν βαρύτατη ευθύνη, επειδή έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν τον λαό. Από την άλλη, όμως, ο βουλευτής ουσιαστικά έχει μικρότερη εξουσία και ευθύνεται λιγότερο για τη σημερινή κατάντια από ΜΜΕ, που ανερυθρίαστα σήμερα παριστάνουν τους τιμητές. Μπορεί θεσμικά να μην ασκούν εξουσία, αλλά συχνά έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παιχνίδια εξουσίας και διαπλοκής. Ασκησαν, επίσης, καθοριστική ιδεολογική επιρροή, διαμορφώνοντας νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Από το κάδρο σχεδόν απουσιάζει η ισχυρότερη κορυφή του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής, οι βαρώνοι του χρήματος. Έχοντας «υπαλληλοποιήσει» πολιτικούς και εξαρτήσει ΜΜΕ, οικειοποιήθηκαν νομοτύπως ένα σημαντικό μέρος αυτού που σήμερα εμφανίζεται ως δημόσιο χρέος."
Αντώνης Καρακούσης, εφημερίδα Το Βήμα
"Η γενιά της αμφισβήτησης"
"Στις εξεταστικές της Siemens και του Βατοπαιδίου η πολιτική αναστενάζει τούτο τον καιρό και πιθανώς ο αναστεναγμός να γίνει πιο βαθύς με τις επερχόμενες των ομολόγων και της οικονομίας.
Άχαρος ο ρόλος, μισές οι αλήθειες, οι βουλευτές άλλοτε αποκαλύπτουν τους «επικηρυγμένους» και άλλοτε προστατεύουν το κόμμα, τον αρχηγό.
Ωστόσο αυτό το έργο που παίζεται στις εξεταστικές όσο δεν αποδίδει τη ζημιά που έγινε στη χώρα και περιορίζεται στα μικρά μάλλον απωθεί παρά ενθουσιάζει.
Μπορεί να υπηρετεί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα κόμματα ή και να διευκολύνει τους αρχηγούς να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τους διαφωνούντες, αλλά αφήνει τους περισσότερους αδιάφορους.
Και συμβαίνει αυτό γιατί τα προβλήματα είναι βαρύτερα από τα πορίσματα των εξεταστικών και επειδή οι πολίτες ή καλύτερα η πλειονότητα των πολιτών έχει βγάλει τα συμπεράσματά της...
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι της πολιτικής είναι ότι έχουν απέναντί τους το πιο νεανικό κομμάτι της κοινωνίας.
Κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μεταξύ 25 και 35 ετών, με προσόντα, γνώσεις και δυνατότητες νιώθουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον ευτελισμένο και αβέβαιο, χωρίς πολλές ευκαιρίες.
Βλέπουν πολιτικούς και κόμματα που παλεύουν μόνο για τη διάσωσή τους και εξοργίζονται.
Αυτή η υπαμειβόμενη γενιά που δεν βρίσκει δουλειά αντίστοιχη με τα προσόντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές της δεν θα αντέξει.
Θα εγερθεί κάποια στιγμή και θα «κλωτσήσει» ό,τι βρει μπροστά της, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τα δικά της γεγονότα, να χτίσει το δικό της μέλλον."
Στάθης, εφημερίδα Ελευθεροτυπία
"Τα λάφυρα του Νέρωνα..."
"Στο τέλος θα κάνουμε και Εξεταστικές Επιτροπές για τις Εξεταστικές Επιτροπές.
Ομως. Εκτός απ' τον εξευτελισμό του πράγματος, είτε με τα πέντε πορίσματα (σαν να 'ταν πέντε φάσκελα) εις ό,τι αφορά το Βατοπέδι είτε με τις τοστεροφρυγανιέρες του κυρ Χριστοφοράκου, είναι σκάνδαλο (μόνον) η Ζήμενς, και δεν είναι σκάνδαλο το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην Ντόυτσε Τέλεκομ;
Είναι σκάνδαλο (μόνον) τα σιφοράι και δεν είναι σκάνδαλο τα ληστρικά επιτόκια των Τραπεζών;
Είναι σκάνδαλο (μόνον) τα σπίτια του Ακη, και δεν είναι σκάνδαλο η υποθήκευση όλης της χώρας; της περιουσίας της; η εκσκλάβωση του εργασιακού της συστήματος;
Τι άλλαξε, οκτώ μήνες τώρα; Κόπηκαν οι μίζες και οι άχρηστοι υπερεξοπλισμοί; Σταμάτησε η αιμορραγία προς τις ΜΚΟ, η διασπάθιση στα Νοσοκομεία, το μπουρδολογείν στην εκπαίδευση; Δεν είναι όλα αυτά κι άλλα τόσα το μεγαλύτερο απ' όλα τα σκάνδαλα;
Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, έλεγε το προγονικό. Και τα σκάνδαλα θα έπρεπε να έχουν εξιχνιασθεί και η παθογένεια που τα γεννά θα έπρεπε να έχει αντιμετωπισθεί.
Αντιθέτως η κυβέρνηση τα θεραπεύει (με την έννοια του υπηρετεί) και τα δύο! και τα σκάνδαλα και τον μηχανισμό που τα γεννά.
Δεν ξέρει τι να διαλέξει κανείς όταν αναρωτιέται τι τον βλάπτει περισσότερο! Τα σκάνδαλα ή το σύστημα; Και δεν χρειάζεται! Το σύστημα είναι τα σκάνδαλά του. Μόνον με σκάνδαλα μπορεί να λειτουργεί πλέον, μάλιστα στην πιο απεχθή του μορφή. (Που πάει και για πολεμική)
Παγιδευμένη η κυβέρνηση (εκουσίως) μέσα σε αυτόν τον μονόδρομο της υποτέλειάς της στην άρχουσα τάξη (η οποία συνεχίζει να κονομάει, η οποία ετοιμάζει την επόμενη κρίση για να κονομήσει ακόμα περισσότερο), γενίκευσε αυτήν την υποτέλεια σε εθνικό επίπεδο..."
NEWSTIME
Ο Φ. Πετσάλνικος ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία της παράδοσης στην Επιτροπή των πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί ή γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που κατά την τελευταία 20ετία είχαν συμβάσεις με τη Siemens. Σύμφωνα με άρθρα του τύπου, οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν φτάσει σε κάποια αποκάλυψη, η οποία να δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα όντως εξυγιαίνεται, καθώς κανείς δεν έχει αγγίξει τα ισχυρά πολιτικά, οικονομικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα. Αντίθετα, αρκούνται στη διάδοση φημών και στην αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, κάνοντας τους πολίτες να αποστρέφονται περισσότερο το σύστημα, το οποίο όλο και περισσότερο θεωρείται σύμφυτο με τη διαφθορά. Γιώργος Πίκουλας, εφημερίδα Έθνος
"Νέες κλήσεις στην εξεταστική της siemens"
"Την κλήση στην Εξεταστική Επιτροπή του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ, Γιώργου Σκαρπέλη, που διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων του Οργανισμού, και Πέτρου Λάμπρου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, αποφάσισαν κατ’ ομοφωνία χθες τα μέλη της.
Την πρόταση για την κλήση των τριών προαναφερομένων έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι «οι κ. Λάμπρου και Σκαρπέλης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens για τα ψηφιακά, ενώ η σύμβαση 8004 που υπογράφηκε στη συνέχεια μεταξύ ΟΤΕ και Ιντρακόμ θεωρείται «δίδυμη αδελφή» της 8002».
Ο κ. Παπαδημούλης, μάλιστα, επικαλέστηκε την κατάθεση του εκ των διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της μητρικής Siemens Ρ. Σίκατσεκ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι σε σχέση με τον ΟΤΕ, η Siemens και η Ιντρακόμ δεν λειτουργούσαν ως ανταγωνίστριες εταιρείες αλλά συνεργάζονταν...
Κι ενώ η πολυ-αναμενόμενη κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Ελλάς Πρ. Μαυρίδη «προσέκρουσε» στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση, οπότε και ο ίδιος παρέπεμψε τα μέλη της Επιτροπής στην κατάθεσή του στον αρμόδιο ανακριτή, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Ελλάς Διονύσης Δενδρινός, αν και βρίσκεται στην ίδια θέση με τον κ. Μαυρίδη, απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών.
Ο κ. Δενδρινός με έμμεσο τρόπο παραδέχθηκε ότι τον Μάρτιο του 2003 συνέταξε κατ’ εντολήν του Μ. Χριστοφοράκου ένα «non-paper» υπέρ της SAIG το οποίο απευθυνόταν σε υπουργούς εν όψει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I)...
«Δεν είχα σχέση»
Το μόνο που υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Πρ. Μαυρίδης είναι ότι «δεν είχα σχέση ποτέ με πολιτικούς, ενώ σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι οφθαλμοφανή, είναι δηλωμένα και δεν έχω τίποτα να κρύψω». Η προσπάθεια μάλιστα να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση ο κ. Μαυρίδης με την πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου Κ. Τσακάλου... έπεσε στο κενό αφού δεν μπορεί κατά τον νόμο να γίνει αυτό όταν ένας από τους δύο είναι κατηγορούμενος και δεν επιθυμεί να καταθέσει...
Επίσπευση
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απέστειλε επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου και στον Αρειο Πάγο προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατάθεση στην Εξεταστική του «πόθεν έσχες» πρώην μελών της κυβέρνησης που μετείχαν την τελευταία 20ετία στα υπουργεία που είχαν συμβάσεις με τη Siemens, καθώς και των γενικών γραμματέων σ’ αυτά.
Τέλος, κλιμάκιο της Εξεταστικής υπό τους Βασιλική Τσόνογλου (ΠΑΣΟΚ), Πάνο Καμμένο (ΝΔ) και Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) πρόκειται τις επόμενες μέρες να μεταβεί, συνοδευόμενο από δικαστικούς, στη Γερμανία για να πάρει κατάθεση από τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens Ρ. Σίκατσεκ και Μ. Κουτσενρόιτερ, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να εξεταστεί και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος..."
Σταύρος Λυγερός, εφημερίδα Καθημερινή
"Το στοίχημα της κάθαρσης"
"Η κάθαρση είναι αναγκαία. Ακόμα και όταν είναι πια αδύνατος ο ποινικός κολασμός των επίορκων πολιτικών, είναι επιβεβλημένη η ηθική μομφή. Οι εξεταστικές επιτροπές πρέπει να αποκαλύψουν όχι μόνο τους ερασιτέχνες, αλλά και τους επαγγελματίες του «πολιτικού χρήματος». Η κάθαρση, όμως, ακυρώνεται ως διαδικασία εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος όταν, όπως όλα δείχνουν, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση σαν μέσο αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης της κοινής γνώμης.
Η δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς έχει ήδη καταστήσει τον δρόμο ολισθηρό. Η κάθαρση δεν πρέπει να εκφυλισθεί σε ένα ισοπεδωτικό κυνήγι μαγισσών. Ουδείς αναμάρτητος, αλλά δεν έχουν όλοι τις ίδιες αμαρτίες. Η εξίσωση πταισμάτων και κακουργημάτων στον δημόσιο βίο βολεύει πολύ τα «λαμόγια», επειδή δημιουργεί σύγχυση και διαχέει την λάθος εντύπωση ότι όλοι είναι ίδιοι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η λαϊκή οργή έχει στραφεί αποκλειστικά εναντίον των πολιτικών. Αναμφίβολα, έχουν βαρύτατη ευθύνη, επειδή έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν τον λαό. Από την άλλη, όμως, ο βουλευτής ουσιαστικά έχει μικρότερη εξουσία και ευθύνεται λιγότερο για τη σημερινή κατάντια από ΜΜΕ, που ανερυθρίαστα σήμερα παριστάνουν τους τιμητές. Μπορεί θεσμικά να μην ασκούν εξουσία, αλλά συχνά έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παιχνίδια εξουσίας και διαπλοκής. Ασκησαν, επίσης, καθοριστική ιδεολογική επιρροή, διαμορφώνοντας νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Από το κάδρο σχεδόν απουσιάζει η ισχυρότερη κορυφή του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής, οι βαρώνοι του χρήματος. Έχοντας «υπαλληλοποιήσει» πολιτικούς και εξαρτήσει ΜΜΕ, οικειοποιήθηκαν νομοτύπως ένα σημαντικό μέρος αυτού που σήμερα εμφανίζεται ως δημόσιο χρέος."
Αντώνης Καρακούσης, εφημερίδα Το Βήμα
"Η γενιά της αμφισβήτησης"
"Στις εξεταστικές της Siemens και του Βατοπαιδίου η πολιτική αναστενάζει τούτο τον καιρό και πιθανώς ο αναστεναγμός να γίνει πιο βαθύς με τις επερχόμενες των ομολόγων και της οικονομίας.
Άχαρος ο ρόλος, μισές οι αλήθειες, οι βουλευτές άλλοτε αποκαλύπτουν τους «επικηρυγμένους» και άλλοτε προστατεύουν το κόμμα, τον αρχηγό.
Ωστόσο αυτό το έργο που παίζεται στις εξεταστικές όσο δεν αποδίδει τη ζημιά που έγινε στη χώρα και περιορίζεται στα μικρά μάλλον απωθεί παρά ενθουσιάζει.
Μπορεί να υπηρετεί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα κόμματα ή και να διευκολύνει τους αρχηγούς να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τους διαφωνούντες, αλλά αφήνει τους περισσότερους αδιάφορους.
Και συμβαίνει αυτό γιατί τα προβλήματα είναι βαρύτερα από τα πορίσματα των εξεταστικών και επειδή οι πολίτες ή καλύτερα η πλειονότητα των πολιτών έχει βγάλει τα συμπεράσματά της...
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι της πολιτικής είναι ότι έχουν απέναντί τους το πιο νεανικό κομμάτι της κοινωνίας.
Κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μεταξύ 25 και 35 ετών, με προσόντα, γνώσεις και δυνατότητες νιώθουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον ευτελισμένο και αβέβαιο, χωρίς πολλές ευκαιρίες.
Βλέπουν πολιτικούς και κόμματα που παλεύουν μόνο για τη διάσωσή τους και εξοργίζονται.
Αυτή η υπαμειβόμενη γενιά που δεν βρίσκει δουλειά αντίστοιχη με τα προσόντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές της δεν θα αντέξει.
Θα εγερθεί κάποια στιγμή και θα «κλωτσήσει» ό,τι βρει μπροστά της, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τα δικά της γεγονότα, να χτίσει το δικό της μέλλον."
Στάθης, εφημερίδα Ελευθεροτυπία
"Τα λάφυρα του Νέρωνα..."
"Στο τέλος θα κάνουμε και Εξεταστικές Επιτροπές για τις Εξεταστικές Επιτροπές.
Ομως. Εκτός απ' τον εξευτελισμό του πράγματος, είτε με τα πέντε πορίσματα (σαν να 'ταν πέντε φάσκελα) εις ό,τι αφορά το Βατοπέδι είτε με τις τοστεροφρυγανιέρες του κυρ Χριστοφοράκου, είναι σκάνδαλο (μόνον) η Ζήμενς, και δεν είναι σκάνδαλο το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην Ντόυτσε Τέλεκομ;
Είναι σκάνδαλο (μόνον) τα σιφοράι και δεν είναι σκάνδαλο τα ληστρικά επιτόκια των Τραπεζών;
Είναι σκάνδαλο (μόνον) τα σπίτια του Ακη, και δεν είναι σκάνδαλο η υποθήκευση όλης της χώρας; της περιουσίας της; η εκσκλάβωση του εργασιακού της συστήματος;
Τι άλλαξε, οκτώ μήνες τώρα; Κόπηκαν οι μίζες και οι άχρηστοι υπερεξοπλισμοί; Σταμάτησε η αιμορραγία προς τις ΜΚΟ, η διασπάθιση στα Νοσοκομεία, το μπουρδολογείν στην εκπαίδευση; Δεν είναι όλα αυτά κι άλλα τόσα το μεγαλύτερο απ' όλα τα σκάνδαλα;
Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, έλεγε το προγονικό. Και τα σκάνδαλα θα έπρεπε να έχουν εξιχνιασθεί και η παθογένεια που τα γεννά θα έπρεπε να έχει αντιμετωπισθεί.
Αντιθέτως η κυβέρνηση τα θεραπεύει (με την έννοια του υπηρετεί) και τα δύο! και τα σκάνδαλα και τον μηχανισμό που τα γεννά.
Δεν ξέρει τι να διαλέξει κανείς όταν αναρωτιέται τι τον βλάπτει περισσότερο! Τα σκάνδαλα ή το σύστημα; Και δεν χρειάζεται! Το σύστημα είναι τα σκάνδαλά του. Μόνον με σκάνδαλα μπορεί να λειτουργεί πλέον, μάλιστα στην πιο απεχθή του μορφή. (Που πάει και για πολεμική)
Παγιδευμένη η κυβέρνηση (εκουσίως) μέσα σε αυτόν τον μονόδρομο της υποτέλειάς της στην άρχουσα τάξη (η οποία συνεχίζει να κονομάει, η οποία ετοιμάζει την επόμενη κρίση για να κονομήσει ακόμα περισσότερο), γενίκευσε αυτήν την υποτέλεια σε εθνικό επίπεδο..."
NEWSTIME
Δημοσίευση σχολίου