GuidePedia

0
Σκληρά και επώδυνα μέτρα ανακοίνωσε με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να "καλμάρει" τις αγορές, αλλά και να προλάβει τις όποιες τοποθετήσεις κοινοτικών αξιωματούχων αύριο, πριν από την έγκριση του ΠΣΑ από την Κομισιόν, για την οποία πάντως εμφανίστηκε σίγουρος. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση του φόρου στα καύσιμα, "πάγωμα" μισθών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στην αυτοδιοίκηση, και αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Ειδικότερα, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και κάνοντας λόγο για "κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης", ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη άμεσης δράσης με αποφασιστικότητα. Αναφέρθηκε στην έκκληση για συναίνεση που απηύθυνε στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ενόψει της θετικής όπως είπε κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο και περιέγραψε ως αυτό που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος και του χρέους, βάζοντας την χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, νοικοκυρεύοντας την οικονομία και προωθώντας ανατροπές με δίκαιο τρόπο για όλους και παράλληλη προστασία των ευάλωτων ομάδων, κόντρα στα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας.
Ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε τα όσα έχει υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του ευρώ, αποδίδοντας την ευκαιρία που έχουν σήμερα οι αγορές να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. «Οι όροι δανεισμού της χώρας μας γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι», είπε, «απειλώντας να πνίξουν την οικονομία και να τινάξουν στον αέρα τις θυσίες του ελληνικού λαού». Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, έθεσε ως προτεραιότητα την μείωση του ελλείμματος και την περικοπή των δαπανών, σημειώνοντας μάλιστα πως έχει ήδη δώσει εντολή για επιτάχυνση των προσπαθειών.

Ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν οι βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε ότι θα μπει «τέλος στα παραθυράκια της φοροαποφυγής» και θα κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο τα βάρη, προαναγγέλλοντας παράλληλα ελαφρύνσεις για τα μικρά εισοδήματα, καθώς όπως είπε, δεν είναι δίκαιο να σηκώνουν πάντα το βάρος οι μισθωτοί και οι συνεπείς φορολογούμενοι. «Οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συμβάλουν περισσότερο, σύμφωνα με την φοροδοτική τους ικανότητα», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας αύξηση της φορολογίας των κερδών επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται και φορολόγηση των μερισμάτων των μεγαλομετόχων με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τα εισοδήματα των φορολογουμένων. Μίλησε ακόμα για αύξηση της φορολογίας σε off-shore εταιρίες και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ παρατήρησε ότι σήμερα υπάρχει "προκλητική φοροδιαφυγή" που θα αντιμετωπιστεί με την διασταύρωση των εισοδημάτων.
Σημειώνοντας πως πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν το 2011, ενώ υπάρχει επιτακτική ανάγκη για
αύξηση εσόδων και το τρέχον έτος, προανήγγειλε την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Έκανε λόγο για περιστολή των δαπανών στο Δημόσιο που ξεκίνησε με οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλα τα υπουργεία, αναστολή των προσλήψεων για φέτος και μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. Αναφέρθηκε ακόμα στην συγχώνευση και την κατάργηση περιττών δημόσιων φορέων που κοστίζουν ακριβά, σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο «το σημερινό σπάταλο κράτος να ξοδεύει λιγότερα, αλλά ταυτόχρονα να αποδίδει καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη».

Ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, προανήγγειλε "τέλος" στις εξωφρενικές αμοιβές των "ρετιρέ" του Δημοσίου, όπως τα χαρακτήρισε. «Μπαίνουν ξεκάθαροι κανόνες δικαιοσύνης και κοινής λογικής», όπως είπε, ζητώντας παράλληλα από τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεισφέρουν στην "μεγάλη εθνική προσπάθεια" που γίνεται στην παρούσα δύσκολη για την χώρα συγκυρία. Ανακοίνωσε λοιπόν, "πάγωμα" των μισθών -πέραν της μισθολογικής
ωρίμανσης- για φέτος και μείωση του συνολικού κονδυλίου για επιδόματα κατά 10%, προστατεύοντας όμως τους χαμηλόμισθους, και έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για ενιαίο μισθολόγιο.

Αναφερόμενος εκ νέου στο ΠΣΑ, ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως η χαμένη ανταγωνιστικότητα, μετατοπίζοντας το βάρος των δημοσίων επενδύσεων σε νέους τομείς και απλοποιώντας το περιβάλλον για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα. Ζήτησε παράλληλα, τη συμβολή όλων -πέραν του Δημοσίου- στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας αυτής. Αναφερόμενος στο νέο βιώσιμο και δίκαιο κατά τον ίδιο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ότι θα εγγυάται συντάξεις για το παρόν και το μέλλον, αντιμετωπίζοντας τις σημερινές αδικίες και ανισότητες, περιορίζοντας τις σπατάλες και εξορθολογίζοντας τις δαπάνες. Κάνοντας λόγο για "γενναίες αποφάσεις", προανήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση, συνδέοντάς την με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη δομή και τη λειτουργία του κράτους που θα αλλάξει με τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική για τη χώρα, φέρνοντας το κράτος κοντύτερα στον πολίτη, αλλά και αντιμετωπίζοντας την σημερινή σπατάλη.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε τον δύσκολο και επώδυνο χαρακτήρα των όσων εξήγγειλε, τονίζοντας όμως ότι «είναι μία προσπάθεια για να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό, να διασφαλίσουμε το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, τις συντάξεις, την ενίσχυση των πιο ευάλωτων και να
απελευθερώσουμε πόρους και δημιουργικότητα για την κοινωνία μας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να συμπαρασταθούν στα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και να στηρίξουν την μέση ελληνική οικογένεια, να δώσουν προοπτική όπως είπε στα νιάτα της χώρας και να χτυπήσουν την ανεργία.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα στους αγρότες, αλλά και στις κοινωνικές ομάδες εκείνες που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. «Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα για μικροδιευθετήσεις ή συντεχνιακές διεκδικήσεις», είπε, τονίζοντας ότι ως έθνος δεν μπορούμε να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις…
Ζήτησε από όλους να δώσουν μαζί του την μάχη ανάλογα με τις δυνάμεις του ο καθένας κάνοντας λόγο για "χρέος απέναντι στα παιδιά μας" να παλέψουμε μαζί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή,
προκειμένου να προστατευθεί η οικονομία της χώρας. «Η κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες», κατέληξε, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «μαζί θα τα καταφέρουμε».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι, πριν και από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε σύσκεψη του διαθεσμιακού οργάνου κυβέρνησης, κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας,  στο Μέγαρο Μαξίμου. Τυπικά, το θέμα της σύσκεψης ήταν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, πλην όμως ο ίδιος μίλησε στους παριστάμενους για τα μέτρα τα οποία θα εξήγγειλε το βράδυ, ρίχνοντας πάντως μεγάλο βάρος και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
 


Δημοσίευση σχολίου

 
Top