GuidePedia

0

Υποδοχή του είδους που συνήθως επιφυλάσσεται σε υπουργούς εξωτερικών και αρχηγούς κυβερνήσεων δόθηκε από την Ουάσιγκτον στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αμερικανική πρωτεύουσα την Τρίτη
Ο κύριος Δρούτσας άρχισε τον κύκλο των επαφών του με ηγετικά στελέχη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτείες από το State Department, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών James Steinberg....
Οι συνομιλίες στο State Department κράτησαν συνολικά κάπου μιάμιση ώρα, δηλαδή πολύ περισσότερο χρόνο από το ημίωρο που συνήθως παραχωρείται σε επισκεπτόμενους αξιωματούχους οι οποίοι δεν βρίσκονται στο ανώτατο σκαλοπάτι της ιεραρχίας του υπουργείου εξωτερικών της χώρας τους. Επιτυχία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον θεωρείται επίσης και το γεγονός ότι διευθέτησε ώστε τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να δεχθεί προσωπικά η ίδια η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Clinton.

Μετά την συνάντησή του με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ο κύριος Δρούτσας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις Ελληνικές θέσεις πάνω σε καίριας σημασίας εθνικά θέματα και να εκφράσει την βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει με διάφορες πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της των Βαλκανίων αλλά επίσης και στην Μέση Ανατολή.

Η πλήρης δήλωση που έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κατά την έξοδό του από το State Department έχει ως εξής: «Συναντήθηκα με την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, την Υπουργό κ. Clinton και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Steinberg. Οι συναντήσεις πρόσφεραν μια καλή ευκαιρία για διεύρυνση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ξανά, για ανταλλαγή απόψεων πάνω σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για την προώθηση της θέσεώς μας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα σε εκείνες που εκτυλίσσονται στην άμεση γεωγραφική περιοχή μας. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια όπως επίσης έχουμε ρόλο να παίξουμε αλλά και να συμβάλουμε (θετικά) στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στην διεθνή σκηνή και πάλιν. Προβάλουμε το γόητρο μιας Ελλάδας με παρουσία, με φωνή και με ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Οι συναντήσεις αυτές έδωσαν επίσης και μια θαυμάσια ευκαιρία για την επανάληψη των θέσεών μας πάνω σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Στο θέμα της Κύπρου, βρισκόμαστε και πάλιν σε μια σημαντική καμπή, στις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι προσπάθειές μας για μια νέα προσέγγιση και συνεργασία με την Άγκυρα είναι γνωστές, και στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ, η βούληση και η επιθυμία της Ελλάδας να επιτύχει την επίλυσή του είναι επίσης γνωστή, όπως γνωστή είναι και η κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η Ελλάδα στο θέμα αυτό. Είναι σημαντικό για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες να γνωρίζουν τις θέσεις μας σε αυτά τα θέματα και για μας να τις επαναλαμβάνουμε ώστε οι συνομιλητές μας να γνωρίζουν επίσης τις προσεγγίσεις μας σε αυτά, πάντοτε στο πλαίσια της συνεργασίας των χωρών μας, συνεργασίας που πραγματοποιείται σε ισότιμη βάση μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων κρατών».

Στην συνέχεια ο κύριος Δρούτσας επισκέφθηκε τον Λόφο του Καπιτωλίου όπου και είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου, ΒουλευτήHoward Berman, από την Καλιφόρνια, τον Πρόεδρο της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, Γερουσιαστή Benjamin Cardin, από την Πολιτεία Μέρυλαντ και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, επίσης από την Καλιφόρνια.

Σε δημοσιογραφική ενημέρωση που έκανε στην Πρεσβεία της Ελλάδας μετά τις επαφές του στο Κογκρέσο ο κύριος Δρούτσας είπε ότι στην συνάντησή του με τον Βουλευτή Howard Berman, εκτός από τα εθνικά θέματα,Κυπριακό, θέμα Σκοπίων κλπ, συζητήθηκε ιδιαίτερα και το θέμα του Ιράν, στο οποίο ο Αμερικανός νομοθέτης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Κατά τον υπουργό, η θέση της Αθήνας στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν είναι ότι εάν η διεθνής κοινότητα πάρει σχετική απόφαση και η Ελλάδα θα ακολουθήσει αλλά υπό τον όρο ότι του θέματος θα έχουν επιληφθεί τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με την έκφρασή του, «η Ελλάδα έχει ένα κύρος και μια αξιοπιστία» την οποία συνεχίζει και σήμερα με το Ιράν. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το θέμα του Ιράν, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσιγκτον προσέγγισαν την Ελλάδα για να μεσολαβήσει. Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι «με το καπέλο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς» ο κύριος Παπανδρέου συναντήθηκε τότε με τον Ιρανό ηγέτη κ. Αχμαντινετζαντ στην Σίμη και επιθυμία του είναι να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θέμα του Ιράν ο Έλληνας αξιωματούχος συζήτησε επίσης τόσο με την κυρία Clinton όσο και με τον κύριο Steinberg.

Στην συνάντηση με τον Γερουσιαστή Cardin εξετάστηκαν θέματα του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην Ευρώπη, του οποίου την προεδρία είχε πέρσι η Ελλάδα. Όπως είπε ο κύριος Δρούτσας «ήτανε ιδιαίτερα ικανοποιητικό» το γεγονός ότι ο Αμερικανός Γερουσιαστής έκανε μια «πολύ θετική εκτίμηση» του Ελληνικού ρόλου στο πηδάλιο του ΟΑΣΕ και είπε ότι όλοι προσβλέπουν στην συνεχιζόμενη παρουσία της Ελλάδας, η οποία παραμένει μέλος της Τρόικας του ΟΑΣΕ υπό την προεδρία του Καζακστάν.

Ο κύριος Δρούτσας είπε ακόμα ότι η συνάντησή του με την Nancy Pelosi, «ήτανε ιδιαίτερα θερμή για τα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος» και πως η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό», κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Talat αλλά και στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-Moon στην Λευκωσία. Επίσης η ίδια αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελληνική κυβέρνηση.

Με δική της πρωτοβουλία έγινε συζήτηση για την προσέγγιση της Ελλάδας στο Αφγανιστάν και στα πλαίσιά της ο κύριος Δρούτσας είχε την δυνατότητα να τονίσει ότι η Ελλάδα στο μέτρο των δυνατοτήτων της συμβάλει στην ασφάλεια του Αφγανιστάν και παράλληλα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχεται στους Αφγανούς, ιδιαίτερα σε γυναίκες και παιδιά που χρειάζονται στήριξη, συμμετέχοντας σε προγράμματα ανέγερσης σχολείων, νοσοκομείων κλπ. Ο υπουργός εκτίμησε ότι «η Ελληνική προσέγγιση ικανοποίησε την κυρία Pelosi».

Στην συνέχεια ο κύριος Δρούτσας είπε ότι «όλες οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον ήτανε ιδιαίτερα θερμές και ανοικτές» και πως σε αυτές «επιδείχθηκε κατανόηση για την οικονομική και την εν γένει κατάσταση στην Ελλάδα». Είπε ακόμα ότι «σε όλες τις συζητήσεις υπήρχε διάθεση να ακούσουνε για τις θέσεις μας. Υπάρχει και η βούληση και η πρόθεση για μεγαλύτερη συνεργασία».

Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός είπε ότι οι Αμερικανοί συνομιλητές του «άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» τις Ελληνικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη συνεργασίας με την Τουρκία σε θέματα σαν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θέματα περιφερειακής πολιτικής, για παράδειγμα στον χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και θέματα συνεργασίας στο διμερές επίπεδο, στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις και άλλους τομείς. Ο κύριος Δρούτσας υπογράμμισε ότι «θα δοκιμάσουμε να βρούμε και μια λύση στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», και εάν μέσα σε ένα τακτό χρονικό διάστημα δεν καταστεί αυτό δυνατόν, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι Αμερικανοί συνομιλητές του είδαν «πολύ θετικά», όπως είπε, την Ελληνική αυτή προσπάθεια, αλλά ο ίδιος δεν ανέφερε συγκεκριμένες αντιδράσεις.

Ο κύριος Δρούτσας ολοκλήρωσε την επίσκεψή στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Τετάρτης με μια, όπως χαρακτηρίστηκε, «κλειστή συνάντηση στρογγυλής τραπέζης» στο Ινστιτούτο Brookings της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Την παρακολούθησαν κυρίως παράγοντες από γνωστές «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές. Οι συμμετέχοντες με τους οποίους μιλήσαμε μετά την εκδήλωση ήταν γοητευμένοι από την εμφάνιση του κυρίου Δρούτσα και εντυπωσιασμένοι τόσο από την ειλικρίνεια με την οποία απάντησε στις ερωτήσεις τους όσο και την σαφήνεια με την οποία ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Από το Ινστιτούτο Brookings κύριος Δρούτσας μετέβη στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον από όπου και αναχώρησε για την Νέα Υόρκη. Θα παραμείνει εκεί μέχρι την Πέμπτη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top