GuidePedia

0

«Εφικτοί» αλλά «όχι εύκολοι» οι στόχοι, λέει ο Αλμούνια, προειδοποιώντας για επιπρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα, όπως αναμενόταν, την έγκρισή της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει κύριο στόχο τη δημοσιονομική τακτοποίηση, με επίκεντρο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στα επόμενα 4 χρόνια....


"Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η Επιτροπή «χαιρετίζει επίσης την ανακοίνωση, την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση, μιας νέας σειράς δημοσιονομικών μέτρων», προσθέτει.

Εντούτοις, «ζητά από την Ελλάδα να εξηγήσει τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», και «να αναφέρει λεπτομερέστερα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2011 και το 2012».

Η Επιτροπή θα θεσπίσει επίσης για πρώτη φορά μια στενή «επιτήρηση» της εφαρμογής του σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών από την Ελλάδα.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, ανέφερε ότι οι στόχοι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι «εφικτοί» μεν, αλλά «όχι εύκολοι» δε.

Ο κ. Αλμούνια όμως τόνισε ότι οι αρμόδιοι της ΕΕ θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και των εκτεταμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα αποτελέσματα.

"Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθώσει τις φορολογικές ανισορροπίες της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της… και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ωφεληθεί από καλύτερη και περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και από ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον, ενώ είναι και προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ ως συνόλου», αναφέρει σε δήλωσή του ο επίτροπος Αλμούνια.

Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει μια διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών της, εκτιμώντας ότι η χώρα «απέτυχε στο καθήκον της να επικοινωνεί αξιόπιστες δημοσιονομικές στατιστικές».

Εξάλλου, στην αγορά, οι ελπίδες των επενδυτών ότι θα υπάρξει πρόοδος στα δημοσιονομικά της Ελλάδας, μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την Κομισιόν, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στα 1,4010 δολ.

www.kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top